• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Champions League Kenneth Jensen

Overblik: Meget svær vej til Champions League for FC Midtjylland

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

FC Midtjylland har sikret sig det danske mesterskab, og nu er jagten på et europæisk gruppespil sat i gang. Det bliver dog svært for FCM at nå gruppespillet i Champions League.

Af Kenneth Jensen

FC Midtjylland er danske mestre 2020.

Brian Priskes hold endte 14 point foran FC København, og nu er holdet gået på en lille ferie, inden man sætter jagten på et europæisk gruppespil ind.

Som dansk mester har FC Midtjylland lov til at forsøge sig i Champions League-kvalifikationen, men et kig på vejen til det forjættede land viser, at det bliver ualmindeligt svært for de danske mestre.

Bare én gang har klubben været i et europæisk gruppespil - det var i 2015 i forlængelse af klubbens første mesterskab - her gik man tilmed videre fra gruppespillet og røg ud efter et par kampe til Manchester United.

Nu prøver midtjyderne så igen.

Herunder ser vi nærmere på, hvordan FC Midtjylland kommer i Champions League.

(KLIK HER OG LÆS, HVORDAN FCK, SØNDERJYSKE OG AGF KOMMER I EUROPA LEAGUE-GRUPPESPILLET)

TRÆDER IND I 2. KVALIFIKATIONSRUNDE

Det danske mesterhold træder ind i 2. kvalifikationsrunde. 

Danmark ligger nummer 16 på adgangslisten, og det giver altså adgang til anden kvalifikationsrunde. Hold som Djurgården og Celtic fra henholdsvis Sverige og Skotland er allerede er trådt ind i første runde.

FC Midtjylland skal have hjælp, hvis det skal ende med seedes i runden. Det kræver en længere forklaring, som du får herunder.

UEFA trækker lod til anden runde af kvalifikationen, inden man ved, hvem der er gået videre fra første runde, og derfor ved man altså ikke, om nogle af favoritterne bliver slået ud, når man trækker lod.

Allerede nu er det sikkert, at Dinamo Zagreb, Celtic, FK Astana, Ludogorets, Young Boys, Røde Stjerne, Qarabag, Legia, Maccabi Tel-Aviv og Molde seedes. De har skrabet flere koefficient-point til sig end FCM, og dermed er de 10 seedninger på plads.Kun Dinamo Zagreb af de førnævnte hold træder i øvrigt først ind i anden runde af kvalifikationen.

Men der er alligevel en åbning for FCM, men det afhænger af, hvordan det går i denne sæsons turnering.

Normalt vil man før en kvalifikation til en ny turnering vide, hvem der har vundet turneringen sidste sæson og fik en billet til gruppespillet i den efterfølgende. Det gør man bare ikke i år på grund af coronavirus-situationen.

Lyon og Napoli er på nuværende tidspunkt stadig med i turneringen, og de jagter en billet til næste sæsons turnering. I et normalt år skulle et af de to hold vinde turneringen, for at det gik ud over en FCM-seedning, men da der allerede den 10. august trækkes lod til 2. runde af Champions League-kvalifikationen, afhænger en FCM-seedning af, om Lyon og Napoli på det tidspunkt stadig er i turneringen.

Napoli møder Barcelona ude efter 1-1 i Italien, mens Lyon er ude mod Juventus og har 1-0 at forsvare.

Ryger begge hold ud, når de spiller den 8. august, vil det sende Ajax direkte i Champions League-gruppespillet næste sæson. Ajax' adgang til gruppespillet forskyder sig ned i kvalifikationen, så Sparta Prag indtræder i stedet for Ajax i playoffrunden, mens Dinamo Zagreb går i 3. runde i stedet for Prag. Dermed er der en seedning til FCM. Det bekræfter koefficient-ekspert Bert Kassies over for tipsbladet.dk.

Hvis FC Midtjylland seedes i anden runde af kvalifikationen, er modstanderne af lidt nemmere karakter. Det kan blive hold som Slovan Bratislava, Ferencvaros og Omonia Nicosia. 

