Video : Tipsbladet
Generelle

DBU kan miste Hjulmand til storklub i 2022

NYHEDSOVERBLIK: Hjulmand har gjort det så godt, at rygterne om Aston Villa gav fin mening. Og så har det været en svær landsholdsuge for flere andre. Tipsbladets chefredaktør ser tilbage på ugens største begivenheder og det, der venter i weekenden.

Storklubberne bør overveje Hjulmand til sommer

Kasper Hjulmand har sædvanen tro været en af de personer, der har været i fokus i landsholdsugen.

Efter sejren over Færøerne har Hjulmand vundet 18 kampe, spillet to uafgjort og tabt fem gange med det danske landshold, og det og især Danmarks dramatiske vej til EM-semifinalen på Wembley i juli har vakt opsigt langt uden for Danmarks grænser.

Jeg tvivler på, at Kasper Hjulmand på nogen måde har været tæt på Arsenal eller Aston Villa, som er de to Premier League-klubber, der har været nævnt på rygtebørsen i efteråret, først efter Mikel Artetas skrækstart på sæsonen og senest før og ikke mindst efter fyringen af Villa-manager Dean Smith, hvor Hjulmand blev nævnt, indtil det stod klart, at Steven Gerrard var den foretrukne kandidat.

Det passer slet ikke i Kasper Hjulmands profil at hoppe fra et yderst succesrigt job som dansk landstræner for at overtage en klub i problemer undervejs i sæsonen.

Jeg er udmærket klar over, at det var noget i den dur, der var på spil, da Hjulmand var snublende nær Anderlecht i foråret 2019, men det var senere på sæsonen (og en interesse, der opstod i januar, hvor der ikke var kampe) og i et FC Nordsjælland-job, Hjulmand og klubben var klar over skulle slutte i sommeren 2019.

Og så er det noget helt andet at hoppe fra en kontrakt, der løber indtil sommeren 2024, og fra et job i spidsen af et ubesejret landshold på vej til VM og med en nylig EM-semifinale i bagagen.

Men Kasper Hjulmand har gjort det flot og er vel som fodboldtræner et niveau eller to over den lovende træner, der tog til Mainz 05 i 2014 og var langt fra succes i en klub, der ikke var lige så beredt på en træner med fokus på det langsigtede arbejde, som ledelsen selv havde troet.

Derfor ville jeg som Peter Møller i DBU's direktørstol været noget bekymret ved sommeren 2022.

Jeg tror som sagt ikke, at et brandslukker-job efter en trænerfyring midt i denne sæson giver mening, men hvad så efter sæsonen, hvis den helt rigtige europæiske topklub, muligvis fra en af de største ligaer, banker på døren og vil have et stort stykke med Hjulmand i den næste håndfuld år?

Det kan straks blive mere udfordrende.

Jeg tror på ingen måde, det ligger i karriereplanen, det ville være underligt, når man har indgået en fireårig aftale, der løber indtil efter EM 2024 i Tyskland.

Men en af de klichéer, fodboldfolk med rette kan bruge, er, at det kan gå meget stærkt i fodbold, og hvis Ajax har sendt Erik Ten Hag til Premier League eller stærke, strategisk tænkende klubber i Premier League, Bundesligaen eller Serie A byder sig til, kan det blive fristende.

Hvis jeg havde en klub, der skulle løfte sig i Champions League eller slå sig vej til toppen i en af de store ligaer, og jeg stod i spidsen for en intelligent, rationel og strategisk klubledelse, ville jeg tænke 'Kasper Hjulmand', og når man ser, hvem der kan få job derude, skal Kasper Hjulmand simpelthen også i betragtning til nogle af de mere attraktive trænerjobs i Europa.

Jeg ville ikke sætte mit skøde på, at det sker til sommer, men hvis klubberne tænker sig godt om, bør i hvert fald et par af de halvstore eller helt store tænke danske tanker, når et nyt projekt skal stables på benene fra næste sommer.

Corona, personlig frihed og misinformation

Der er smæk på coronadebatten både i og uden for fodboldverdenen.

I Premier League er mange spillere ikke vaccineret, i Tyskland er den højt profilerede Bayern-spiller Joshua Kimmich vaccineskeptisk.

Og i denne uge dukkede Pione Sisto også op i nyhedsstrømmen i forbindelse med vacciner og corona, efter han på sin konto på Instagram havde lavet opslag, der mellem linjerne kunne læses som stærkt skeptiske overfor coronavacciner, og som kom med antydninger om årsagerne til fodboldspillere, der er faldet om med hjertetilfælde i 2021.

Personligt er jeg ikke den store fan af udskamning af andre mennesker og grupper, og da især ikke nogen, der ikke sidder i en stærk magtposition.

Men Sistos udsagn gjorde det aktuelt at få berørt, hvordan fodbold og sport har et til tider problematisk forhold til coronavirussen, vacciner og forskellige typer misinformation, der især i udlandet er et relativt stort problem.

