Superliga

Kvist: Anfører-jobbet en slags praktik

William Kvist er en naturlig leder på FC Københavns hold, men den 26-årige anfører har flere mål for livet, når det gælder lederskab

Målet har hele tiden været klart for FC Københavns William Kvist. Hans plads på banen skal være som styrmand på den centrale midtbane. En position som han det seneste år har udfyldt på så overbevisende vis, at han er gået fra at være en lidt anonym type hos FC København til at være ledertypen, der går forrest, hvilket ikke er blevet mindre, efter at han er blevet tildelt anførerhvervet.

Men vejen pladsen som midtbane-general har været lang for den nu 26-årige Kvist. I sine tidligere år måtte han finde sig i at spillere som Tobias Linderoth, Hjalte Bo Nørregaard, Michael Silberbauer og Atiba Hutchinson hele tiden var foran ham i hierakiet omkring midtbane-pladserne.

Siden blev det til en placering på højre back, som William Kvist aldrig lagde skjul på ikke var tilfredsstillende for hans ambitioner. Siden blev han endelig rykket frem på midtbanen men blev som oftest henvist til højre kant.

Men nu er målet endelig nået, og William Kvist er mere end selvskrevet til den centrale midtbane og blev fuldt fortjent hædret for sine indsatser med forskellige kåringer i 2010 - blandt andet Tipsbladets Efterårets Profil.

Som anfører er han den på holdet, der hele tiden skal vise ansvar og gå forrest som eksemplet at følge for både holdkammerater, fans og fodboldinteresserede. En rolle som William Kvist har det godt med og egentlig falder ham ganske naturlig. Han har nemlig alle dage gået rundt med en lille leder i kroppen. Evner som han benytter i sit aktuelle job men som han også har tænkt sig at udnytte senere i livet.

- Jeg får testet mine lederegenskaber dagligt som anfører her i klubben, og jeg ser det som en slags praktik i forhold til en lederkarriere, når jeg stopper som professionel fodboldspiller. Jeg tror ikke, jeg kommer ud for et job, hvor der er mere pres på, end der er her. Der er mange faktorer og aktører at forholde sig til, og vi skal præstere på højeste niveau foran et enormt publikum. At kunne håndtere den pressituation er noget, jeg håber at kunne bruge i et lederjob, siger William Kvist til Magasinet Lederne.

Kan du beskrive opgaverne for en anfører i en klub som FCK?

- Jeg skal tage ansvar i alle henseender. Under kampene skal jeg gå forrest, vise mig som et godt eksempel i nærkampe og selvfølgelig have kommunikation og aftaler på plads, så jeg kan bringe trænerens taktik videre. Og så skal jeg først og fremmest tænke på holdet og mindre på mig selv. Som anfører skal man kunne tage vare på en trup og håndtere eventuelle konflikter. Alle skal kunne stole på, at jeg viser vej, og de kan følge mig.

William Kvist bliver til marts færdig som Bachelor på Copenhagen Business School til marts, men inden da står den på forberedelse til de to største kampe i klubbens historie - Champions League-ottendedelsfinalerne mod Chelsea.