Masser af dødsulykker og kaos truer VM i Qatar
Illustration
VM

Masser af dødsulykker og kaos truer VM i Qatar

Nye dystre tal om dødstallet blandt nepalesiske gæstearbejdere omkring VM i Qatar er på vej. Læs her stort fokus på den kontroversielle VM-slutrunde. 

Siden Qatar blev tildelt VM i 2022 har der stort set kun været kritik af værtskabet og de forberedelser, der foregår i Golf-staten.

Det er nu kommet frem, at mindst 400 gæstearbejdere fra Nepal er blevet dræbt i arbejdsulykker i forbindelse med landets forberedelser frem mod afholdelesen af slutrunden i 2022.

Det er menneskerettighedsorganisationen Pravasi Nepali, der har offentliggjort tallene i forbindelse med en rapoport, der bliver offentliggjort i løbet af denne uge, skriver den engelske avis The Observer.

I efteråret satte Tipsbladet fokus på den kontroversielle slutrunde i Qatar. Læs hele historien her:

Bragt i Tipsbladet oktober 2013

Kalender-kaos og slavearbejde truer Qatars VM
Storklubberne raser over udsigten til et VM i november og december måned i 2022, og Qatar får i hele verden verbale tæsk for den dårlige behandling af migrantarbejdere, der lever under elendige forhold, udsættes for livsfare i talrige arbejdsulykker og er stavnsbundet til deres kontrakter af Qatars rigide visum-regler og af korrupte rekrutteringsselskaber, der sammen giver gæstearbejderne slavelignende forhold. Tipsbladet fortæller om et VM, der har givet problemer fra første dag, og som truer med at køre af sporet for FIFA og Qatar.

”44 deaths and counting. Godt for jeres brand og image? Jeg kommer ikke til at se på fra et sæde med air-condition bygget på en død nepalesisk arbejders grav.”

Den lille golf-stat Qatar har i de seneste årtier nydt godt af det enorme gas-felt på størrelse med landet selv, der ligger ud for halvøens nordlige kyst. Landet er formelt verdens rigeste målt på indtægter per indbygger, og tildelingen af VM 2022 ved en FIFA-afstemning i Zürich i december 2010 skulle have været den foreløbige kulmination på den lille stats udvikling fra naturressource-gigant til gigant i underholdningsbranchen.

I stedet er VM ved at blive en klods om benet på Qatar, som ovenstående Facebook-kommentar på VM-komiteens officielle side viser.

Problemerne er i første omgang todelt.

Først er der den farceagtige tvivl om tidspunktet for VM i 2022. Små tre år efter, at Qatar fik VM-værtskabet, er FIFA kommet tvivl om, om det nu også er smart at afholde slutrunden midt om sommeren, hvor der nemt kan blive 40-50 grader i Qatar. Noget alle andre end FIFA-medlemmer og ledere i Qatars VM-komite kunne se for fornævnte tre år siden.

Derfor har FIFA nedsat et arbejdsudvalg, der skal se på, hvornår på året det er smartest at holde slutrunden. Reelt en parkeringsplads for det prekære spørgsmål, mens europæiske topklubber, storsponsorer og tv-selskaber over hele verden skal overtales til at lade Qatar holde VM i november 2022 eller i januar måned i stedet for om sommeren, en overtalelse der sandsynligvis vil kræve kontant opbakning i form af kompensation til de klubber og ligaer, der raser over at måtte afbryde Champions League, Premier League og de andre store europæiske klubturneringer.

Som om det ikke var nok, trækkes afholdelsen af slutrunden lige nu igennem en anden pinefuld proces, efter at en nylig historie i den britiske avis The Guardian berettede om dødsfald, konfiskerede pas og elendige, slavelignende arbejdsforhold for hundredtusinder af gæstearbejdere fra asiatiske lande, der leverer sved og manuel arbejdskraft i Qatars byggeboom. Den historie har Qatar undervurderet i en grad, så der i de seneste uger har været krav fra hele verden om at Qatar får frataget VM-værtskabet, uanset at byggearbejdet til slutrunden ikke rigtigt er begyndt endnu.

