Video : Tipsbladet
Champions League

Afsløring: De vil flytte CL-finalen ud fra Europa

UEFA, topklubberne og deres partnere ser på muligheden for at flytte Champions League-finalen ud af Europa om få år.

UEFA-præsident Aleksandar Ceferin har luftet tanken i foråret, i 2022 erfarede Tipsbladet, at det var til overvejelse, og nu kan vi så fortælle, at muligheden for at flytte Champions League-finalen ud af Europa igen er på tapetet i UEFA.

Der er ingen punkter på de officielle agendaer til møderne i diverse komitéer og organisationer, der fredag og i weekenden er i Istanbul for at overvære Champions League-finalen mellem Manchester City og Inter.

Men uformelt vil det ifølge Tipsbladets kilder igen være til diskussion, om både Champions League-finalen men også Super Cuppen skal holde flyttedag og måske endda også ændre format.

Champions League-finalen kan så tidligt som i 2026 flyttes til et andet kontinent, i første omgang sandsynligvis som en engangs-forestilling, og her det oplagt med USA, der er stadigt vigtigere marked for de europæiske klubber.

Men også Super Cuppen er i spil.

Allerede i sommeren 2022 cirkulerede modeller med både fire og otte af Europas største klubber, der var nået længst i Champions League, sekundært Europa League og Conference League, der skulle spille en art mini-turnering i USA som indledning på den ny sæson i stedet for den Super Cup, vi kender i dag mellem vinderne af Champions League og Europa League.

Cristiano Ronaldo spiller i Saudi-Arabien, og Lionel Messi følger måske trop. Også UEFA's topturneringer mærker globaliseringen trække.

For at gøre modellen mere spiselig for et Fodboldeuropa, der mildest talt var skeptisk i kølvandet på Super League-skandalen i april 2021, blev det hurtigt til, at både vinderne af Champions League, Europa League og Conference League skulle med.

Også dette nye Super Cup-lignende format var tænkt til USA, ikke mindst efter UEFA og storklubberne indgik en stor kommerciel rettighedsaftale med amerikanske Relevant Sports, der skal sælge medierettighederne til Champions League på et amerikansk marked, UEFA håber på at få mange flere milliarder ud af end i dag.

Et alternativ, og et kontroversielt et af slagsen, er storsatsende Saudi-Arabien som vært til eksempelvis en Champions League-finale, da staten vil kunne betale enorme beløb for en sådan kamp og eksempelvis sørge for, at fans af de to finalehold blev fløjet til finalen.

Også andre lande med dybe lommer kunne være i spil, om end USA dog på kort sigt er langt det bedste bud.

Mulig modstand
Disse tiltag vil åbne døren yderligere for betydende Champions League-kampe og for den sags skyld også andre europæiske turneringskampe på andre kontinenter.

Og det vil også åbne en dør til eksempelvis Saudi-Arabien og Qatar, hvor især førstnævnte allerede er aktiv som arrangør af Super Cup-kampe for La Liga og for de italienske topklubber i Serie A.

Det er en markant udvikling, siger Stanis Elsborg, der er senioranalytiker i Play the Game og følger international sportspolitik tæt.

- Det vil være et meget stort nybrud – ikke mindst for de mange fans af europæisk fodbold, som formentlig forbinder CL-finale med europæisk fodbold på en fodboldarena i Europa.

- Men det er tror jeg også store dele af den spanske og italienske fanbase tænkte om deres cup-turneringer, som nu finder sted i Riyadh. Jeg tror det er et spørgsmål om tid før vi ser CL-kampe på et andet kontinent, siger Stanis Elsborg til Tipsbladet.

For tiltagene taler, at UEFA og topklubberne mægtig gerne vil have pengene i kassen, og de vil hævde, at det vil komme hele europæisk fodbold til gode med flere milliarder til omfordeling.

Der er lagt op til, at omsætningen på de tre europæiske turneringer stiger fra 25 til 35 milliarder kroner fra cyklussen 2021-24 til den ny i 2024-27, men hvis UEFA og storklubberne, der ejer rettighederne sammen, får svært ved at nå de økonomiske målsætninger, kan det tænkes at gøre yderligere reformer mulige.

Politisk vil det i fortalernes optik også være en vital sikring af, at man også i de kommende år og årtier er verdens førende fodboldforbund og ikke bliver presset af FIFA eller private aktører, der kunne finde på nye Super League-koncepter.

Mod skabelsen af en ny Super Cup og flytningen af CL-finalen taler, hvor upopulær Super League var blandt en stor del af de europæiske fans og klubber, og at man i UEFA vil være meget nervøs for at gøre noget, der bare tilnærmelsesvis minder om det projekt.

En flytning skulle også aftales med FIFA og forbundene på de kontinenter, man ville spille europæiske kampe på, hvilket helt sikkert ikke vil være gratis hverken finansielt eller politisk, når både FIFA og forbundene i Asien, Mellemøsten og Nordamerika har deres egne fremtidsplaner og drømmer om stor vækst i de kommende år.

Der er blandt de kilder, Tipsbladet har vendt sagen med, ikke en forventning om, at der kommer noget konkret forslag på bordet her i 2023.

Fodboldens parter er ved at have banket en international kalender for perioden 2024 og en række år frem, for landsholdsfodbolds vedkommende indtil 2030, så også her skal der findes plads til eventuelle ændringer.

Ændringer af de europæiske turneringer som en ny Super Cup og en flytning af Champions League-finalen vil være lettere at gennemføre fra 2027, da turneringsplanerne for 2024 til 2027 er lagt, og da de som bekendt byder på rigelig med forandringer allerede.