Generelle

Rød weekend i St. Pauli

En weekend med billige øl, vigtige budskaber og dårlige afleveringer. TIPS-bladets LARS MATHIASEN var med til antiracistisk fan-turnering i Hamburg.

For tredje år i træk havde FC St. Paulis talstærke og politisk bevidste fanklub, Fanladen, arrangeret fanturnering for hold fra hele Europa. På klubbens træningsanlæg i udkanten af Hamburg lod de boldene trille mellem fan-fraktioner fra Tyskland, Tjekkiet, England og Italien – for bare at nævne nogle af de repræsenterede lande. St. Paulis københavnske fraktion, Brune Stjerne, var sammen med et hold bestående af AGF- og AaB-fans, de danske islæt i turneringen.

Det fodboldmæssige niveau var, som det ofte er tilfældet ved den slags turneringer, langt fra prangende. Til gengæld var den afslappede atmosfære og den politiske bevidsthed dominerende og allestedsnærværende. St. Paulis fans er kendt for at tilhøre den politiske ventrefløjs mest yderligtgående blok, hvor antifacismen og antiracismen hører til de blandt de vigtigste budskaber. Således også til denne turnering, hvor holdene i kampprogrammet blev mødt med det regionale "Moin, moin", efterfulgt af en salut til det anti-racistiske arbejde, de involverede hold gør i det daglige.

Jubel på Millerntor – og foran skærmen

Fredag aften, inden turneringens start lørdag formiddag, var stævnets deltagere inviteret til kamp på Millerntor. FC St. Pauli tog imod FC Kölns andethold i Regionalligaen, et opgør uden betydning for slutpladserne i tabellen, men alligevel var der tæt på udsolgt på den gamle betonklump af et stadion. Det kvitterede hjemmeholdet så ved at vinde 3-1. En sejr, de mange fans kunne tage med ud i gaderne omkring Reeperbahn. Og dømt ud fra de tunge hoveder, den dårlige ånde og vældigt store motoriske problemer, de fleste fremviste dagen efter da stævnet gik i gang, var det en model hovedparten af deltagerne havde valgt…

Alligevel blev der trillet bold, scoret mål og afgjort kampe i det flotte solskin, det nordlige Tyskland lå badet i hele lørdagen. Hen på eftermiddagen trak en stor flok af deltagerne dog alligevel ind foran tv-skærmen i klubhuset for at følge den sidste runde i Bundesligaen – og ikke mindst heppe på Werder Bremen, der til øredøvende og vedvarende jubel foran de 28 tommer slog ærkerivalerne fra HSV af andenpladsen. En god kick-start på aftenens fest, hvor St. Pauli-baren Jolly Roger var godt besøgt da mørket sænkede sig over "den stinkende forstad".

Et stort trofæ og en pose tobak

Søndag eftermiddag nåede stævnet ind i den afgørende fase, hvor samtlige hold skulle spille sig til deres placering blandt de 32 deltagende mandskaber. Jyde-holdet havde nået finalen, hvor sidste års vindere, en flok Celtic-supportere med tilnavnet Carngad CSC, ventede. Efter en tæt og åben affære måtte de jyske drenge dog give op overfor et lidt heldigt sejrsmål og en fremragende skotsk keeper.

De stribede Bhoyz-fans kunne dermed for andet år i træk hæve det store trofæ efter at turneringens arrangører, St. Paulis fanklub, havde givet præmier ud til samtlige deltagere, hvoraf nogle var noget mere kuriøse end andre. Athletic Bilbaos fans fik en flaske HP Sauce, det israelske hold fra Hapoel Tel Aviv en lille pose med liflig rygetobak, mens repræsentanterne fra Wacker Innsbruck modtog en lille pot(te)plante til samme formål med tilbage til alpelandet! Man må håbe for østrigerne, at de ikke blev stoppet i tolden…