• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Ole Hoffskov

Løfter sløret: Sådan var Haalands besøg i FCK

Foto: Getty Images

I 2017 besøgte Erling Braut Haaland FC København. Klubbens daværende U19-træner Brian Riemer var manden, der så Haaland på nærmeste hold på træningsbanen.

Af Ole Hoffskov

FC København stod med guld i hænderne i januar 2017. De vidste det bare ikke - og det kunne de heller ikke vide.

Dengang for mere end fem år siden stemplede en blot 16-årig norsk teenager ved navn Erling Braut Haaland ind i den danske hovedstad for at træne med i FC København, og når man siger den sætning højt i dag, er det en vild historie at tænke på. Dengang var det nærmest kun en parentes for Brian Riemer, der var U19-træner i FC København.

Erling Braut Haaland skulle træne med U19-holdet, og Riemer husker udmærket nordmanden, der trænede med i FCK i tre-fire dage.

- Han kom fra en lille norsk klub (Bryne, red.) på det tidspunkt, og som med så mange andre spillere i den aldersgruppe stod det ikke skrevet i sol og måne, hvad det skulle blive til, men han var en rigtig fin spiller, som trænede med et meget stærkt U19-hold i FCK, siger Brian Riemer til Tipsbladet og fortsætter:

- Man kunne godt se, at han ikke var skolet specielt meget, og han kom fra et talentudviklingsmiljø, som var meget anderledes, end det vi havde i FCK, men det var en dygtig spiller.

- Han var 16 år, så det var ikke sådan, at hele Europa stod klar til at hente Erling. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke kendte ham overhovedet, da han dukkede op. Jeg havde aldrig hørt om ham – kun hans far. 

Farmand Alf-Inge Haaland havde dengang i 2017 en god kontakt med Mikkel Hemmersam, som var rekkruteringschef i FC København, og det var de to, der aftalte, at unge Erling skulle på besøg i den danske hovedstad. Ståle Solbakken var naturligvis også inde over.

På det tidspunkt vidste purunge Erling Braut Haaland ikke, hvad det næste skridt i karrieren skulle være, og derfor var han på inspirationsture rundt til flere klubber - Brøndby var en af de klubber, som også var inde i billedet.

Nordmanden fik lov til at træne med Brian Riemers U19-hold, og her skilte han sig ikke ud.

- Vi havde et fantastisk U19-hold med blandt andre Carlo Holse, Jonas Wind og Victor Jensen, som på det tidspunkt var anset i hele Europa som et af de største talenter og derfor også blev solgt til Ajax for mange penge.

- Da Haaland var med, var det på ingen måde sådan, at han bare gik ind og dominerede. Han viste, han kunne være med og gjorde en god figur, men det var slet ikke sådan, man tænkte, at han bare var to niveauer over alle andre. Han kunne sagtens have spillet på FCK's U19-hold, men det var slet ikke sådan, at han fik én til at tænke ”ud med alle de andre”.

- Carlo, Victor og Jonas Wind var helt outstanding på det tidspunkt, så hvis man tager en spiller ind fra Norge, skal han jo være markant bedre, og det var han ikke, forklarer Brian Riemer. 

Han understreger, at det aldrig reelt var på tale, at Erling Braut Haaland skulle til FC København.

- Om Erling skulle blive i FCK var aldrig et spørgsmål, der blev stillet. Jeg har aldrig siddet til et møde, hvor det blev diskuteret. Jeg ved ikke, om det skyldtes, at vi aldrig blev ham tilbudt, om han var for dyr eller noget tredje, men jeg kan sige, at jeg aldrig har siddet til et møde, hvor emnet blev vendt.

Ham skulle I hentet, skulle I ikke? 

- Havde jeg vidst, at han var blevet verdens bedste angriber, havde jeg da nok lagt lidt mere tryk på Ståle. Når du spørger i dag, om vi skulle have beholdt ham, kan jeg bare sige, ”ja, det skulle vi sgu nok”, siger Riemer med et grin. 

Erling Braut Haaland skiftede i 2017 - samme år han besøgte FCK - til Molde, og kort efter sin ankomst debuterede han på førsteholdet under Ole Gunnar Solskjær. I 2019 tog han det store spring til udlandet, da han blev solgt til Red Bull Salzburg. 

Resten er som bekendt historie, og onsdag skrives endnu et kapitel, når Erling Braut Haaland møder FC København i Champions League.