Det var godt at se Kasper Hjulmand kommentere sagen i klare vendinger.

Og så skal det blive interessant at se, hvordan Superliga-klubberne nu håndterer coronaspørgsmålet, når coronapasset nu er genindført og virussen tilsyneladende vil være medspiller i vores liv og dagligdag i endnu en vinter.


Qatars juridiske PR-selvmål
Qatars VM-komite satte sig selv på dagsordenen i den forgangne uge, hvor man gennem et norsk advokatfirma åbnede et sag mod det norske medie Josimar, der havde lavet en kritisk artikel om næste års VM-værter.

I en skrivelse truede advokater og deres kunde, Qatars VM-komité Supreme Committee, Josimar med søgsmål, hvis ikke magasinet afpublicerede nogle dokumenter og en lydfil med Hassan Al-Thawadi, som er chef i Supreme Committee.

Det ville Josimar ikke. Til gengæld skød man med skarpt mod Supreme Committee og det norske advokatfirma.

For mig at se er det en dybt bekymrende sag, også for DBU og deres kolleger i de nordiske fodboldforbund, der samarbejder med netop Supreme Committee om den såkaldte kritiske dialog om forbedringer for migrantarbejdere og menneskerettigheder, som er hele forklaringen på, at DBU og de andre nordiske landshold er villige til at tage med til VM.

For hvordan skal man tro på Supreme Committees oprigtighed, når de fortæller om alle de forbedringer, de arbejder for i Qatar, når man altså gerne går efter et medie i Norge med juridiske midler, og når historien fra Josimar i øvrigt handler om netop spin af migrantarbejder-situationen i Qatar?

Sagen slutter ikke her med det norske forbund, der ser ud til at ville tage sagen op med Supreme Committee, og mon ikke også vi følger op på sagen, når DBU i næste måned angiveligt skal på besøg i Qatar.

Landshold i krise
Der spilles VM-kvalifikationskampe, og flere hold har været i problemer.

Også Ghana er i problemer, efter man spillede 1-1 med Etiopien og nu skal vinde hjemme over Sydafrika søndag.

Kina er, nok en gang, i problemer, og kommer næppe til VM.

I de kommende dage kommer flere landshold i problemer, og mon ikke også vi siger farvel til en landstræner eller to.


Ugens liste
Her ville jeg gerne til fodbold i denne uge, hvis jeg helt selv kunne vælge.

Cincinnati, USA
USA og Mexico spiller i weekenden, det opgør vil jeg gerne se bare én gang i livet.

Montevideo, Uruguay
Montevideo har jeg været i, men jeg har ikke set Uruguay og naboen Argentina spille landskamp der. Det ville jeg gerne.

Khabarovsk, Rusland
SKA Khabarovsk spiller i byen af samme navn, lige ved grænsen til Kina. De var i topligaen i Rusland i sæsonen 2017/18, og der er bare noget dybt fascinerende ved en klub, der hører hjemme i en helt anden tidszone end alle de andre.

Cape Coast, Ghana
Ghana og Sydafrika spiller en knald-eller-fald-kamp om at komme videre i provinsbyen Cape Coast. Presset på Ghana er enormt – de skal vinde, ellers er de færdige. Det vil være en fantastisk fodboldkamp at se live.


Vi ser frem til

Bosnien-Finland
Lørdag 15.00, kan ses på Eurosport2

Fedt drama, hvor begge hold skal vinde for at have chancen for at komme til VM.

Argentina-Brasilien
Onsdag 00.30, kan ses på TV3 Sport (natten mellem tirsdag og onsdag)

Lad os håbe, de kan få lov at spille kampen færdig, efter opgøret i Brasilien i begyndelsen af september blev afbrudt af de brasilianske sundhedsmyndigheder.


Her kan du læse vores tidligere udgaver af nyhedsoverblikket.

7. august: Brøndbys "venner" og dansk klub-dramatik
14. august: Hvorfor sejler COVID-19 for BIF og FCM?
21. august: Pokerspil om Danmarks dygtigste teenager
4. september: Er AGF's nye mand 15 millioner værd?
11. september: Gør FCM klogt i at skyde på Sory Kaba?
18. september: Har fodbold et problem med vold mod kvinder?
25. september: FCM og FCK gav 30+ millioner: Hvor skal de spille?
2. oktober: Nu skal FCM&Brøndby vinde og hjælpe FCK i Europa
9. oktober: Glem Solskjær - her er Man Uniteds rigtige problem
16. oktober: Skal FCK, Brøndby eller Randers sælges næste gang?
23. oktober: - En han blevet vanvittig?

30. oktober: Er medie-jagten på Thorup, Solskjær & Co for hård?
6. november: 
Ronaldo, en stenrig diktator og nye cheftrænere