Video : Tipsbladet
Superliga

I Europas talent-elite: Nu SKAL de øge budgettet

Spillerbudgetter 2021/22: FC Nordsjælland bruger energien og pengene på talentarbejdet. I de kommende sæsoner kan FCN potentielt række ud efter mere, hvis alt går vel.

Fodboldkampe afgøres på banen, men klubbernes skæbne og resultater afhænger på sigt også af, hvor dygtige spillere, de formår at finde via transfermarkedet og siden fastholde eller sælge dyrt fra deres trup.

Tipsbladet ser i denne serie nærmere på de 12 Superliga-klubbers spillerbudgetter, der fortæller, hvor mange penge, klubben brug på løn og transfers. Vi ser på, hvor klubben står lige nu, hvordan den strategiske position i Superligaen og på transfermarkedet er, og hvad vi kan forvente i de kommende sæsoner.

Se også en analyse af og yderligere perspektiver på klubbens position i videoen, der ligger i toppen af denne artikel.

I dag ser vi nærmere på FC Nordsjælland, der spiller med et af Europas yngste hold men nu også skal til at skrue op for budgettet for både at hænge på i Top 6 men også for at nærmere sig Superligaens top med flere erfarne profiler.

Spillerbudget: 35 millioner kroner
Trend for spillerbudget: Stabilt
Økonomisk styrke: 4 bolde
Bagland: 6 bolde
Ungdomsinvestering: 6 bolde
Bedste spiller lige nu: Magnus Kofod
Mest lovende unge spiller: Andreas Schjelderup
Største sportslige spørgsmål i truppen: Har man igen i år ramt et kuld, der kan kvalificere sig til Top 6? Det har set sådan ud i de første måneder, men den virkelige test kommer nu, hvor banerne bliver ringe.
Hvem er de transferansvarlige: Sportsdirektør og CO-CEO Mikkel Hemmersam, formand Jan Laursen, CEO i Right To Dream Tom Vernon

Næste skridt:
Få fundet virkelige klassespillere via transfermarkedet til at supplere de mange talentfulde spillere, man selv uddanner.

Seneste regnskab: 10,1 millioner kroner (2020)
Det er jo ikke et stort overskud, FC Nordsjælland ruller med, og det illustrerer også, at der bliver betalt nogle lønninger til spillere og da ikke mindst en masse personale til at drive ungdomssatsningen.

I organisationen lægges der også kræfter i det nye Right To Dream-projekt i Egypten, som er blevet sat i søen, efter Mansour Group for knapt et år siden købte FCN.
Som nogle af Egyptens rigeste individer har Mansour Group rigeligt råd til at finansiere, hvad man har lyst til på dansk niveau, så selv hvis man ikke havde solgt Kamaldeen Sulemana for et rekordbeløb, var der intet at frygte for økonomisk.

Vurdering

FC Nordsjælland bruger mange penge på ungdomsarbejdet, som langt fra er regnet med fuldstændigt i dette spillerbudget. Tog vi de penge med, lå FCN højere.

Man har fået nogle virkelig stærke ejere i egyptiske Mansour Group, som kunne hælde massive midler i FC Nordsjælland, hvis man havde lysten og strategien til det, og det virker realistisk, at FCN i de næste par år skruer op og køber enkelte topspillere, måske især de helt unge.

FC Nordsjælland rekrutterer altovervejende Superliga-truppen fra eget fodboldakademi og for samarbejdspartneren Right To Dream Academy i Ghana, hvor direktør og grundlægger Tom Vernon blandt andet investerede i FCN for at have et europæisk springbræt for de dygtige teenagere fra talentskolen i Accra.

Når man ser isoleret på spillerbudgettet, er FC Nordsjælland jo ikke langt foran en række hold, men regner man forbruget på ungdom og de fremragende spillere, man der fremelsker, med, er det ikke så overraskende, at FC Nordsjælland igen og igen havner i Top 6, selvom det flere gange kun er kommet i stand i nærmest sidste sekund i grundspillet.

I de kommende år kan vi forvente, at FC Nordsjælland begynder at bruge større beløb på enkelte topspillere, enten helt unge eller erfarne nøglespillere.