Video : Tipsbladet
Generelle

Bag kulissen i transfervinduet: Fortielser, hemmeligheder og direkte løgne

Et iskoldt januartransfervindue går ind i de sidste dage. Her er din coronasikre rejseguide til deadlinedagene.

Transferguiden er fra Tipsbladet fredag. Du køber Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet og kan også få det leveret til døren - se mere her.

Hvis julen er hjerternes og internethandlens fest, er transfervinduet en månedlang juleaften og Black Friday for klubber, spillere, agenter, finansieringsselskaber og medier.

Januarmarkedet her i 2021 bliver usædvanlig stille på grund af coronavirussen, der rammer fodboldverdenen på alt fra bankkontoen til muligheden for at se spillere an og udføre et bare nogenlunde troværdigt lægetjek. Men mekanismerne er de samme som normalt, og det samme er farerne som læser, uanset hvor stille markedet lige nu lader til at være.

Agenterne
Det er nogle hårde måneder for mellemhandlerne efter det boom-årti, vi gik ud af for et års tid siden.

Pengene bliver i dag i høj grad tjent ved klubskifter. Den gamle opfattelse af, at agenterne primært tjente til dagen og vejen ved at få nogle få procent af en spillers løn, er, ja, efterhånden ret gammel.

Agenterne repræsenterer i dag både spillere og klubber i ét væk, selvom der for nylig er blevet strammet lidt op på reglerne for at få styr på interessekonflikterne.

Ligesom spillerne skifter klubber hyppigere end tidligere, gør spillerne det samme med deres agenter, og når man hører eller læser, at en spiller ikke har en agent, er det ofte udtryk for, at spilleren holder alle muligheder åbne og lader agenter konkurrere om at komme med den bedst mulige aftale eller det fedeste klubskifte.

Et lille fif: Søg på "gældende repræsensationsaftaler" på nettet og få listen over, hvor lange aftaler forskellige danske spillere har. Nærmer en aftale sig udløb, er det ikke helt dumt at gætte på, at nogen enten gerne vil have et klubskifte eller en kontraktforlængelse.

Her i coronaæraen er der benhård kamp om snart sagt alle handler, hvor det er de sælgende parter, agenter såvel som klubber og spillere, der er de opsøgende, i stedet for omvendt.

Det giver uundgåeligt nogle spændinger, når der er færre penge i markedet end tidligere.

Læs også:Fredagens rygtebørs: Serie A-danskere meldes på vej videre

Klubberne
Spiller spillet 100 procent.

Det kan godt være, at danske klubber prædiker kontinuitet, men i kulissen er de meget realistiske, grænsende til det kyniske, når de vurderer egne spillere og mulige indkøb.

Det er klubbernes opgave at være rationelle og i nogle tilfælde rå, når spillerne skal vejes, og fremtiden planlægges. Man skal bare ikke gøre sig nogen illusioner om, at klubledere og trænere i gennemsnit er mere loyale og mindre egoistiske end agenter og spillere.

Kampen om at få de bedst mulige spillere og at skaffe sig af med de spillere, man gerne vil af med, er lige så hård, som agenternes kamp for at få handler igennem, og fortielser, hemmeligheder, i nogle tilfælde direkte løgne, er en del af spillet, især når det bliver hektisk i den sidste uge af et transfervindue.

I udlandet men også i enkelte tilfælde i Danmark skal man holde godt øje med, hvem i en klub der henter spilleren. Den sang, samtlige klubber i verden kender til bevidstløshed om total enighed mellem trænere, direktører og ejere om alle indkøb, skal man ikke altid tro på. Også i Danmark er der ofte uenighed, nogle gange på et ubetydeligt niveau, som ikke er anderledes fra alle mulige andre arbejdspladser, men også andre gange så grel, at det kan udløse eller medvirke til trænerskifte.

Medierne
Der er VM-finaler, Champions League-slutkampe, mesterskabsafgørelser: Og så er der transferdeadline.

Tag ikke fejl; ofte er deadlinedage de tidspunkter, hvor flest mennesker læser fodboldnyheder. Det skal så også lige med i ligningen, når I fans raser over transferrygter og historier, der fylder for meget: Et flertal af jer vælger disse transferhistorier.

Men det gør også, at der bliver serveret mange historier om mulige transfers, og det er en god idé at screene flodbølgen af rygter, især omkring de store klubber i udlandet. Christian Eriksen burde vel være på kontrakt i 27 forskellige klubber alene baseret på historierne den seneste måned om, hvor han skal hen i stedet for den trøstesløse bænk i Inter.

Så sortér godt og grundigt i historierne og lav eventuelt din egen bullshit-bingoplade med buzzord. Jeg har noteret mig: Spøger, krig, stortalent, jagter, profil, bombe, kaos, lukker vinduet, afslører, prisskilt, kaos, revser, langer ud efter, i hårdt angreb - føj selv flere til.

Læs også:Avis: Endnu en Premier League-klub kigger på Christian Eriksen

Spillerne
Nogle af de flittigste læsere af transfernyheder er professionelle fodboldspillere, og mange spillere er benhårde. De jagter klubskifter i langt højere grad, end hvad de siger udadtil, og nogle er selv opsøgende.

Det er blevet en trend enten ikke at have en fast agent eller kun at lave korte kontrakter.

Der er naturligvis stor forskel fra person til person, men pas på med at købe historien om, at en spiller ikke følger med, og at det er agenter og klubdirektører, der er de hårde bananer. Det er ikke altid tilfældet.

Her i coronatiden køber de fleste klubberne og agenternes forklaringer om, at det er smartere at vente med et klubskifte til sommer eller til 2022.

For de spillere, der ikke starter fast og er i toppen af fødekæden, er situationen i coronaæraen svær. Der er mange klubber, der gerne vil af med spillere, der er færre penge til at betale løn og signon fees, og det presser mange uden for den absolutte top, både i Danmark og udlandet.

Familie og venner er også en del af transfermøllen, især i udlandet. Oftere, end man skulle tro, sendes en bror, far eller kammerat i byen med et budskab. Nogle gange er det ikke så mystisk, hvordan de mange rygter omkring topspillere i udlandet opstår, og hvordan de kan indbyrdes modstridende.

Sociale medier
Hold øje med falske profiler og løse rygter uden hold i virkeligheden. Der er kommet inflation i rygterne, og lur mig, om ikke et væld af falske profiler igen dukker op, jo tættere vi kommer 1. februar.

Fans
Dygtige mennesker med mange år på universitet har undret sig over og undersøgt, hvorfor transfers og transferrygter fylder så meget i dag, og der er flere gode forklaringer, ud over at antallet af klubskifter faktuelt er eksploderet i de seneste 10-20 år.

En klubs transfers og rygter om til- og afgange er blevet en forlængelse af spillet på banen. Sættes man i forbindelse med interessante spillere, eller det en artikel siger er interessante spillere, er det tegn på fremdrift nærmest på lige fod med den vigtigste sejr, der sender klubben to pladser op i tabellen.

Rygter om afgange og manglende aktivitet kan også bekræfte den negative opfattelse af klubbens ejer eller træner blandt fansene. Spørg for eksempel Newcastle-fans, hvor snart halvandet årti under Mike Ashleys ejerskab har været en ørkenvandring af skuffede forventninger.

Læs også:Coronaudbrud i 1. divisionsklub: Ni personer testet positiv
Læs også:Ronaldo er nu den mest scorende nogensinde - og vinder nyt trofæ
Læs også:Onsdagens rygtebørs: PSG vil snuppe City-spiller for næsen af Barcelona