- Det er begyndt at fise ind hos Brøndby

Kan klubben og fansene følge med den nye virkelighed, og har den tidligere mesterklub vænnet sig til tilværelsen væk fra toppen? Status på Brøndby.

BRAGT I TIPSBLADET 20. JUNI

Menneskestrømmen fra Park Allé bevæger sig stemningsfyldt ned mod indgangen til Sydsiden, tribunen hvor Brøndbys mest råbende fans står, når holdet som i dag spiller på hjemmebane. Flagene, trøjerne, tørklæderne – det hele er på plads igen i dag, efter at Superligaen har holdt en kamppause på godt halvanden måned. Om lidt over en time skal de for første gang i denne sæson se Brøndby i spil i Superligaen, når kampen mod OB starter.

Det ligner en hvilken som helst kampdag på vestegnen. Folk går rundt med poser fra fanshoppen, og i flere af dem ligger den nye spillertrøje fra hummel – et mindre gruppe unge drenge kommenterer den og kalder den ”fed”, selv om klubben ikke har hentet nye navne, som fansene kan skrive på ryggen af trøjerne hen over sommeren. Et andet sted - tæt på hovedindgangen - viser to ældre herrer deres gensynsglæde ved at kaste armene omkring hinanden, inden de tørt konstaterer, at ”nu er vi her sgu igen”. Glæde før kick off.

På den anden side af stadion finder en mini-demo sted. En gruppe mennesker har erklæret sig utilfredse med ledelsen i klubben, og det har i løbet af de seneste år skabt grupper som Det Nye Brøndby og Brøndbys Fremtid, som har til mål at ændre strukturen i klubben. Det er medlemmer af sidstnævnte gruppe, som i dag nægter at se kampen på stadion. I stedet har de taget plads uden for Vilfort Park.

Også inde på stadion er tingene tilbage ved rutinerne. I sponsorloungen i en af sidetribunerne på Brøndby Stadion byder klubbens sportsdirektør Ole Bjur de fremmødte sponsorer og aktionærer velkommen tilbage, og Bjur smiler bredt under snakken om den forestående åbningskamp. Ikke langt derfra rykker de udsendte journalister ind i presselokalet. ”Har I set startopstillingerne?,” spørger en journalist ud i plenum, efter at han lige er trådt ind i rummet - nysgerrig efter at se hvordan Brøndby-træner Auri Skarbalius har blandet kortene. Kort tid efter bliver han og de andre overrasket over at se, at Auri ikke har bragt Kongen i spil. Krohn-Dehli starter ude.

Om det er denne beslutning, der er skyld i den manglende effektivitet, skal være usagt, men et par timer senere fløjter dommeren af, og kampens resultat, 1-0 til OB bliver en fortsættelse af den triste historie, holdet skrev i sidste sæson.

”Frustrationen er flyttet til fødderne”
Nederlaget i premieren mod OB er dog omgivet af en anden stemning end tidligere. Publikum virker skuffede, men ikke frustrerede. Den massive pibekoncert, som holdet ofte måtte lægge ører til efter nederlagene i sidste sæson, udebliver denne gang. De fans, som er blevet på stadion i minutterne efter kampen, kan klappe ned mod spillerne, som takker for støtten.

Oven i købet ligner Brøndby-træner Auri Skarbalius ikke den mest ramte mand, da han møder pressen efter kampen.

”Vi er ikke jubelidioter, der skal juble, når vi taber, men vi gør mange ting rigtigt i dag. Det var en fornøjelse at se den energi, vi kom med. Især på midtbanen. For mig er det vigtigt som træner, at jeg kan se, at der er nogle af de ting, vi arbejder med, som lykkes. Jeg synes, vi er kommet ud af det sorte hul hvad angår energi og spillemæssigt. Vi mangler at få point og score mål,” sagde træneren efter kampen – ikke tilfreds med resultatet, men tilfreds med spillet og processen. Måske fordi man i denne sæson ikke presser sig selv så hårdt på forhånd. Målsætningen hedder top seks, hvor den tidligere har medaljer, og dermed er der i modsætning til tidligere lidt mere plads til nederlag som disse i Brøndby. Eller hvad?

Niels Christian Frederiksen er fodbolddebattør og kommentator hos CANAL9. I løbet af de seneste år har han via sit job fulgt Brøndby og mærket den luftforandring, der er sket i Brøndby.

I Brøndbys premiere-nederlag mod OB sad han i kommentator-boksen, og herfra noterede også han sig en anderledes atmosfære omkring Brøndbys nederlag til OB i forhold til nogle af nederlagene i sidste sæson.

”Jeg synes, at det, der slog mig mest, var, at publikum ikke virkede så utilfredse, som de har været tidligere, selv om deres hold kom bagud og tabte. Jeg har været derude mange gange i foråret, hvor fansene virkelig har givet den gas – altså, de har virkelig været vrede på spillerne. Det synes jeg ikke, de var under kampen mod OB. Det er dog slående, at de allerede ret tidligt vælger at forlade stadion. De er generelt blevet mere stille, men det er måske en tendens, der er startet tidligere i foråret, da de dårlige resultater startede. Utilfredsheden har sat sig ned i fødderne på fansene. Nu skrider de bare, når det ikke passer dem mere. De sviner ikke spillerne til i så høj grad, som vi har set det tidligere,” siger han.

Ifølge mangeårige Brøndby-anfører Per Nielsen kan det hænge sammen med, at forventningspresset til klubbens resultater er sænket.

”Jeg tror, det er første gang, at Brøndby skal starte en sæson, hvor de ikke på forhånd har sagt, at de skal være nummer et, to eller tre. De har erkendt, at de måske mangler noget,” siger han.

Den opfattelse deler Niels Christian Frederiksen. Armbevægelserne er knap så store, og derfor kan man måske tale om, at sidste sæsons nummer ni Superligaen er i gang med en ændring af sin egen selvforståelse.

”Jeg tror, det er trængt ind, at man ikke længere kan forvente så meget af Brøndby. Man kan ikke længere sige, at er mediernes skyld, og at alle har et horn i siden på Brøndby, når det ikke lige går deres vej. Jeg har fået mails fra folk, der føler, at vi i den grad er efter Brøndby, når vi arbejder med dem, men nu, efter fem nederlag i træk, tre kampe uden scoringer og 11 kampe med mål imod, er det begyndt at fise ind, at de ikke er et tophold, men at man måske ligefrem kæmper mod nedrykning,” siger Niels Christian Frederiksen og får opbakning af Per Nielsen, som i dag er træner i Hvidovre.

”De har måske ikke de store forventninger til sig selv som tidligere, så på den måde kan man måske godt sige, at de er ved at se sig selv som et midterhold. Sådan tror jeg også, fansene har det. Jeg tror, man har accepteret, at dette ikke bliver en sæson, hvor holdet kommer til at kæmpe med om de øverste pladser.”

”Jeg var der selv i søndags. Stemningen var selvfølgelig ikke så god, og der var god plads til at parkere bilen. Der var sikker en del på ferie og derfor har har interessen for denne kamp ikke været så stor, men det er da en forskel på nu og tidligere år. Fansene har været vant til at vinde mesterskaber tidligere, og de har været forvænte i forhold til at spille med i toppen. De har set sig selv som en klub, der hurtigt kunne komme til at spille med i toppen, fordi de har den historie, de har. De vil meget gerne vinde igen, men det virker som om, at de har erkendt, at det bliver meget svært i denne sæson. Jeg er dog sikker på, at de nok skal støtte op om holdet og det projekt, de har gang i,” siger Per Nielsen.

Nogle mennesker omkring klubben har allerede set realiteterne i øjnene. En gruppe fans har taget første skridt mod en ny selvforståelse i Brøndby.

Læs mere på næste side.