En useedet indgang til 2. kvalifkationsrunde betyder omvendt, at man kan møde et af de førnævnte hold som Molde, Dinamo Zagreb og Celtic.

Der spilles ikke hjemme og ude, men slaget skal afgøres over én kamp. Ved lodtrækning finder man ud af, hvem der får hjemmebanen. Der trækkes lod til runden den 10. august, og rundens kampe spille den 25./26. august.

Vinder FC Midtjylland, går holdet videre til 3. kvalifikationsrunde, mens et nederlag betyder, at man indtræder i 3. runde af Europa League-kvalifikationens Champions Path.

3. KVALIFIKATIONSRUNDE I CHAMPIONS LEAGUE

Kommer de danske mestre videre til 3. runde i Champions League-kvalifikationen, bliver holdet ikke seedet. 

I tredje runde indtræder både Slavia Prag og Olympiakos, mens 10 hold fra 2. kvalifikationsrunde kommer med videre.

Slavia Prag indtræder først i playoffrunden, hvis Napoli og Lyon ryger ud af denne sæsons turnering den 8. august, og så overtager Dinamo Zagreb pladsen i 3. runde.

Både Prag og Olympiakos starter i playoffrunden, hvis Lyon og/eller Napoli går videre den 8. august, men ikke vinder Champions League-sæsonen.

Det giver altså seks - måske kun fem - opgør i runden.

FC Midtjyllands mulige modstander er hold som Olympiakos, Slavia Prag, Celtic og Astana. Det afhænger naturligvis af, hvem der kommer videre.

Der spilles ikke hjemme og ude, men slaget skal afgøres over én kamp. Ved lodtrækning finder man ud af, hvem der får hjemmebanen. Der trækkes lod til 3. runde af kvalifikationen den 31. august, og på dette tidspunkt ved man altså, hvem der er gået videre fra 2. runde. Rundens kampe spilles den 15./16. september.

Vinder FC Midtjylland, går man videre til sidste kvalifikationsrunde, mens et nederlag vil betyde, at man går videre til Europa League-kvalifikationens playoffrunde.

PLAYOFFRUNDEN I CHAMPIONS LEAGUE

Nu er det alvor. 

Ajax og Salzburg indtræder i denne runde af Champions League-kvalifikationen, mens seks hold går videre fra 3. runde. Ajax og Salzburg er sikre på seedning og vil altså være mulig FC Midtjylland-modstander.

Dog vil Ajax ryge direkte i gruppespillet, hvis Lyon og Napoli ryger ud af den nuværende Champions League-sæson den 8. august. Så overtager Slavia Prag pladsen i playoffrunden, mens Dinamo Zagreb går i 3. runde, og FCM seedes i 2. runde.

Hvis Lyon og/eller Napoli går videre den 8. august, men ikke vinder Champions League-sæsonen, går Ajax også i gruppespillet. Og så flyttes både Slavia Prag og Olympiakos op i playoffrunden, så der fortsat spilles fire opgør. I stedet for at sende seks hold videre fra 3. runde, kommer der kun fem hold videre.

Mulige modstandere for FCM er også hold som Olympiakos og Celtic, hvis de kommer så langt.

Der spilles her hjemme og ude, så hvem der kommer med i gruppespillet i den store turnering afgøres altså over to opgør. Lodtrækningen foregår den 1. september, altså inden man kender resultatet af 3. kvalifikationsrunde. Kampene spilles den 22.-23. september med returkampe en uge senere.

Vinder FC Midtjylland, er man altså i Champions League-gruppespillet, taber man, ryger man i Europa League-gruppespillet.

Kilder: UEFA og Bert Kassies

Læs også:Medier: Tidligere Rosenborg-spiller er på vej til AGF

Læs også:Guardiola ønsker perfekt Silva-afsked: Champions League sejr er målet

Læs også:Karantæner - hvem er ude?

Læs også:Hjulmand frygter udbrændte spillere til EM: Kan godt være bekymret

Læs også:Utilfreds Arsenal træner efter sen udligning: Vardy skulle have været udvist

Superliga

Mere Superliga

Fokus