Bulibold: Miroslav og målene
Illustration
Generelle

Bulibold: Miroslav og målene

Han er Tysklands mest scorende spiller, og om få dage kan han også blive den mest scorende spiller ved VM gennem tiderne. For Miroslav Klose er slutrunden i Brasilien den sidste, store turnering i en lang og glorværdig karriere, der for alvor tog fart, da Andreas Brehme en dag for tretten år siden trak ham til side.

Du kan læse flere analyser, artikler, portrætter optakter, rundens hold og meget mere på www.bulibold.dk 

“Selvfølgelig betyder rekorden noget, men det er vigtigere for mig at vise, at jeg er i form. Jeg havde ikke benene i den sidste venskabskamp, vi spillede, men jeg håber, man kunne se, at jeg er ved at være der nu”

Det er ydmygt og grænsende til det undskyldende, at Miroslav Klose efter 6-1 sejren mod Armenien lader sig interviewe af tv-stationen ZDF. Angriberen har selv nettet en enkelt gang, og det gør ham til den mest scorende tyske landsholdsspiller i historien med 69 mål i alt. Et enkelt foran legenden Gerd Müller. Det er en rekord, få tyskere nogensinde havde troet ville blive slået, og endnu færre havde fantasi til at forestille sig, at det skulle blive polskfødte Miroslav Josef Klose, der ville gøre det. For hvor Müller var en stjerne tilbage i 60’erne og 70’erne, så har Klose, til trods for sine mange mål, aldrig opnået samme status. Nuvel, han er blevet topscorer i Bundesligaen tilbage i 2006 ligesom han samme år kom ind på en syvende plads i afstemningen om at blive Europas bedste spiller. Han har også vundet den gyldne støvle ved VM, men da engelske The Guardian for nyligt lavede en liste over de 100 bedste spillere i VM’s historie, var den 36-årige angribere, der er nummer to på VM’s all time liste over målscorere, slet ikke med.

Med to mål ved slutrunden kan Klose blive den mest scorende spiller i VM’s historie. Lige nu tilhører rekorden Ronaldo

I Tyskland nyder han en større respekt, men han er langt fra nogen legende som eksempelvis Beckenbauer, Müller, Fritz Walter eller Matthäus er det. Det bemærkes, at han skulle bruge næsten dobbelt så mange kampe som Müller for at slå rekorden, og i et land hvor der ellers ikke spares på kælenavne til nationens helte (Der Bomber, Der Kaiser, Der Jahrhunderttalent osv.) går den 36-årige angriber fortsat blot under navnet “Miro” eller Salto-Klose med reference til hans måde at fejre en scoring på de første par år i karrieren.

En kamp fra barnsben

Men om få uger kan Klose så få den hyldest, han fortjener. Skulle det lykkes ham at score to gange i Brasilien, vil han gå forbi Ronaldo og blive den mest scorende spiller ved VM nogensinde. Han vil have brugt flere kampe end Ronaldo til at opnå den rekord, men det fortæller blot historien om en angriber, der altid har kæmpet hårdt for at nå til tops, lige siden han som otteårig flyttede til Tyskland med familien. I et interview med Der Spiegel fortalte Miroslav Klose for nogle år tilbage om sin første oplevelse i sit nye hjemland.

“Jeg begyndte fra bar bund, for da jeg kom her til, kunne jeg kun sige “ja” og “danke”. Det var selvfølgelig et problem i skolen, hvor jeg ikke forstod noget overhovedet. Specielt den første dag, hvor vi havde en diktat.”

Siden har Klose så ladet benene, eller rettere hovedet, tale. For da angriberen i 2002 med tre mål i tyskernes VM-åbningskamp mod Saudi Arabien for alvor bragede igennem på den store scene, blev alle tre mål scoret med hovedet. Det blev til to mål yderligere i den turnering, ligeledes med hovedet, og Klose satte dermed den første af sine mange rekorder. De mange mål overførte han til klubplan, hvor Kaiserslautern i 2004 blev skiftet ud med Werder Bremen, inden turen senere gik til Bayern München og sidenhen Lazio.

