Video : Tipsbladet
Europa League

- Vi kender godt Brøndby IF i Tjekkiet

Sparta Prag er den mest vindende klub i Tjekkiet, men holdet kæmper for at vende tilbage til den absolutte top. På det tjekkiske mandskab er flere stortalenter, som Brøndby skal holde et vågent øje med.

Brøndby IF har ikke været i et europæisk gruppespil i mere end 15 år, men torsdag aften er ventetiden forbi, når den tjekkiske hovedstadsklub Sparta Prag kigger forbi Vestegnen til et opgør i Europa League.

Efter syv kampe er Sparta Prag på andenpladsen i den tjekkiske liga, og det var samme placering, holdet indtog i sidste sæson. Med 36 mesterskaber og 15 pokaltitler er klubben den mest vindende i Tjekkiet, men det seneste mesterskab daterer sig syv år tilbage. De seneste år har rivalerne fra Slavia Prag overhalet Sparta Prag i styrke.

Det er dog stadig et meget dygtigt mandskab, der gæster Brøndby på torsdag. Det fastslår Jakub Dvorak, der er journalist på mediet Denik Sport og dækker Sparta Prag tæt.

- Sparta Prag har de seneste år måttet se Slavia Prag vinde trofæer og spille Champions League. Sparta har de bedste faciliteter og rammer og har også flest penge til transfers, men alligevel er det gået galt for dem. Siden Tomas Rosicky blev sportsdirektør, har klubben foretrukket at bruge unge spillere fra eget akademi, og jeg vil mene, at der gemmer sig et par wonderkids i truppen - det største talent er Adam Hlozek. Sparta Prag afviste bud i omegnen af 190 millioner kroner på ham i sommer, siger Dvorak til tipsbladet.dk.

Det var klubber fra både Premier League og Bundesligaen, der var ude efter den 19-årige angriber, der snart runder sin kamp nummer 100 for Sparta Prag. Han er dog ikke den eneste, Brøndby skal holde et vågent øje med.

- Jeg synes også, en spiller som Adam Karabec er interessant - han er i øvrigt også en sød dreng. Men først og fremmest er han en fantastisk spiller med nogle unikke spidskompetencer. Han skal bare lære at arbejde hårdere, og så skal han have tilført noget muskelmasse. Sparta Prag afviste et bud fra Marseille på ham i sommer.

- Der var også stor interesse for Ladislav Krejci fra Premier League og for Martin Vitik fra Bundesligaen. De har også et stort potentiale, siger Jakub Dvorak.

Truppen tæller også Casper Højer Nielsen, som Sparta Prag købte i AGF i sommerens transfervindue, men venstrebacken er skadet i øjeblikket, og han er derfor ikke med mod Brøndby. Det er til gengæld en anden kending af dansk fodbold - den tidligere FC Nordsjælland-spiller David Moberg Karlsson, der har tegnet sig for fire mål i denne sæson.

- Da han kom til klubben i 2018, var der mange, der var begejstrede. Han er hurtig og teknisk dygtig, men han er meget venstrebenet. Jeg vil ikke mene, der er den store forskel på den danske og den tjekkiske liga, og det vil sige, at der er mange nærkampe og hårde dueller. Det passer ikke Moberg Karlsson særlig godt. Han har alle sine evner i offensiven, og det er et problem mod bundholdene i ligaen, siger journalisten og fortsætter:

- Karlssons statistik er faktisk meget pæn. I 65 kampe har han lavet 19 mål og 16 assists, men jeg savner lidt, at han også præsterer i Sparta Prags allerstørste kampe. Det kan jeg ikke erindre, at han har gjort. 

Kender godt Brøndby
Sparta Prag møder op til kampen mod Brøndby IF med en skidt generalprøve i bagagen. Lørdag tabte holdet 2-3 til Viktoria Plzen i topkampen i den tjekkiske liga.

- Klubben klarede sig igennem de første seks ligakampe uden de store problemer, men præstationen i lørdags var klart den dårligste i denne sæson. Sparta Prag var favoritter mod Plzen, og de fleste forventede, at de ville vinde, men de tog fejl. Sparta Prag skuffede fælt, selv om det hører med til historien, at de manglede et par spillere, fortæller Dvorak, der regner med, at Sparta Prag vil blæse til angreb mod Brøndby:

- Cheftræner Pavel Vrba har et offensivt mindset, og han vil hellere angribe end forsvare. Offensiven er også helt klart holdets styrke. Omvendt er defensiven til tider svag - især fordi offensivspillerne slet ikke er villige til at give en hånd defensivt. Jeg savner også lidt mere fart i holdet.

Brøndby IF har aldrig ført mødt Sparta Prag, og det er som nævnt mange år siden, at de danske mestre markerede sig på den europæiske scene. Alligevel er Brøndby ikke en ukendt klub i Tjekkiet.

- Jeg vil tro, at de fleste kender eller i hvert fald har hørt om Brøndby. Rivaliseringen mellem Brøndby og FC København er velkendt i Tjekkiet, og så husker fansene naturligvis Jan Kliment, der har en fortid i netop Brøndby, lyder det fra den tjekkiske journalist.

Der er kickoff mellem Brøndby IF og Sparta Prag torsdag klokken 21.00.