Generelle

FCK's lange vejud i Europa

De danske mestre kan få det svært med det samme, når Salzburg, Djurgården, Boleslav eller måske Gorica kan stå i vejen. Og det bliver kun værre i tredje runde, så Ståle Solbakken vil ikke garantere at kunne stille den danske sult på europæisk succes

Det er dagen efter guldfesten i Parken, men FCK's cheftræner Ståle Solbakken har været tro mod sit ord.

"Sæsonen begynder i morgen mandag," sagde han med et grin efter konfettiregnen og rockmusikken søndag eftermiddag, men det har holdt. Dagen er blevet brugt til at tænke frem mod det kommende fodboldår og kigge tilbage på den tabte kamp mod Silkeborg, og da TIPS-bladet fanger ham på telefonen, står han igen på en sidelinie.

Denne gang er det dog i hyggens navn, for det er sønnen, der spiller. Men FCK er selvfølgelig ikke længere væk, end at Solbakken straks kan forholde sig til de mange spørgsmål om det, der er blevet en hellig gral i dansk fodbold: Champions League.

"Man kan godt mærke, at der er en stor hunger i Danmark efter det," siger manden, der fra Norge er blevet forvænt med Rosenborg som fast deltager i den store europæiske klubturnering takket være solid seedning og mange års gode resultater.

FC København starter (næsten) fra bunden, og det gør den danske vej både længere og sværere, end de har været vant til i Norge, og et kig på mulige modstandere er da også bekymrende.

Masser af kassekampe

Det begynder allerede i den anden kvalifikationsrunde, hvor FCK nok er seedet, men ikke desto mindre kan risikere at løbe ind i de østrigske vicemestre fra Salzburg og måske svenske Djurgården, der tidligere har slået klubben ud af Europa, eller den ukendte tjekkiske to'er fra Mlada Boleslav. Og så har vi slet ikke nævnt Gorica fra Slovenien, der fører den lokale liga an og dermed igen kan blive modstander i Parken. Sidst det skete, blev det 5-0 til gæsterne, og det er et resultat, som FCK umådelig gerne vil revanchere sig for.

For den tvekamp fylder lige så meget i klubbens europæiske historie som den samlede sejr over Ajax og de fine præstationer mod Chelsea, Lazio, Rangers og Hamburger SV.

Men der skal dog ikke så meget lodtrækningsheld til at give FCK en god mulighed for at nå til den sidste runde før det forjættede Champions League, hvor der for alvor bliver brug for heldet.

Kig bare på listen: Inter, Liverpool, Arsenal eller Celtic, Real Madrid eller Valencia, Galatasaray, Hamburger SV, Benfica. Der er masser af kassekampe, men ikke ret mange modstandere, hvor man umiddelbart ville give Byens Hold store chancer. Nok er fodbolden rund, men det er snart mange år siden, at det har givet danske fodboldmirakler som EM i 1992 og OB's sejr over Real Madrid i 1994.

Men der er dog også mere realistiske muligheder. Hvad med franske Lille, græske AEK Athen (i stedet for Hans Backes Panathinaikos, der lige præcis ikke nåede andenpladsen) eller en drømmemodstander som bulgarske Levski Sofia, der dog i skrivende stund endnu er et par kampe fra mesterskabet.

Solbakken og Shankly

Der er mange muligheder, men det er ikke det, som Ståle Solbakken får aftenstunderne til at gå med hjemme i privaten.

"Nej, det har jeg slet ikke set på. Alt det teori interesserer mig ikke. Vi trækker et hold ad gangen, og det forholder vi os til," siger cheftræneren, der heller ikke har fokus lige så skarpt rettet mod Europa som det meste af sportspressen i disse dage, hvor mesterskabet er sat på plads.

"Jeg vil gerne gøre Bill Shanklys ord til mine. Ligaen og mesterskabet er "the bread and butter." Det vigtigste er at vinde mesterskabet, for det er forudsætningen for, at vi kan kæmpe om at komme med i Champions League. Men der er simpelt hen så mange faktorer at forholde sig til i det spil. Hvor heldige er vi med lodtrækningen, hvordan klarer vi os på transfermarkedet, kan de nuværende spillere hæve niveauet en tand til," spørger Solbakken, der dog ikke har lagt skjul på, at der skal trænes hårdt i optakten for at forberede Europa og at der gerne måtte komme en profil i hver kæde til klubben.

Derefter gælder det den anden kvalifikationsrunde i slutningen af juli, hvor FCK ikke må tabe, for så er det europæiske eventyr slut, før det rigtig er kommet i gang. Klarer de danske mestre sig videre derfra og efterfølgende ryger ud i 3. kvalifikationsrunde, er der stadig UEFA Cup-muligheden, som Brøndby som seedet sidste år brugte til at nå gruppespillet via FC Zurich en seedning som FCK sandsynligvis ikke ville nyde godt af, hvis det kommer så vidt.

"UEFA Cup'ens gruppespil ville være et skridt på vejen, men igen kommer det an på, hvordan de mange muligheder falder ud. Hvis vi for eksempel ryger ud til Real Madrid i Champions League-kvalifikationen ville det jo være OK at nå UEFA Cup'ens gruppespil. Men der er altså så mange forskellige scenarier," siger Ståle Solbakken, mens drengene spiller i baggrunden.

Og de scenarier kan man selv sætte op. Det er bare at kigge på grafikken, der vil blive fyldt endelig ud i de kommende uger, når de sidste europæiske turneringer lukker ned.

Men foreløbig kan man i hvert fald uden problemer konkludere, at vejen ud i Europa bliver lang for FC København.