I Amnesty Danmark mener man, at DBU og den danske regering skal tage arbejdernes forhold i Qatar op på regeringsniveau i Qatar.

”Det er nemt for DBU at sige, at har diskuteret sagen i FIFA. Man skal gøre sin indflydelse i sportsorganisationerne reelt gældende. Politisk vil det også give god mening, at Danmarks udenrigsministerium tager problemet op,” siger Stinne Bech, der er international koordinator i Amnesty International Danmark.

Holder VM for at få magt
Da Qatar bestemte sig for at byde på VM, var det selvsagt ikke meningen, at de over 1000 milliarder kroner, staten planlægger med at bruge på infrastruktur og andre projekter knyttet til slutrunden, skulle fremprovokere raseri og mistro mod Qatar i store dele af verden.

Men det er, hvad den kommende flytning af slutrunden til de køligere måneder og omtalen af migrantarbejdernes forhold har givet Qatar.

Meningen var selvfølgelig det modsatte, at en slutrunde i Qatar skulle give ørkenstaten en høj stjerne i resten af verden. Og det kan stadig ende sådan, for Qatar mener det alvorligt.

Qatars interesse i VM, i Paris Saint-Germain og i store sportsbegivenheder handler i sidste ende om sikkerhedspolitik.

Qatars væbnede styrker blev dannet umiddelbart efter uafhængigheden fra Storbritannien i 1971, men uanset at det militære isenkram er moderne, er 11.800 mand ikke i stand til at stille meget op, hvis Irak, Iran eller et andet større land i regionen på et tidspunkt bestemmer sig for, at man sætte sig på Qatars gas- og olie-felter. Det handler om at have militært stærkere venner, som Qatar har i USA og Saudi Arabien, og teorien er, at Qatar med et godt navn i verden vil have nemmere ved at få USA, Saudi Arabien, Rusland, Kina og Europa på sin side, hvis Irans flåde om 10-15 år sejler de par hundrede km over den Persiske Golf og truer med at sætte soldater i landingsfartøjerne.

”Qatar ser meget på Iraks invasion af Kuwait. Der var Saudi Arabien ikke i stand til at beskytte Kuwait. Men Kuwait fik hurtigt bearbejdet verdensopinionen, så de kunne få irakerne smidt ud igen. Det er det, Qatar gerne vil være i stand til. De vil have soft power. De skal ind under en amerikansk forsvars-paraply, for Qatar vil aldrig selv få nok kampvogne, fly og soldater til at forsvare sig,” siger James Dorsey, der er professor ved S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore og ekspert i sportspolitik i Mellemøsten og Asien.

”Man må også give dem, at de arbejder målrettet mod at blive en global force i topsport. De går hele vejen i forsøget på at blive en sports-stormagt, og de har økonomien til at gøre det,” siger James Dorsey til Tipsbladet.

Ud over fodbold holder Qatar store turneringer i motorsport, sejlsport, atletik, håndbold, basketball, ridesport og cykling, og hvis ikke den internationale olympiske komite havde afvist Qatar i to omgange, havde staten også været vært for sommer-OL i 2016 eller 2020. Penge kommer Qatar ikke til at tjene på det milliarddyre engagement i fodbold og andre sportsgrene, men får man i stedet millioner og atter millioner af ”venner” verden over ved at holde sportsbegivenheder, er den pris måske ikke så høj igen for at skabe udvikling i det unge land og sikre det mod militære invasioner.

Flytning giver sure klubber, tv-stationer og sponsorer
”Sport er et centralt element i Qatars planer. Problemet er bare, at det indtil videre ikke har fungeret,” siger James Dorsey.

