Status efter 6 runder: Ikke overraskende masser af overraskelser
Generelle

Status efter 6 runder: Ikke overraskende masser af overraskelser

Af Aidin Sarfaraz

En på mange måder interessant sæsonstart lakker så småt mod enden (eller 2. landskampspause, om man vil), og lige om hjørnet (dvs. efter førnævnte landskampspause) lurer det velkendte efterårsprogram. Klubberne har nu haft halvanden måneds aktiv spilleperiode, inklusive 6 runder i ligaen + europæisk for de vedkommende og Anders And-cup for stort set alle, og det er lige godt en måned siden, trænerne senest måtte hente forstærkninger til deres hold. Med andre ord er det et helt oplagt tidspunkt at gøre kort status over situationen i Premier League.*

Toppen
Peps øjeblikkelige forvandling af Man City fra et til tider usammenhængende hold af dyrt indkøbte individer til en velsmurt maskine har både overrasket mange og ligget i kortene fra start. Et spørgsmål om tid, mente mange, men effekten skulle nok træde i kraft før eller siden. Det er sket mere eller mindre fra dag 1, hvilket ikke har kunnet undgå at sætte ellers hædrede Manuel Pellegrinis sidste tid i spidsen for the Citizens i relief. Der blev dog traditionen tro købt dyrt ind i City til Peps tiltrædelsesgave, så den størtste overraskelser har vel været, at tidligere underpræsterende spillere som Sterling og til dels nyindkøbte John Stones har ramt formen fra start. Låsesmed Kevin de Bruyne er imidlertid ude med en skade den næste måneds tid, hvor holdet bla. skal møde Tottenham og Barcelona.

Bysbørnene fra Man United har haft en lettere turbulent start på sæsonen. Pointmæssigt er der stadigvæk ”kun” 5 styks op til City, men det har nu også været spillet på banen, der har rynket flest næser. Truppen lader til at rumme en række brikker, der ikke alle kan være i samme ramme, uden at det går ud over holdets naturlige udfoldelsespotentiale. Det store samtalepunkt har været kaptajn Wayne Rooney og hans plads på/lige uden for holdet. Efter en sløj uge med tre nederlag – bla. til Feyenoord og Watford – forleden, valgte Mourinho at bænke sin megastjerne, hvilket prompte kastede en 4-1-sejr over de forsvarende mestre, Leicester, af sig.

Selvsamme Leicester har været bookmakerkæledække med deres totalt svingende form (TUVTVT), primært fordi det Kanté-formede hul på den defensive medtbane har vist sig gevaldig stort at skulle udfylde. Så er formen straks bedre i Champions League, hvor de hidtil har fået fuldt udbytte efter to kampe og nu kan se frem til et gensyn med København – denne gang dog ikke for at holde firmafest med udklædningstema, men derimod at dyste mod de forsvarende danske mestre fra FC København.

Underspillede Tottenham har ligeledes fået en god sæsonstart (4/2/0), og selvom stjerneangriber og altoverskyggende omdrejningspunkt, Harry Kane, har manglet form og nu er ude med en skade, lader holdet ikke til at slingre af den grund. Frem har trådt Heung-Min Son, der ellers var tæt på at forlade klubben i sommer, men 4 mål i 3 kampe eller 5 i 5, hvis man regner CL med. Kane meldes i øvrigt foran sin genoptræningsprognose, hvorfor han muligvis når at blive klar til det nordlondonske derby mod ærkerivalerne fra Arsenal 6. november. Manager Pochettino virker dybt forelsket i sit hverv og drømmer om at gøre Arséne Wenger-agtig karriere med 20 år i spidsen for Spurs.

