Overblik: Brøndbys mange europæiske kiks

Brøndby er tilbage i kampen om at spille med i europæiske gruppespil, men historien fra de seneste mange forsøg skræmmer.

Brøndby sætter torsdag aften klar igen jagten ind på en adgang til et europæisk gruppespil, når Club Brugge er modstander i Europa League-kvalifikationen.
Vejen er svær, for bliver belgierne besejret over to kampe, venter en seedet modstander i playoff-runden - den sidste forhindring inden selve Europa League.

Brøndby har ikke været med i et gruppespil siden 2005, da turneringen stadig hed UEFA Cup og hvor man mødte fire modstandere en gang. Dengang kiksede først kvalifikationen til Champions League-gruppespillet efter spændende opgør mod det hollandske storhold, Ajax Amsterdam. Brøndby klarede 2-2 i det første opgør i Danmark og var foran 1-0 i Holland ved pause på et mål scoret af Johan Elmander. Alligevel faldt Brøndby, tabte 3-1 og blev skippet over i UEFA-cup-kvalen.
Her blev det til samlet sejr mod FC Zürich og Brøndby var klar til gruppespillet. Her lev det til en sejr mod Petach Tikva og uafgjort mod Espanyol, mens Brøndby tabte til Lokomotiv Moskva og Palermo. Brøndby sluttede som nummer fire i gruppespillet.

Siden har Brøndby fem gange forsøgt at spille sig i det økonomisk givtige gruppespil - flere gange har det været mere end tæt på at lykkes for så alligevel at gå helt galt til sidst.

Se tilbage på Brøndbys afgørende kiks på vej mod europæiske gruppespil:

UEFA Cup - 2006 (sidste runde inden gruppespil)

14. september 2006: Eintracht Frankfurt - Brøndby 4-0 (0-0)
1-0 Michael Thurk (straffe 51.)
2-0 Michael Thurk (straffe 71.)
3-0 Michael Thurk (78.)
4-0 Benjamin Köhler (90.)

28. september 2006: Brøndby - Eintracht Frankfurt 2-2 (1-1)
0-1 Aleksandar Vasoski (6.)
1-1 Martin Ericsson (20.)
1-2 Aleksandar Vasoski (52.)
2-2 Thomas Rasmussen (65.)

Note: Klart samlet nederlag til en stærkere modstander

UEFA Cup - 2008 (sidste runde inden gruppespil)
18. september: Brøndby IF - Rosenborg BK 1-2 (0-1)

0-1 Marek Sapara (28. min.)
0-2 Per Ciljan Skjelbred (55. min.)
1-2 Michael Krohn-Dehli (62. min.)

2. oktober: Rosenborg BK - Brøndby IF 3-2 (1-2)
1-0 Didler Konan Ya (14. min.)
1-1 Morten "Duncan" Rasmussen (25. min.)
1-2 Jan Kristiansen (35. min.)
2-2 Per Ciljan Skjeldbred (73. min.)
3-2 Marek Sapara (straffe) (85. min.)

Note: Der var på forhånd lagt op til tætte kampe mod Rosenborg, men træner Tom Køhlerts hold, var uskarpe i de afgørende øjeblikke i det første opgør og lod nordmændene komme foran på dumme fejl.
I returkampen var Brøndby tæt på at vende det kritiske resultat fra Danmark, da Jan Kristiansen efter bare 35 minutter udlignede det samlede resultat med sit mål til 2-1. Men ak, Rosenborg slog tilbage og vandt det afgørende slag med 3-2.

Europa League - 2009 (sidste runde inden gruppespillet)

20. august: Brøndby IF - Hertha Berlin 2-1 (0-0)
1-0 Mikkel Bischoff (51. min.)
1-1 Valeri Domovchiyski (52. min.)
2-1 Selvmål (70. min.)

27. august 2009: Hertha Berlin - Brøndby IF 3-1 (0-0)
0-1 Morten D. Rasmussen (51. min.)
1-1 Gojko Kacar (74. min.)
2-1 Pal Dardai (79. min.)
3-1 Gojko Kacar (86. min.)

