• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Anders Dehn

Dømt til fængsel - uden et eneste bevis

Foto: Getty Images

En whistleblower i VM-organisationen er i dag blevet idømt tre års fængsel. Retssagen møder hård kritik fra flere steder.

Af Anders Dehn

En tidligere ansat i Qatars VM-organisation og siden whistleblower er i dag blevet idømt tre års fængsel. Flere organisationer kalder anklagerne mod ham det pure opspind og retssagen uretfærdig.

Abdullah Ibhais hedder manden, der tidligere arbejdede som kommunikationsmedarbejder for den såkaldte Supreme Committee of Delivery and Legacy, som er den organisation, der står for at arrangere VM i Qatar næste år. Han var i forvejen blevet idømt fem års fængsel, og dagens appelsag reducerede dommen til tre år.

Det skete dog "uden et eneste stykke bevis blev præsenteret mod ham i retten," skriver det norske fodboldmagasin Josimar, som havde en reporter til stede. Magasinet har tidligere beskrevet sagen mod Ibhais i detaljer.

Tre forskellige menneskerettighedsorganisationer - Amnesty International, Human Rights Watch og FairSquare - har tidligere sået tvivl om, hvorvidt Ibhais har fået en fair rettergang. De mener, der mangler beviser, og at Ibhais' tilståelse kom i stand efter tvang.

Alle tre organisationer har desuden forsøgt at få FIFA til at opfordre Qatar til at sikre Abdullah Ibhais retssikkerhed. FIFA har dog forholdt sig tavst. Der var heller ingen FIFA-repræsentanter til stede i retten, selv om der er masser af FIFA-folk i Qatar i forbindelse med Arab Cup, en slags generalprøve på VM.

Med sin tavshed bærer FIFA et medansvar for, at en mand ifølge førnævnte organisationer er blevet uskyldigt dømt, mener Nicholas McGeehan, der er medstifter og -direktør i FairSquare, der blandt andet beskæftiger sig med menneskerettigheder og fodbold.

- Denne sag rammer ind i kernen af de alvorlige problemer med Qatars VM, og hver dag Abdullah Ibhais forbliver i fængsel, vil flere mennesker lære hans navn at kende, få at vide, hvad han gjorde for migrantarbejderne, som bygger Qatars VM, og vide, hvilken pris han tilsyneladende betalte for det, siger McGeehan.

- Det var Qatars VM-arrangør, der anstiftede retsforfølgelsen, men det er FIFA's stilhed, der muliggjorde dagens dom, som der ikke er andre beviser for end en tvungen tilståelse.

Formelt er Ibhais dømt for misbrug af offentlige midler og bestikkelse, men førnævnte Josimar har sandsynliggjort, at anklagerne er opfundet til lejligheden, og at Ibhais skulle straffes, fordi han internt i den såkaldte Supreme Committee talte migrantarbejderes sag.

Abdullah Ibhais har sultestrejket i mere end en måned. De to norske journalister, der for nogle uger siden blev anholdt i Qatar, havde en interviewaftale med ham.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020