Qatar har forsøgt at gøre sig venner med alt og alle i international topfodbold og inviterede blandt andet den europæiske klubsammenslutning ECA til hovedstaden Doha i de første dage af februar 2013. Men det har ikke forhindret store dele af fodboldverdenen i at rase over Qatars VM og den flytning til november 2022, der tegner sig forude.

De tv-selskaber, der betaler tocifrede milliardbeløb for at vise VM og europæiske topturneringer som Champions League, Premier League og Serie A, skal være hvidglødende af raseri over det kaos, et november-VM vil skabe i de europæiske turneringer. Sekundært skaber det også problemer for tv, at VM bliver afholdt uden for den traditionelle sommer-periode på den nordlige halvkugle, hvor VM har rampelyset for sig selv og tid til at se VM-kampe.

De europæiske topklubber er ifølge Tipsbladets oplysninger med på at flytte VM til de køligere måneder, fordi det åbenlyst er et problem for spillere og ikke mindst fans at være til topfodbold i 40-50 graders varme, men hverken i den politiske proces, hvor klubberne ikke har følt sig involveret, eller i spørgsmålet om økonomisk kompensation er de europæiske klubber tilfredse.

”Det er vigtigt, at alle parter bliver involveret i proccessen,” lyder det i et skriftligt svar fra European Club Association (ECA) til Tipsbladet.

”Jeg vil ikke tale om specifikke datoer, men der er bedre muligheder end at holde VM i sommeren om Qatar,” sagde ECA's bestyrelsesformand Karl-Heinz Rummenigge i et nyligt interview med tv-stationen Bloomberg.

November og december 2022 skal være de foretrukne datoer i FIFA, mens UEFA og de europæiske klubber er mere opsatte på at holde slutrunden i januar og februar måned, så VM ikke går ud over Champions Leagues kampprogram.

Elendige forhold for fattige arbejdsmænd fra Asien
Måske endnu mere alvorlig er sagen om de arbejdsforhold, mange af Qatars 1,2 millioner udenlandske arbejdere lever med.

Den britiske avis The Guardian beskrev i sidste måned, hvordan især bygningsarbejdere fra fattige asiatiske lande bliver fanget på Qatars ganske særegne arbejdsmarked, hvor lovgivning og den kulturelle praksis er meget anderledes fra det, vi eksempelvis kender i Danmark.

Udenlandsk arbejdskraft og udlændinge udgør 85 procent af befolkningen i Qatar, og for at bevare den politiske kontrol i landet på qatarske hænder har landet et særligt arbejdsmarkeds-system, hvor udenlandske ansatte er arbejdsgiverens ansvar, og hvor arbejdsgiveren stort set sidder inde med alle rettigheder til den udenlandske arbejder, der til gengæld ikke har nogen individuelle rettigheder selv. The Guardians artikelserie dokumenterede, at arbejdsgivere i Qatar tilbageholder løn, konfiskerer pas og sætter de udenlandske arbejdere til at udføre opgaver under til tider meget sundhedsskadelige og direkte livsfarlige arbejdsforhold.

En interesseorganisation har anslået, at op til 4000 udenlandske arbejdere kan dø i byggeindustrien i Qatar før åbningsceremonien til VM 2022, og selvom det tal er noget usikkert, har Guardians artikler ramt Qatar hårdt blandt både politikere og menigmand over hele kloden.

”Det helt store problem er, at Qatar ikke har meldt sig ind i debatten og forklaret sig. Man har overladt hele scenen til kritikerne,” siger James Dorsey.

”De har et undertrykkende arbejdsretsligt system, hvor der er store problemer med behandlingen af udenlandsk arbejdskraft. Jeg har påpeget det i årevis, og jeg ved, at Qatar bag kulisserne ser på, hvordan man kan forbedre rekrutteringsprocessen og sikre de udenlandske arbejdere bedre forhold. Men det siger Qatar jo ikke noget om offentligt, og det er en stor fejl,” siger James Dorsey.