Selv har Arsenal haft et opsving i ligaformen efter nederlag og uafgjort mod hhv. Liverpool og Leicester. Således er det blevet til fire overbevisende sejre i træk senest mod Chelsea (udførligt dækket i seneste podcast) , som ellers har ageret kæp-i-hjul par excellence for The Gunners siden ... ja, 2011. Nyindkøbene Mustafi og Xhaka har hurtigt vundet tilhængernes hjerter, og med et mildest talt overkommeligt kampprogram foran dem den næste syv kampe, er der lagt op til et seriøst mesterskabskandidatur fra Arsenal ellerede fra efteråret. For en gangs skyld ...

Á point med Arsenal finder vi bysbørnene fra hhv. Liverpool og Everton. Førstnævnte har begejstret mange med Kloppoboldens® hidsige gruppepres og afslutningsglæde. Underholdende er det som regel, ikke mindst grundet det vanligt lækkende forsvar, der har fået estiske Ragnar Klavan ind og overtage fra Skrtel. Målene flyver ind fra alle andre steder end den centrale angriber, og uden distraheringen fra europæisk fodbold, har Klopp nærmest perfekte arbejdsforhold for sin fodboldfilosofi, der som bekendt bygger på et sandt arbejdsraseri.

For Evertons vedkommende har Ronald Koeman fået vendt en sand klovnebil af et forsvar til ligaens næsttætteste, og oven på det har han regulære cirkusartister i form af Bolasie, Mirallas, Deulofeu og Lennon til at forsyne Lukaku med oplæg fra kanterne. Everton er også uden europæisk bold i denne sæson og spås bla. derfor gode chancer for at spille en rolle i mesterskabskampen – i hvert fald et stykke endnu.

Endelig sniger vi lige Chelsea med i dette afsnit (gammel vane). Der hænger store, tunge forventnigner om skuldrene på den lille hvirvelvind Antonio Conte, som kommer til engelsk fodbold med noget af et renomé. Før han kan gøre sig forhåbninger om noget som helst fremad på banen, må han dog nok lige have sat ordentlig skik på forsvaret, som ellers har fået selskab af tilbagevendte David Luíz og den ro, han har det med at brede blandt kolleger. Smædende nederlag til Liverpool og Arsenal har sendt Conte tilbage til tegnebrættet og genopfinde en både aldrende og til tider håbløst ukoordineret bagkæde.

Det store midterfelt

Claude Puel skulle lige få bugt med gearstangen, og nu lader Southampton til at være kommet i omdrejninger. Sejre over Swansea og West Ham i ligaen foruden Sparta Prag i EL og Crystal Palace i Anders And-cuppen har løftet moralen og efter Puels eget udsagn ”det tekniske niveau” nede på sydkysten, hvor formlen på langsigtet fremskridt lader til at have ramt plet igen.

Indtil for et par runder siden havde Crystal Palace ikke vundet på udebane hele året og kun en enkelt gang i alt siden foråret. Siden har Pardiolas sprudlende dødboldseksperter taget tre sejre på stribe og dermed kravlet op i den sjove halvdel af tabellen. Med fyringen af Allardyce spekuleres det dog, om Pardew er første navn på listen til overtagelse af landstrænerposten.

Tony Pulis fejrede sin kamp nr. 1.000 som professionel manager med ... en 1-1 ude mod Stoke, der blev afgjort på et hovedstød af den store frontløber i tillægstiden. Ellers har WBA begejstret med at score hele syv mål i seks kampe indtil videre – dog faldt de fire af dem i samme kamp...

Det er som regel svært at spå det store om Watford, da trup og træner udskiftes, som vi andre skifter sengetøj. Walter Mazzari har dog allede vendt 0-2 til 4-2 ude mod West Ham og slået sin tidligere møgkollega Mourinho med 3-1. Ighalos mål har været bemærkelsesværdigt fraværende indtil videre.

