Video : Tipsbladet
Superliga

- Jeg troede, kebab efter sejre var en belønning

Det er to forskellige spillestile, der søndag støder sammen til topkamp i Parken. Francis Dickoh var med fra første færd som FCM-spiller, da Matthew Benham overtog klubben i sommeren 2014, og fra at være en klub i økonomiske problemer, der dårligt nok havde råd til at give spillerne frokost og aftensmad, ser Dickoh i dag en klub, der stort set er jævnbyrdig med FC København, både i søndagens kamp og denne sæsons guldduel.

De var ejet af den indiske forretningsmand Shrinivas Dempo, der havde drømt om at få bygget et FC Midtjylland-inspireret akademi i den sydvestlige delstat Goa.

Men pengekassen var lukket i, og da drømmen om et mesterskab forduftede i nogle dramatiske uger i maj 2014, var der kun to veje frem.

Enten skar FC Midtjylland forbruget helt ned, solgte rub og stub fra førsteholdstruppen og satsede på, at fodboldakademiet kunne skabe nok spillere til at beholde et Superliga-hold.

Eller også blev klubben solgt igen til en ny milliardær.

Og det blev FC Midtjylland så i de samme dage, hvor den unge stopper Erik Sviatchenko stort set var på plads i FC København.

Ind kom Matthew Benham, engelsk forretningsmand fra betting- og analyseverdenen, der et par år forinden havde købt hjerteklubben Brentford, og så var FC Midtjylland og dansk fodbold forandret for bestandigt.

Det oplevede Francis Dickoh fra første række som spiller i FC Midtjylland.

”Det første, vi hørte om efter opkøbet, var, at der var en spiller på vej ind. Vi spekulerede i truppen over, hvem det var, hvem der havde taget beslutningen om, at han skulle til klubben, og hvad det ville få af konsekvenser. Om der ville ske en udrensning, fordi man kun ville spille med unge spillere, eller om det var 'Win now'-spillere, der skulle præstere her og nu. Det var så Tim Sparv, der var den nye spiller,” fortæller Francis Dickoh.

”Og så blokerede den nye ejer Erik Sviatchenkos skifte, fordi han ikke mente, det var det rigtige at gøre, og at det ikke var det rigtige signal at sende, hvis man solgte en så god spiller til en klub, man vil bide skeer med. Og det må jo siges at have været en kæmpe gevinst for FC Midtjylland,” siger Francis Dickoh.

Kebab og pizza som belønning?
Sammenligningen af FC Midtjylland og FC København tager hele vejen gennem disse sider afsæt i 2014, og det er selvfølgelig ikke blot et tilfældigt nedslag i fodboldhistorien.

For hvor FC København havde vundet et væld af mesterskaber og været i tre Champions League-gruppespil med gode resultater, var historien om FC Midtjylland, at man trods pæne placeringer i Superligaen og god talentudvikling først og fremmest var klubben, hvor klappen gik ned, når der var pokaler og titler på spil.

”Den måde, vi missede Champions League-kvalifikationen i maj, var det værste. Det var ikke en gang, at vi smed mesterskabet,” siger Francis Dickoh om det afsluttende nederlag i Haderslev til SønderjyskE i maj 2014, der fuldendte rutsjeturen fra guldfavorit til en nyttesløs tredjeplads efter AaB og FCK.

Internt i klubben var ledelsen bevidst om, at der på den ene eller anden måde skulle penge i kassen. Men det var spillerne ikke på samme måde, fortæller Francis Dickoh.

”Glen Riddersholm og Claus Steinlein var så gode til at skærme os fra problemerne og få os til at fokusere på det, vi kunne gøre noget ved. Som var resultaterne, træningen og forberedelserne. De var så gode til at sælge den, at jeg for eksempel troede, at det var en belønning for at vinde og for at præstere godt, når vi fik kebab eller pizza efter kampene. Jeg troede, det var sådan, man gjorde i klubben,” siger Francis Dickoh.

”Men det var jo fordi, der ikke var penge. Det var lige før lukketid,” fortæller Dickoh.

Det forandrede sig omgående, da Matthew Benham købte klubben.

”Vi fik selvfølgelig at vide, at man hentede og scoutede spillere på den her meget grundige og datadrevne måde. Men straks tog man også fat på en række detaljer. Som at maden til frokost og efter kampene blevet meget professionel,” siger Francis Dickoh.

”Og så kan vi se, hvordan budgetterne har gjort, at man ikke kun har råd til spillere med udviklingspotentiale, men også kan hente stærke spillere. Man er i det hele taget god til at bruge pengene fornuftigt. Vi, der ofte sad på bænken, havde siddet på noget, der nærmest var tortur for kroppen, og det fik man udskiftet til noget rigtig godt. Det er den sans for detaljer og for at bruge pengene godt, der kendetegner klubben.”

”Vi var på en tur til London, hvor vi så Smartodds' lokaler og var på besøg i Brentford. Matthew Benham er en fantastisk fyr og en mand med fingeren på pulsen i forhold til, hvad der er behov for,” siger Francis Dickoh.

To forskellige stilarter
FC København er stadig lønførende og køber flest dyre spillere i Superligaen, men FC Midtjylland er med al tydelighed kommet godt med og har, som vi også udforsker på disse sider i Tipsbladet, hentet næsten lige så mange point som FC København siden den dag for syv år og to måneder siden, hvor Matthew Benham blev ejer.

”Sagen omkring Pione Sistos skifte sidste år illustrerer det godt. Det er spillere som ham og Erik Sviatchenko, der venter tilbage til FC Midtjylland i deres bedste alder, selvom de spiller ude i Europa og har haft succes. Det fortæller både noget om økonomien i FC Midtjylland, men også noget om, at spillerne kan lide at være der,” siger Francis Dickoh.

I denne sæson får FC Midtjylland en ny chance for at overhale FC København, hvis vi regner i Benham-æraen. Det burde allerede være sket i foråret, og nu ser det ud til, at FCM får langt hårdere modstand af et FCK-mandskab, der ikke har set bedre ud siden 2019.

”Begge hold er på et godt plateau spillemæssigt. Æstetisk og med deres spilkoncept er FC København nok en lille anelse foran, hvis vi udelukkende ser på denne weekend. De spillede en god kamp i Randers i sidste weekend, mens FC Midtjylland ikke kan bruge deres kamp mod FC Nordsjælland til ret meget andet, end at de fik tre point.”

”Men det er også lige præcis det, FC Midtjylland kan. De har de her individualister, der lidt ud af ingenting kan skabe et mål, hvad end det er Evander eller Sisto eller Erik Sviatchenko, der pander bolden ind, selv om han er markeret ekstremt tæt.”

”Hvad sker der, hvis FC Københavns opspilsmønstre ikke fungerer og ikke fører til store chancer? Der har man fornemmelsen af, at FC Midtjylland har individualisterne, der kan afgøre det. Og det er måske det, FC Midtjylland er allerbedst til. At man aldrig er ude af det, selv om spillet ikke fungerer optimalt,” siger Francis Dickoh.

”Det er for tidligt at sige, hvem det ligger mest til i denne sæson, for det er meget tæt. Men jeg køber fuldstændig præmissen om, at det kommer til at stå mellem FC København og FC Midtjylland i denne sæson.”