Foto: Getty Images
VM

10 år i helvede: Sådan har VM-slaverne haft det

Siden Qatar fik tildelt VM-slutrunden ved den kontroversielle afstemning i 2010, har der været fokus på landets behandling af migrantarbejdere fra fattigere lande i Asien, Afrika og Mellemøsten. Og som denne tidslinje illustrerer, er problemerne ikke forsvundet trods løfter om reformer og forbedringer fra Qatar og FIFA's side.

Tipsbladet sætter i disse uger fokus på VM i Qatar, og hvordan Danmarks og landsholdets rolle bliver i en af de mest kontroversielle fodboldbegivenheder nogensinde.

Et VM, der lige straks bliver endnu mere aktuelt, når Danmark 7. december får tildelt puljemodstanderne til VM-kvalifikationen, der løber gennem 2021.

Her bringer vi tidslinjen til den tredje af i alt fire artikler, hvor vi fortæller historien om, hvordan den lille golfstat formåede at blive VM-vært, og hvorfor korruptionsanklagerne har klæbet sig til Qatar og FIFA siden afstemningen om VM-værtskabet for 10 år siden.

Artiklen blev bragt første gang i Tipsbladets trykte udgave 27. november.

---

2010
2. december 2010 får Qatar tildelt VM 2022 ved en afstemning i Messe Zürich i Schweiz.

2011
Det anslås i en rapport, at op mod fem procent af Nepals bruttonationalprodukt udgøres af penge, nepalesiske arbejdere sender hjem fra deres job som migrantarbejdere i forskellige sektorer i Qatar. I Nepal er der til gengæld opbygget en hel industri omkring migrantarbejdere og ikke mindst rekruttering af dem, hvor fattige nepalesiske mænd ofte skal betale firmaer og mellemmænd i Nepal meget store summer for at blive rekrutteret til arbejde i Qatar.

I nogle tilfælde tvinges de fattige arbejdere og deres familier til lån hos tvivlsomme finansinstitutioner eller deciderede lånehajer, der tager skyhøje renter for lån, arbejderne bruger til at betale rekrutteringsfirmaer og rejsen til Qatar.

I slutningen af året påpeger flere internationale fagforeninger, at migrantarbejdere i Qatar reelt ikke har nogen rettigheder på grund af kafala-systemet.

2012
I 2012 anslås det, at Qatar har brug for mellem 500.000 og 1.500.000 migrantarbejdere til arbejde på projekter som hoteller, lufthavne, veje og mange andre former for infrastruktur, der direkte eller indirekte har forbindelse til VM 2022.

I juni 2012 advarer Human Rights Watch om, at migrantarbejderne i Qatar arbejder under farlige og dybt kritisable forhold, og at de er meget udsatte i Qatar grundet kafala-systemet, der reelt giver arbejdsgiveren råderet over sine udenlandske ansatte.

2013
I februar er Ekstra Bladet på rundrejse i Qatar og kan melde om skrækkelige arbejdsforhold for landets migrantarbejdere.

Læs også:Det store overblik: Bør Danmark stille op til VM 2022?

I foråret møder Qatar fornyede anklager om, at migrantarbejderne reelt arbejder på VM-projekter og andre byggerier indirekte forbundet til VM-slutrunden på slavelignende betingelser.

I efteråret beskriver både internationale medier og Amnesty International, at migrantarbejdere behandles som 'slaver' eller 'kvæg', samtidig med at FIFA og forbundets præsident Sepp Blatter fastholder, at forholdene for migrantarbejdere i Qatar er ved at blive bedre.

Den internationale fagforening ITUC anslår, at op mod 4.000 migrantarbejdere vil dø i forbindelse med VM-byggerier frem til slutrunden i 2022.

2014
Et britisk konsulentfirma vurderer, at arbejdsforholdene for migrantarbejdere i Qatar er ' ekstremt risikable' og i nogle tilfælde potentielt dødbringende, især i bygge branchen.

Qatar indfører reformer, der på papiret skal forbedre sikkerheden på arbejdspladsen, sikre bedre kontrol fra myndighedernes side af, at arbejdsgiverne overholder loven og behandler migrantarbejderne korrekt, som skal sikre bedre leveforhold for migrantarbejdere, mens de arbejder i Qatar, og gøre det lettere for migrantarbejdere at skifte arbejdsgiver og at klage, hvis arbejdsgiverne bryder loven.

Internationale NGO'er og eksperter begynder at sætte fokus på, at mange migrantarbejdere, der dør under opholdet i Qatar og på arbejde på blandt andet byggepladser, ikke får angivet korrekte dødsårsager eller kun lemfældigt tjekkes af læger med forbindelser til myndighederne og arbejdsgiverne. Dette er med til at skjule, hvor mange der reelt dør i forbindelse med arbejdet og ikke mindst af hvilke årsager, de er døde.

