Video : Tipsbladet
La Liga

Er Barcelonas vilde sats nok til at indhente Real?

OPTAKT: Vi ser nærmere på kampen i toppen og bunden af La Liga forud for sæsonpremieren, der har været præget af Barcelonas vilde og kaotiske manøvrer på transfermarkedet og finansmarkederne.

En ny La Liga sæson begynder denne weekend. Barcelonas massive oprustning gør dem til favorit, mens Carlo Ancelotti skal forsøge at undgå sæson to syndromet, hvis Real Madrid igen vil løfte trofæet.

Carlo Ancelotti har prøvet lidt af hvert i sin karriere. Manden med de markante øjenbryn, der kun løftes, når det for alvor brænder på, fremstår som altid rolig på bænken i selv de mest pressede situationer. Sidste sæson var en stor personlig succes for italieneren, der vandt både mesterskab og Champions League, men måske det venstre øjenbryn er lidt højre end det højre, hvis han i øjeblikket går og tænker på, hvordan det som regel går ham i sin anden sæson i en klub.

Da han første gang var i Real Madrid, vandt han ligeledes Champions League i sin første sæson, men blev så fyret i den efterfølgende, da han kunne se Barcelona rende med alle titlerne. Siden kom han til Bayern München, hvor han vandt ligaen i sin første sæson, men et nederlag mod PSG kort inde i sæson to kostede ham jobbet i det sydtyske. I 2018/19 førte han Napoli til en flot anden plads i Serie A, men ved vintertid i den næste sæson var det farvel og tak.

Skal mønstret brydes, skal Carlo Ancelotti gerne genvinde Liga. Og skal det ske, skal han sætte sin lid til, at Karim Benzema kan ramme samme niveau som i den forgangne sæson. Det siger journalist Graham Hunter, der arbejder for La Liga TV, til Tipsbladet.

- Karim Benzema er en unik spiller og min favorit til Ballon d’Or. Han spiller på samme måde, uanset om Real Madrid spiller ude eller hjemme, godt eller dårligt. Skulle han blive skadet, eller opleve et formdyk, så har Real Madrid i øjeblikket ingen, der bare tilnærmelsesvis kan erstatte ham. Og det handler både om mål, men også om løsninger på banen. Vinicius Junior skal fortsat lære at bære et hold, når han ikke har Benzema ved sin side, siger Hunter, der samtidig  vurderer, at det er Barcelonas bredde, der kan blive afgørende i dette års mesterskabskamp.

- Med en sæson med Champions League kampe næsten hver uge frem mod VM, så har du brug for bredde i truppen, og det har Barcelona fået. Xavi, Cruyff, Alemany og til dels Laporta har håndplukket de spillere og personligheder, de gerne vil have i truppen. Barcelona har fået så stor en indsprøjtning af det, som NASA ville kalde The right Stuff”, at de også bør være favoritter til titlen.

Historisk stærke oprykkere
De nærmeste konkurrenter fra Atlético Madrid og Sevilla har ikke på samme måde forstærket sig, og hos sidstnævnte fremstår truppen nærmere svækket efter salg af både Jules Koundé og Diego Carlos, der i de sidste sæsoner har udgjort et succesfuldt makkerskab i det centrale forsvar.

Men hvor mesterskabet ser ud til at blive en duel mellem de to store, er der væsentligt flere hold, der kan blande sig i kampen for at undgå nedrykning. Real Valladolid, Almería og Girona er oprykkere i denne sæson og ville i manges øjne være oplagte bud til en af de tre nederste pladser, men ser vi på statistikken, så har oprykkerne traditionelt set klaret sig godt i deres første sæson i La Liga. Sidste år blev alle tre oprykkere oppe, mens det i de to foregående sæsoner har været to ud af tre oprykkere, der har kunne booke billet til endnu en sæson på første klasse.

Espanyol er en af de klubber, der efter at have overlevet den første sæson i La Liga nu håber på at kunne etablere sig i rækken. Resultaterne i venskabskampene har været af blandet karakter, men det får ikke klubben til at gå i panik, da de sætter sin lid til ungdommen.

- Kampene før sæsonen er til at teste ting, skabe en enhed på holdet og oplade batterierne. Resultaterne i sig selv er mindre relevante. Der er stadig et marked at agere på for os og de andre klubber, men jeg synes, vi kan være tilfredse med det, vi særligt har set fra de unge spillere fra vores akademi, lyder det fra Joan Capdevila, der er tidligere spansk landsholdsspiller og som i dag er ansat i staben omkring førsteholdet hos Espanyol, som han selv repræsenterede ved to lejligheder som spiller.

Skal Espanyol, der har benyttet sommerpausen til at ansætte Diego Martínez som ny træner, igen overleve i rækken, så skal det formentlig ske med resultater på den hjemmebane, der i sidste sæson sikrede dem 33 ud af 42 mulige point.

- Vi vil gerne skabe en positiv synergi mellem holdet og fansene. Espanyols fans er unikke, for de er er der altid for holdet. Også i de dårlige tider. De var der for os, da vi var i den næstbedste række, og selv under pandemien, da de ikke kunne komme på stadion, så støttede de os uden for stadion, fulgte os til lufthavnen, til vores hotel og støttede os på afstand. Fansene er Espanyols vigtigste arv, lyder det fra Joan Capdevila.

Sommerens 20 største transfers i fodbold - klik her og se mere.

Har du styr på de danske hold og Europa? Hvis ikke, så tjek overblikket her

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.