Video : Tipsbladet
VM

Optakt: Kroatien - Nigeria

I denne svære gruppe er der ikke råd til at smide mange point, hvis man vil gå videre. Der er med andre ord pres på to hold, der ikke har fået en god optakt til slutrunden.

Kampfakta:
Kampstart: Lørdag klokken 21.00
Spillested: Kaliningrad Stadion, Kaliningrad
Pulje: Gruppe D
Dommer: Sandro Ricci, Brasilien
På TV: DR1
Hashtag: #KRONIG #vmdk

Holdnyt:
Kroatien:
Der er ingen tvivl om, at Kroatien har et glimrende hold, især på midtbanen, men den fine generation af spillere risikerer at få det hele ødelagt af interne stridigheder. Det var også dem, der brød ud i lys lue, da fans sloges indbyrdes og kastede romerlys på banen under EM for to år siden.

For kroatisk fodbold er dybt splittet, og meget af det centrerer sig om landets mest magtfulde fodboldfigur, Zdravko Mamic. Den tidligere Dinamo Zagreb-boss blev i sidste uge idømt seks et halvt års fængsel for ulovlige aftaler, der skænkede ham 50 procent af pengene fra salg af spillere som Luka Modric og Dejan Lovren.

De to spillere risikerer selv at blive stillet for retten for falsk vidnesbyrd i forbindelse med Mamic’ sag, og det er ifølge kroatiske medier i den grad et tema, der skaber splittelse i landsholdstruppen. Lederen af fodboldforbundet, Damir Vrbanovic, har eksempelvis også fået tre års fængel, men har beholdt sit job, inden en eventuel appelsag afgøres.

Så Kroatien tager igen til en slutrunde med intriger og kaos omkring dem med deres bedste forsvarsspiller og deres anfører midt i det hele. Som Mamic i vanlig polariserende stil sagde i sidste uge:

- Hvordan finder de styrken, når de ved, hvad staten har gjort mod mig?

Nigeria:
Man siger jo, at en dårlig generalprøve giver en god premiere, og hvis det er rigtigt, står Nigeria foran en fremragende åbningskamp.

Holdet afsluttede forberedelserne med at tabe 0-1 til det tjekkiske hold, der kort forinden havde tabt 0-4 til Australien. Læg dertil 1-2 mod England, 1-1 mod DR Congo og 0-2 mod Serbien.

Nigeria gik ellers stærkt gennem kvalifikationen med fire sejre og to uafgjorte i de seks gruppekampe mod ellers habile afrikanske nationer som Zambia, Cameroun og Algeriet. Landsholdet er i det hele taget i en opadgående kurve under landstræner Gernot Rohr, der har sammensat et ungt hold, der har vakt landets glæde ved sine 11 udvalgte igen.

I centrum for det hele står John Obi Mikel, der i dag spiller i kinesisk fodbold. Nigerias helt store mangel er dog på målmandsposten, hvor Carl Ikemes leukæmisygdom holder ham ude, og afløseren, Francis Uzoho, optræder til daglig for Deportivo La Coruñas andethold.

Karantæne:
Kroatien: Ingen
Nigeria: Ingen

Bud på startopstillinger:
Kroatien (4-3-3): Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic – Badelj, Modric, Rakitic – Rebic, Mandzukic, Perisic

Nigeria (4-2-3-1): Uzoho – Shehu, Balogun, Troost-Ekong, Echiéjilé – Onazi, Ndidi – Moses, Obi Mikel, Iwobi – Ighalo

Profilen:
Siden 2017 har John Obi Mikel tørnet ud for den kinesiske klub Tianjin TEDA, men selv om han har lagt sin karriere i europæisk topfodbold bag sig, er hans rolle på landsholdet ikke blevet mindre. Som landstræneren sagde i en sammenligning med det store 90’er-landshold:

- Forskellen er, at vores hold ikke består af meget, meget store stjerner nu. Vi har én stjerne: Det er Obi Mikel selvfølgelig. Måske har vi også en anden stjerne, Victor Moses.

Vidste du, at..:
Ingen af de to landshold har ret mange repræsentanter fra deres hjemlige klubber i trupperne. For Nigeria er det kun reservemålmand Ikechukwu Ezenwa, mens det for kroaterne kun er Filip Bradarić  og ligeledes reservekeeper Dominik Livaković, der optræder i hjemlandet til daglig.

Dom:
Som udgangspunkt ville man jo sige, at kroaterne er favoritter, men det er et åbent spørgsmål, hvordan de håndterer urolighederne og splittelsen. Det var årsagen til holdets sammenbrud ved EM 2016.

Vi tror dog på, at kroaterne holder problemerne for døren indtil videre og henter en vigtig 2-1-sejr i den hårde gruppe med Island og Argentina.

Tidligere indbyrdes kampe, form og tabel: