Schmeichel var mit idol, indtil han begyndte at løbe Putins ærinde
Foto: Michael Steele/Getty Images
VM

Schmeichel var mit idol, indtil han begyndte at løbe Putins ærinde

Blog: Peter Schmeichel optræder for det statskontrollede RT, som ligger i informationskrig med Vesten. Det ærgrer vores skribent, der så op til Schmeichel, da han var barn.

Jeg har kun haft ét rigtigt idol i mit liv. Som dreng stod jeg på mål, ligesom min far gjorde, og det var nærmest en naturlov, at jeg som dansk målmandsdreng i 90’erne skulle se op til Peter Schmeichel. Så det gjorde jeg.

Jeg ønskede mig brændende et par af hans legendariske røde og hvide Reusch-handsker. Jeg nægtede at anerkende, at han måske kunne have taget Rivaldos langskud i 1998. Jeg elskede Manchester United, fordi han spillede der.

Han var på toppen, da jeg lærte, hvad fodbold var. Det var i de år, hvor min livsbane for evigt blev slået ind på fodboldens, og det var til dels på grund af Schmeichel, jeg forstod, hvad det ville sige at holde med og af noget. Ingen har formet mit forhold til sporten, som han har.

Derfor føles det som et forræderi, at han nu sidder på den statskontrollerede tv-kanal RT og lefler for både Rusland og FIFA. Manden, der var med til at tryllebinde mig til fodbolden, er nu i lommen på nogle af dem, der udnytter sporten til ingen andre end deres egne interesser.

Peter Schmeichel kender mig ikke, så han har ingen særlig forpligtelse over for mig til at afholde sig fra at legitimere Vladimir Putins Rusland og det bundrådne FIFA. Han bryder heller ingen love. Han skal i strengeste forstand ikke stå til ansvar for andre end sig selv. Men det gør mig ked af det, sådan helt oprigtigt ked af det, at ham, jeg har set mere op til end nogen anden, ikke har mere integritet.

Den gamle målmand har sit eget program på RT, som tidligere hed Russia Today og er en del af Ruslands informationskrig mod Vesten. Det mener mediets egen chefredaktør, Margarita Simonyan, der i 2012 i en russisk avis blev bedt om at redegøre for, hvorfor man som russisk skatteborger skulle støtte RT.

- Af den samme årsag til, at landet har brug for et forsvarsministerium. Hvorfor har man som skatteborger brug for det, spurgte chefredaktøren retorisk.

Virkelig? Er vi i krig med nogen lige nu, ville journalisten vide.

- Lige nu er vi ikke. Men i 2008 var vi. Forsvarsministeriet kæmpede mod Georgien, men vi udførte informationskrigen, og i øvrigt mod hele den vestlige verden. Det er umuligt først at begynde at fremstille et våben, når krigen allerede er i gang! Det er, derfor forsvarsministeret ikke er i krig lige nu, men det er klar til at forsvare sig. Det er vi også.

Selv om Peter Schmeichels programmer, hvor han tager rundt og oplever de russiske VM-værtsbyer sammen med seere, virker harmløse, er de altså en del af en informationskrig mod hele den vestlige verden.

Forleden blev første afsnit lagt på Youtube, og historieprofessoren Hans Bonde sagde til TV2, at Schmeichel ”sælger sin krop og sjæl til russisk propaganda.” Omtrent samme kritik rettede Flemming Splidsboel, der er seniorforsker i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- På sin egen lille facon er han med til at legitimere RT ved at give den et velkendt ansigt udadtil. Men RT er med i en langt større konflikt, som Vesten ifølge Rusland har iværksat, og tv-stationen ser sig selv som et redskab i den storpolitiske konflikt, der handler om meget andet end fodbold, sagde han til DR.

I går lagde RT så et kort klip fra ”The Peter Schmeichel Show” på Twitter, hvor danskeren interviewer FIFA-præsident Gianni Infantino. Hvordan, ville Schmeichel gerne vide, sørger FIFA for, at VM bliver det bedste event i verden. Da Infantino havde talt om at fokusere på fodbold i stedet for alt det uden om, indledte Schmeichel sit næste spørgsmål med ”Noget af spinnet fra vestlige medier...”

Jeg var ikke klar over, at han har haft adgang til det møde, hvor alle etablerede medier i den vestlige verden aftalte at gå sammen og køre spin mod Rusland.

Men jeg er ked af, at min helt sidder på Putins tv-kanal og laver mikrofonholderi for FIFA’s præsident. Og at han samtidig diskret underminerer de medier, han selv har været ansat på og jævnligt har udtalt sig til gennem årene.

Mest af alt er jeg ked af, at mit idol ikke er, som jeg troede, han var.