Video : Tipsbladet
Superliga

FIFA på banen i rekordsalg? Undrer sig over finte

I Spillerforeningen er man bekymret over, at Ernest Nuamahs skifte til Lyon er konstrueret på en måde, der skal omgå fodboldens licens- og Financial Fair Play-regler.

Hvorfor er det egentlig, at en af tidernes mest lovende Superliga-spillere Ernest Nuamah skulle forbi en lille oprykkerklub i Belgien, før han endte i Olympique Lyon i det største spillersalg nogensinde fra Danmarks bedste række?

Morten Olsen, Benny Nielsen og Kresten Bjerre var i halvfjerdserne forbi Racing White Molenbeek i Bruxelles-forstaden af samme navn, dengang Belgien havde en af de stærkeste ligaer i Europa.

Men at Molenbeek denne sommer betalte 195 millioner kroner for Ernest Nuamah, en måned efter man havde slået den hidtidige transferrekord i klubben ved at betale 22,5 millioner kroner for Makhtar Gueye fra Oostende, hænger selvfølgelig ikke sammen med, at klubben pludselig er blevet større end Anderlecht, Club Brugge og Genk til sammen.

”RWDM’s (Molenbeeks) køb af spillerrettigheder fra en klub i Danmark blev støttet af et ’proof of funds’ (bevis på midler) verificeret af en stor bank i Brasilien, som nyder gavn af en kontant balance svarende til 60 millioner euro (cirka 450 millioner kroner),” sagde Lyons ejer John Textor i et åbent brev 1. september.

”Transaktionen er en traditionel køb-og-leje-operation, som blev udført i fuld overensstemmelse med FIFA's regler, og under overvågning af DNCG (Det franske licensudvalg),” lød det videre fra John Textor.

Ligner en omgåelse
Handlen passede godt i Lyon og John Textors kram, fordi klubben er underlagt kraftige begrænsninger på transfermarkedet som følge af tidligere sæsoners rod i økonomien.

Situationen var ifølge licensudvalget i DNCG så grel, at organisationens chef Jean-Marc Mickeler i juli advarede om, at Olympique Lyon potentielt kunne blive tvangsnedrykket til Ligue 2.

Lyon- og Molenbeek-ejer John Textor har beklaget sig over DNCG og sagt, det forhindrede Lyon i at købe flere profiler i løbet af sommeren.

Textor ejer altså både Lyon og Molenbeek, og ejer i øvrigt også brasilianske Botafogo og en stor del af Premier League-klubben Crystal Palace, hvor Textor dog har en væsentligt mindre stemmevægt sammenlignet med de andre ejere, der gjorde dette til en betingelse ved Textors opkøb i 2021.

I Spillerforeningen her i Danmark har direktør Michael Sahl Hansen og kollegerne fulgt handlen og markedet for transfers mellem relaterede klubber.

Og John Textors omgåelse af franske licensregler og fodboldens regler generelt huer ikke lederen i Spillerforeningen.

”Det er klart, at det er vigtigt, at spillerne bliver beskyttet bedst muligt, og man sikrer transparens omkring spillernes ansættelsesforhold og transfers generelt. Og her kan konstellationer som den, I beskriver, jo risikere at medføre, at det bliver uforholdsmæssigt kompliceret for spilleren at gennemskue. "

"Ligesom det i vores optik kunne ligne en omgåelse af de Financial Fair Play-regler, der jo netop skulle bidrage til sikre en bæredygtig fodboldbranche uden finansiel doping,” siger Michael Sahl Hansen.

Han og Spillerforeningen har bemærket, at især klubber i tætte samarbejder eller med samme ejer i de seneste år er begyndt at 'bruge' hinanden til at hente spillere, og den udvikling bekymrer direktøren.

FIFA skal sikre reglerne
”Det har været almindelig praksis gennem flere år, at store klubber køber spillere med det formål at udleje og udvikle dem i mindre/lavere rangerende klubber.”

”Nu ser vi modeller, hvor relaterede klubber også udlejer spillere fra en klub i en lavere rangerende liga til en søsterklub i en højere rangerende liga."

"Det er meget tydeligt qua John Textors, der er ejer af Eagle Football, udtalelser, at den pågældende konstellation netop er for at modgå, at Lyon, der er ejet af Eagle Football, ikke kommer på kant med Financial Fair Play. Og det er i vores optik problematisk og et ansvar, der ligger hos FIFA for at sikre, at reglerne ikke omgås,” siger Michael Sahl Hansen.

Flere kilder har i baggrundssamtaler med Tipsbladet varslet, at sager som Ernest Nuamahs transfer fra FC Nordsjælland til Lyon via Molenbeek vil blive taget op i relevante udvalg og organisationer i de kommende måneder.

Her er der lagt op til stramninger af reglerne, da de færreste klubber og aktører, der ikke medvirker direkte i denne type handler, bifalder de forskellige forsøg på at omgå regler og begrænsninger, eksempelvis som at omgå nationale ligaers licens- og Financial Fair Play-regler, som Olympique Lyon altså ser ud til at gøre med John Textors anden klub Molenbeek som medhjælper.

Michael Sahl Hansen byder yderligere arbejde med regler for transfers og klubejerskaber velkommen.

”Vi mener generelt, at der er et behov for en dialog mellem fodboldens kerneinteressenter om multi-club ownership. For modellen medfører en lang række udfordringer for fodbolden på globalt plan, ikke kun for spillerne, men også for lavere rangerende klubber og ligaer, der får endnu sværere ved at kæmpe med de største klubber både sportsligt og økonomisk,” siger Michael Sahl Hansen.

Og tager FIFA denne og andre sager op, møder det bestemt ikke modstand fra Spillerforeningen.

"Helt generelt hilser vi det selvfølgelig velkommen, at FIFA sikrer, at deres egne regler på området overholdes. Det er som sagt deres opgave at sikre, at reglerne omkring FFP ikke bliver omgået,” siger Michael Sahl Hansen.

Fotos: Getty Images