Video : Tipsbladet
Superliga

Ansvarsbevidst Johan Larsson: Der er signalværdi i det for unge spillere

Det er ikke kun på banen, at Johan Larsson tager ansvar. Det gør han også efter kampe, i omklædningsrummet og i den generelle dagligdag. Det er vigtigt for den erfarne back at vise unge spillere, at man skal tage ansvar i med- og modgang.

Når Brøndby på mandag møder OB, er der én ting, der er sikkert, hvis højre back Johan Larsson starter inde for hjemmeholdet og ikke er blevet udskiftet i løbet af opgørets første 45 minutter. Og det er hverken, at han scorer, assisterer eller på anden måde leverer inde på banen - for det kan man af gode grunde aldrig garantere - det er derimod, at han stiller op til et kort interview i pausen af opgøret.

Det gør Larsson nemlig altid.

For Brøndby-anføreren er vant til alle dele af det at være professionel fodboldspiller. Om det er at tale med pressen, at tale i omklædningsrummet eller med træneren om taktikken. Johan Larsson mener, det er en vigtigt, fordi det også kan være med til at sætte en standard for andre at følge.

- Der er signalværdi i det for unge spillere. De kan se, at jeg taler med medierne, når vi vinder, og det gør jeg også, når vi taber. Det er vigtigt for mig at vise, at sådan gør man som professionel. Vi vinder som et hold, og vi taber som et hold. Uanset om man har spillet en god kamp, giver det nul point, hvis man taber, siger Johan Larsson til tipsbladet.dk.

Den 28-årige svensker har været i Brøndby siden februar 2015, og han har siden skiftet fra Elfsborg været en af dem, der er gået forrest - blandt andet ved at stille op til medierne og den vej igennem give noget af sig selv til fansene.

- Der er faktisk ikke så meget med medierne her, som der var i Sverige. Det er ganske okay. I starten syntes jeg dog altid, at jeg skulle snakke med medierne, når vi tabte. Vi havde Agger, "Kalle" og Elmander, men det var mig, der kom ud for at svare på spørgsmål. Sådan var det vel frem til forrige år. Skal man kun tale med pressen, når det er gået skidt, er det ikke så fedt. Men det er som sagt en del af jobbet at snakke, særligt når man er anfører. Kan man være der, når det går godt, kan man også være der og svare på nogle spørgsmål, når det går skidt, forklarer Larsson.

Højrebacken har kontraktudløb ved årsskiftet - du kan læse historien om hans tanker om fremtiden her - men det er ikke til at se på præstationerne, at han spiller for sin fremtid. Larsson leverer på banen, som han altid har gjort, og altså også uden for banen.

Blandt andet i omklædningsrummet, hvor det at tage ansvar også handler om at sikre, at alle har det godt, så der kan leveres på banen.

- Nogle har brug for at snakke, nogle vil have ro på. Når vi har møder med holdet, er det vigtigt for mig at tale og sige, hvad jeg mener om tingene, og hvad jeg synes, vi skal blive bedre til. Jeg er også en erfaren spiller, der har været her i lang tid og hele perioden med Zorniger. Det er vigtigt at tage ansvar. Jeg gør det også for at få en diskussion i gang - det er ikke envejskommunikation, siger Johan Larsson.

Selv går han ikke så meget op i, hvad der bliver sagt eller skrevet om Brøndbys præstationer. Det vigtigste er, hvad træneren og holdet mener, og det er også derfra, det største pres kommer, mener Larsson.

- Vi har utroligt høje krav til os selv og hinanden, og vi har tabt for mange kampe. Nogle gange lader det til, at man glemmer, at der altså også er 11 andre, der går på banen for at spille, siger svenskeren.

Brøndby, der ligger nummer seks i Superligaen, har indtil videre tabt fem af de 12 Superliga-opgør, klubben har spillet. Men senest mod AaB på udebane blev det til en sejr på 3-1, og spillet så bedre ud. Med en sejr over OB på mandag kan Brøndby gå op på Superligaens tredjeplads, hvis andre resultater flasker sig.