Note: Brøndby hentede et godt resultat mod Bundesliga-holdet i Danmark, og det hele så fantastisk ud, da Morten "Duncan" Rasmussen - lidt ufortjent - bragte Brøndby foran i Berlin efter et hjørnespark i starten af 2. halvleg. Tyskerne skulle nu frem og lave to mål for i det mindste at få forlænget spilletid.
Da Gojko Kacar med et kvarter fik scoret, blev Brøndby efterfølgende presset meget langt tilbage på banen, og bare fem minutter senere huggede Dardai bolden i nettet til 2-1 og da de fleste havde indstillet sig på forlænget spilletid, slog Kacar til igen og forvandlede Brøndbys drøm til et mareridt.

Europa League-kvalifikation - 2010 (sidste runde inden gruppespillet)

19. august: Sporting Clube de Portugal - Brøndby IF 0-2 (0-1)
0-1 Jan Kristiansen (42. min.)
0-2 Ousman Jallow (51. min.)

26. august: Brøndby IF - Sporting Clube de Portugal 0-3 (0-1)
0-1 Evaldo (45. min.)
0-2 Nuno Coelho (74. min.)
0-3 Yannick Djaló (90. min.)

Note: Brøndby leverede sensationen i det første opgør, da man hentede en total uventet sejr mod det portugisiske storhold - og så endda på hele 2-0 i en tid hvor ellers meget ikke fungerede i og omkring Brøndby. Sejren var fortjent og lovede godt for returopgøret.
På et godt pakket og forventningsfuldt Brøndby Stadion kontrollerede hjemmeholdet kampen fint, men i første halvlegs overtid, bragte Sporting sig så foran efter et frispark. Efter pausen fandt Brøndby igen kontrollen, men med godt et kvarter tilbage af kampen, gik det galt. Nuno Coelho tog chancen meget langt ude fra, Stephan Andersen var slet ikke klar i målet, fik hænderne på men bolden gik i mål til en samlet udligning. Uden tvivl stadig et kiks der nager den nuværende FCK-målmand. Nerverne var nu uden på tøjet hos Brøndby-spillerne, og med tre fejl på stribe i kampens overtid, forærede Brøndby nærmest scoringen til 3-0 til Sporting. Endnu en meget bitter pille at sluge for Brøndby.

Europa League-kvalifikation - 2011

28. juli: SV Ried - Brøndby IF 2-0 (1-0)
1-0 Florian Mader (31. min.)
2-0 Daniel Royer (46. min.)

4. august: Brøndby IF - SV Ried 4-2 (2-0)
1-0 Jan Kristiansen (39. min.)
2-0 Michael Krohn-Dehli (44. min.)
3-0 Osama Akharraz (52. min.)
4-0 Osama Akharraz (54. min.)
4-1 Daniel Royer (70. min.)
4-2 Anel Hadzic (88. min.)

Note: Selv om der var masser af intern uro i Brøndby, var det danske Superliga-hold en forholdsvis klar samlet favorit mod lilleputholdet SV Ried fra Østrig. Men Brøndby fik sig en slem overraskelse i det første opgør og måtte vende tilbage til Danmark med et 2-0-nederlag.
I returkampen tændte to hurtige mål fra Jan Kristiansen og Michael Krohn-Dehli masser af håb om videre adgang til playoff-runden. Og da stortalentet Osama Akharraz lynede to gange lige efter pausen, var der kæmpe fest og jubel på tribunerne. Den samlede sejr skulle nu bare køres hjem.
Og så skete det igen. Mareridtet vendte tilbage til Brøndby, for da Daniel Royer lidt ud af ingenting reducerede til 4-1 med 20 minutter tilbage, gik der panik io Brøndby-spillerne og angsten for endnu en europæisk nedtur viste sig.
Og sådan kom det som bekendt til at gå endnu engang, da Anel Hadzic efter 88 minutter hamrede bolden ind til slutresultatet 4-2, hvilket var nok til at sende Ried videre og Brøndby igen-igen i taberrollen.