2015
Ekstra Bladet rapporterer i begyndelsen af året om fortsat elendige arbejdsforhold for migrantarbejdere i Qatar og kan i billeder og på video fremvise uhumske og beskidte boliger, hvor fattige migrantarbejdere er stuvet sammen.

I maj 2015 bliver en gruppe journalister og fotografer fra BBC arresteret i Qatar, mens de er i færd med at researche en historie om migrantarbejderes arbejdsforhold.

Gennem årene bliver flere andre udenlandske journalister og fotografer anholdt eller nægtet indrejse i Qatar.

Amnesty International kalder i maj løfter fra Qatars regering i 2014 om forbedringer for migrantarbejderes for 'tom PR' og melder desuden ud, at FIFA ikke på nogen måde har handlet konkret for at forbedre forholdene for migrantarbejdere, der arbejder på infrastrukturen til VM 2022.

2016
Amnesty International dokumenterer fortsatte brud på migrantarbejdernes rettigheder og meget farlige og til tider dødbringende arbejdsforhold. Blandt andet dokumenterer Amnesty markante problemer på byggeriet på Khalifa International Stadium, hvor arbejdere eksempelvis har fået konfiskeret deres pas af arbejdsgivere, selvom det ifølge loven er blevet forbudt.

Amnesty og andre NGO'er dokumenterer også, hvordan reformer, der skulle forbedre migrantarbejdernes forhold, omgås af arbejdsgivere, og at reformerne i vid udstrækning hverken er implementeret eller håndhæves i andet end sjældne, ekstreme tilfælde.

Læs også:Qatar bruger VM og Danmark til historiens største PR-operation

2017
I foråret 2017 står der i en rapport bestilt af VM-arrangørerne selv, at migrantarbejdere arbejder op til 18 timer i døgnet og fortsat betaler store beløb til rekrutteringsfirmaer i deres hjemlande for at komme til Qatar.

I oktober 2017 hævder den internationale fagforening ITUC, at man er blevet enig med Qatar om at afskaffe kafala-systemet.

Eksperter advarer om, at Qatar før har afgivet det løfte, uden det har ført til konkrete forandringer for migrantarbejderne i landet. Blandt de lovede forbedringer er en minimumsløn på 200 dollar om måneden og en afskaffelse af det system, hvor arbejdsgivere skal give migrantarbejdere lov til at skifte job eller forlade landet.

2018
I efteråret 2018 siger Amnesty International igen, at mange migrantarbejdere i Qatar ikke får deres løn eller underbetales i forhold til deres kontrakter, og at Qatar ikke har levet op til løfterne om at afskaffe kafala-systemet, herunder at nogle regler blot er omstruktureret og har samme effekt som tidligere. I den britiske avis The Guardian beskrives det, hvordan arbejdere på et VM-stadion kun får få hundrede kroner i løn om ugen trods løfter i hjemlandet om store lønninger, så de ikke kan sende penge hjem.

2019
I efteråret 2019 siger Amnesty International igen, at mange migrantarbejdere i Qatar ikke får deres løn eller underbetales i forhold til deres kontrakter, og at Qatar ikke har levet op til løfterne om reformer.

Den britiske avis The Guardian publicerer en artikel, hvor eksperter vurderer, at hundredvis af migrantarbejdere dør årligt på byggepladser i Qatar på grund af den ekstreme hede i landet og de barske arbejdsvilkår.

2020
Flere medier, herunder Ekstra Bladet, rapporterer om meget risikable forhold for migrantarbejdere i Qatar, der under coronaepidemien lever meget tæt og i stor stil bliver smittet med den nye virus.

I foråret meddeler den nepalesiske regering, at 1.400 nepalesere er døde på byggerier i forbindelse med VM 2022. Kort tid efter meddeler Qatar, at i alt 34 migrantarbejdere er døde på VM-projekter i løbet af seks år.

I august 2020 meddeler Human Rights Watch, at Qatar i det store hele er mislykkedes med at sikre, at migrantarbejdere i landet får deres løn, bliver betalt til tiden, eller får de aftalte beløb.

"Vi har hørt om arbejdere, der sulter på grund af manglende lønudbetaling," siger Michael Page, HRW's chef i regionen.

Læs også:Råb om hjælp: Hvordan skal vi overleve?

Læs også:VM-skandalens vilde detalje: Spioner holdt øje med Qatars rivaler

Læs også:Sådan kan Rusland stjæle EM fra Danmark

Læs også:Efterretningsagenter og bestikkelse: Qatars VM var den vildeste beslutning

Læs også:Mandefald i FIFA: Disse 22 personer gav VM til Qatar