Burnley, Hull og Bournemouth udgør de sidste navne i midterfeltet. Burnley fortsætter, under ledelse af Ginger Mourinho, Sean Dyche, ud fra samme devise, som vandt en del hjerter, men i sidste ende ikke nok point til at blive oppe forrige sæson. Opskriften er simpel, og det er sjældent nogen fodboldmæssig overraskelse at overvære the Hornets spille – ikke at det i sig selv er en dårlig ting.
Hull startede med lyn, torden ... og 13 tilgængelige førsteholdsspillere. Efter tre runder med 12 spillere andvendt i alt, vandt vikarierende manager, Mike What-A-Phelan, prisen som august måneds manager i PL, og siden er det gået ham, som det som regel går modtagere af præmien også kendt som ”Dødens Kys”: Hull’et er tumket ned ad tabellen, og den tynde trup begynder at kunne mærkes.
Alles trænerdarling, Eddie Howe, og hans Cherries har fået en forudsigeligt hård start på sæsonen med snittere af de to Manchester-klubber og den svidende skamplet det er at have tabt til West Ham indtil videre (gisp!). Howe er dog akkurat så ukuelig, som han er humorforladt, og der er derfor forbedringer i vente for følgere af holdet, som gjorde noget af et kup, da de landede evighedstalentet Jack Wilshere på en lejeaftale for sæsonen.

Bunden

Oprykkerne fra Middlesbrough har indtil videre også været lidt svære at blive klog på. Aitor Karanka bygger sine hold op omkring en stram defensiv, mens nyindkøb som Alvaro Negredo og Gaston Ramirez endnu ikke har fundet storformen. Karankas Boro er ikke kendt for selv at score vanvittigt mange mål, så det er den strukturerede defensiv, som skal holde holdet fra nordøst oven vande gennem sæsonen.

Swansea, eller A.V.L.I.P.L.H.N.S.L.P.T. (”Alletiders Værste Lortehold I Premier Leagues Historie Nogen Sinde Lige P.T.”) kan meget vel være på udkig efter ny manager, efter at bookmakerne nedsatte oddsene på manager Guidolin som første fyring drastisk. Det har slet ikke spillet for De Vii’e fra Wales, som ellers har fået Løverne Konge, Fernando Llorente, på plads forrest i angrebet. En noget heldigt tilspillet uafgjort hjemme mod Chelsea er kronen på makværket indtil videre.

Bolsjestribede Stoke og Sunderland optager de to sidste pladser i tabellen, men den helt store dåmheds-paphat går dog til West Ham og deres nærmest tragikomisk ringe sæsonstart. Hvor Stoke har manglet et par bærende kræfter, og Sunderland, tja, forventes at ligge og rode rundt på alle fire fra start til slut, har Bilic’s Happy Hammers haft omtrent 0 undskyldninger for at forsvare sig som en sæk kartofler og i øvrigt brilliere på de nu udviddede tilskuerpladser med interneslagsmål og civil ulydighed af allerhårdeste karat, nemlig vedvarende ståen, selvom stewardsne altså siger, at det må man ikke. Guldfuglen Payet har ikke kunne inspirere sit hold til mere end 3 point indtil videre, og særlig 2-0-til-2-4-nederlaget mod Watford har været slem for selvtilliden. Der virker langt til de gode tider for Bilic, som om muligt har lignet en endnu trættere mand de seneste uger.

Således altså de første seks runder + Europa og Anders And Cup for de engelske klubber. Om hjørnet lurer som nævnt endnu en landskampspause, hvor vi alle kan få vejret og .. ja, begynde at glæde os til, at den forbistrede pause snart er overstået, så vi kan få gang i gryderne igen.

* Foruden selvfølgelig det, at der ikke er andre narrativer, der for alvor skiller sig ud endnu.

---

De Falske 9'ere leverer ugentlig podcast fra og om Premier League her på tipsbladet.dk - perfekt for dig, der har fra mini til massiv interesse for engelsk fodbold. Hør seneste program, "Omvendt Tampen Brænder", på hjemmesiden og tag del i løjerne på 9'ernes Facebook-side.