Qatars VM-komite har i en kortfattet kommentar forsikret, at man vil sørge for ordentlige arbejdsforhold for de arbejdere, der skal bygge VM-arenaer og infrastruktur til slutrunden i 2022, men indtil videre er de spage kommentarer fra ørkenstaten og dermed forsøget på at bjærge den goodwill, man vil holde VM-slutrunden for, druknet i harme over dødsulykker og ludfattige asiatiske håndværkere og arbejdsmænd, der fastholdes i en gældsfælde og ikke har selv basale menneskerettigheder i den stenrige stat.

DBU og Danmarks regering bør tage sagen op
På et møde i FIFA's eksekutivkomite i sidste uge slog en FIFA-talsmand fast, at det under ingen omstændigheder kommer på tale at tage VM-slutrunden fra Qatar. Det internationale fodboldforbund siger, at man tager sagen om de dårlige arbejdsforhold for immigrantarbejdere meget alvorligt, og at man sammen med Qatars VM-komite vil følge op på, at der sker markante forbedringer.

I kulturministeriet, hvor minister Marianne Jelved har sport som et af sine resort-områder, stoler man på, at DBU forfølger sagen i FIFA.

”FIFA er en privat organisation, som DBU er medlem af. Som minister ligger det uden for mit virke at tage stilling til organisationens interne forhold og dispositioner, men jeg regner naturligvis med, at DBU bruger sine mulige kanaler til at sikre en god forvaltning af FIFAs ansvar som arrangør af internationale idrætsbegivenheder.” siger Marianne Jelved til Tipsbladet.

DBU-formand Allan Hansen mener også, at det er gennem FIFA, at DBU og dansk fodbold skal engagere sig i sagen.

”Hvis rapporterne er sande, så er det bekymrende, og alene antallet af døde gør, at jeg er enig med min nordirske kollega, Jim Boyce, i, at FIFA nødvendigvis må undersøge forholdene, og hvis der er hold i rapporterne tage skridt i forhold til at den lokale organisationskomite lever op til de internationale normer og standarder for arbejdernes sikkerhed, som de har forpligtet sig til, da de fik tildelt værtskabet,” siger Allan Hansen i en skriftlig kommentar til Tipsbladet.

Amnesty International Danmark håber, at danske medier og deres kolleger i udlandet lægger pres på de nationale forbund, regeringer og på FIFA, så der også er sket reelle forbedringer, når Qatars VM-arenaer om få år begynde at skyde op.

”Problemet er ikke, at det drejer sig om migrantarbejdere. Det handler om, at man ikke har nogen rettigheder som arbejder i Qatar. Det er vores holdning, at det er vigtigt at bruge store sportsbegivenheder til at sætte fokus på problemerne og lægge pres på myndighederne. Vi går ikke ind for at boykotte Qatar. Vi siger til gengæld, at når Qatar vil være VM-vært, så giver det også et ansvar for at løse problemet med arbejdernes rettigheder, så stadions og infrastrukturen bliver bygget under ordentlige forhold,” siger Stinne Bech fra Amnesty International Danmark.

”Qatar vil gerne have den prestige, der er knyttet til et VM, og så er det DBU's og sportverdenens ansvar at sørge for, at man ikke bliver brugt til at dække over brud på menneskerettighederne,” siger Stinne Bech.

Landefakta Qatar
Befolkning: 2,042 millioner mennesker
- Heraf er knap en halv million kvinder
- Kun omtrent 245.000 er qatarske statsborgere
- Størstedelen af befolkningen er migrantarbejdere fra Indien, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Afghanistan, Filippinerne og andre lande med lave lønninger
Bruttonationalprodukt: 574.000 kroner per indbygger (nummer et i verden)
- 85 procent af Qatars eksportindtægter stammer fra olie og gas
- Vækstraten i Qatars økonomi var 6,6 procent i 2012
- Den lå på 13 og 16,7 procent i 2011 og 2010
- I landets oliefond Qatar Investment Authority ligger der opsparet værdier svarende til 63 procent af bruttonationalproduktet
- Arbejdsløsheden er på 0,5 procent