I alle klubber har han nydt stor respekt for sin personlighed, sin arbejdsindsats og ikke mindst sin opførsel på banen. Ved to lejligheder er det således lykkes ham at vinde den tyske fair play pris. Første gang var i 2005 hvor han i en kamp mod Bielefeld fik tilkendt et forkert dømt straffe, hvorefter han forklarede dommer Herbert Fandel, at der intet ureglementeret var foregået. Otte år senere scorede han for Lazio i en kamp mod Napoli med hånden, men fortalte selv dommeren, at målet burde annulleres.

29 efter 30

Til trods for succes på klubplan er det dog for Die Nationalelf at Klose har oplevet sine største stunder. Det hele begyndte i 2001, da daværende manager i Kaiserslautern, Andreas Brehme, trak ham til side for at fortælle ham, at han var blevet udtaget til det tyske landshold. Det skete kun kort tid efter, at Polens landstræner dengang, Jerzy Engel, havde forsøgt at overbevise Klose om, at han skulle vælge det polske landshold i stedet. Klose forklarede senere hen at valget mellem de to lande havde været svært, og han brød sig i det hele taget ikke om at blive kaldt hverken tysker eller polak. Han foretrak betegnelsen, europæer.

I de første par kampe for Tyskland begyndte Klose på bænken, men formåede alligevel at score i sine første to kampe som indskifter, og han spillede dermed en vigtig rolle i, at Tyskland kvalificerede sig til VM i 2002.

Tre mål mod Saudi Arabien i Kloses første VM kamp. Alle tre scoret med hovedet

Siden da har Klose været fast mand i den tyske startopstilling, uanset om træneren har heddet Völler, Klinsmann eller Löw til efternavn. Eneste undtagelse var ved EM i 2004, hvor en skade holdt Klose på bænken det meste af turneringen. Ved den lejlighed røg tyskerne ud allerede i gruppespillet med sølle to point, og et større generationsskifte blev sat i værk. En af de få der overlevede Klinsmanns revolution var Klose, for den nuværende amerikanske landstræner var godt klar over, at Tyskland havde brug for Klose og ikke mindst hans mål. Tretten år efter debuten er det som tidligere nævnt blevet til 69 scoringer på landsholdet, og det er værd at bemærke, at tyskerne aldrig har tabt en kamp, hvor Klose har scoret.

Og til de kritikere der hævder, at Klose er blevet for gammel, er der blot at tilføje, at 29 af hans mål på landsholdet er scoret efter han fyldte 30.

Til VM i jokerrolle

Bedømt ud fra træningskampene op til slutrunden, virker det dog til, at Klose må indfinde sig med en joker rolle i denne ombæring. Löw satser formentlig på en mere afvekslende offensiv uden decideret targetman, men med tre falske niere i stedet.

Löw har altid vist Klose stor tillid, men ved denne slutrunde må angriberen forvente en del tid på bænken

Spillere som Müller, Podolski, Schürrle, Götze og Özil står umiddelbart foran den 36-årige veteran i kampen om spilletid, men som Tysklands eneste deciderede angriber i en (forhåbentlig) lang turnering, skal der nok blive spilletid til Klose undervejs.

For Löw ved, at Klose altid leverer på landsholdet, og han ved at muligheden for at blive VM’s mest scorende spiller nogensinde, blot vil motivere ham yderligere. Tyskland har brug for Miroslavs mål, ligesom Miroslav har brug for den største rekord af dem alle. Klose vil vinde VM i sin sidste, store turnering og gerne som matchwinner i en finale – akkurat som hans tidligere træner i Kaiserslautern Andreas Brehme gjorde det.

Rekorderne

- Er sammen med Teófilo Cubilas den eneste, der har scoret minimum fem mål ved to VM-slutrunder.

- I 2012/2013 sæsonen scorede han fem mål i en kamp for Lazio mod Bologna. Det havde ingen anden spiller gjort før ham i 27 år.

- Har vundet den tyske fair play pris to gange.

- Er med 69 scoringer den mest scorende spiller på landsholdet nogensinde

Du kan læse flere analyser, artikler, portrætter optakter, rundens hold og meget mere på www.bulibold.dk