Leder: 24 hold fungerer ikke
Foto: Christophe Ena / Polfoto
Generelle

Leder: 24 hold fungerer ikke

Jeg får lyst til at invitere Messi, Neymar og Gyan...

Bragt i Tipbladet Tirsdag 21. juni 2016

Lørdag aften morede en stor del af fodboldverdenen sig over Cristiano Ronaldos brændte straffespark i endnu en kamp, hvor Portugal igen ikke formåede at udnytte et stort spilovertag.

Søndag aften udnyttede Albanien dårligt rumænsk forsvarsspil til at score landets første slutrundemål og bringe et af Europas mindst chanceskabende og målfarlige mandskab op på en tredjeplads, der måske lige præcis er nok til at knibe Danmarks overmænd fra EM-kvalen i en 1/8-finale.

I de 26 kampe før mandagens to opgør i gruppe B var der scoret 48 mål, svarende til 1,85 mål per kamp, og selvom vi er nogle, der elsker en stærk defensiv som Italiens, er det lave målgennemsnit også en bivirkning ved et EM med 24 deltagere og 16 hold i 1/8-finalerne. En bivirkning så alvorlig, at den dræner glæden ved at se EM-kampe

Man kan argumentere, at alle hold på papiret var i live efter de to første runder, men formatet har også betydet, at holdene har haft unaturligt stort incitament til at spille forsigtigt og undgå at stille sig værre fremfor at satse på at udligne eller vinde en kamp. Der har været mere værdi i at begrænse sig til et 0-1-nederlag i stedet for at gå efter en udligning og risikere at tabe med to-tre mål.

Og her i sidste runde får holdene i dag og i morgen en fordel i form af at kunne spille på et resultat for at slutte som treer i deres pulje og vide, hvad der skulle til for at nå en 1/8-finale – noget som kollegerne i kamp søndag og mandag ikke på samme måde kunne se.  Hvis jeg havde været UEFA-præsident tilbage i 2009, var EM ikke blevet
udvidet til 24 hold – men nu hvor vi er her, kan vi lige så godt løse flere problemer med en ny udvidelse og gå op til 32 hold.

Europa er fattigt på topangribere, sportsligt vil det styrke turneringen voldsomt – så hvorfor ikke glæde regnskabsafdelingen, gøre som Copa America og invitere Argentina, Brasilien, Uruguay, Chile, USA, Mexico, Ghana og Japan som gæster. Af respekt for traditionerne omkring EM er dette mest skrevet som en provokation.

Men det er langt fra umuligt, at vi af rent kommercielle årsager får noget lignende at se i Champions League i løbet af få år – og hvis ikke UEFA og fodboldforbundene kan finde en ordentlig model for deres turneringer, kommer der før snarere end senere nogle pengemænd og gøre
arbejdet for dem.

Troels Bager Thøgersen
Chefredaktør, Tipsbladet