21. december: Afhopper, stjerne, patient - den bedste i SIF's historie
Foto: GLKS Wilkowice
Superliga

21. december: Afhopper, stjerne, patient - den bedste i SIF's historie

Tipsbladet.dk’s julekalender byder hver dag frem til jul på en ener eller et unikum. I dag fortæller vi historien om afhopperen, Superliga-stjernen og nyrepatienten Grzegorz Więzik, der i starten af 90'erne var den eneste udlænding i Silkeborg IF's førsteholdstrup. Og ifølge Morten Bruun den bedste spiller i klubbens historie.

Siden Superligaen blev til i 1991, har over 2500 spillere fået spilletid i den bedste danske række, og hver sæson afvikles 250 kampe. Ingen kan huske alt sammen, så hvad er det, der gør, at nogle skiller sig ud i mængden af spillernavne og kampresultater?

Tipsbladet.dk sætter i årets julekalender fokus på enerne og unikummerne i dansk fodbold. Dem, der har slået rekorder – både gode og dårlige; dem, der har præsteret noget, som ingen andre har; de kampe, der aldrig bliver gentaget.

I dag, den 21. december, fortæller vi historien om polske Grzegorz Więzik. Den eneste udlænding i hele Silkeborg IF's trup fra 1991 til 1993, afhopper fra øst til vest under Den Kolde Krig, Morten Bruuns all-time favorit i Silkeborg-trøjen og patienten, der fik økonomisk hjælp fra to danske klubber, da han i 2004 blev ramt af en alvorlig nyresygdom.

Den 2. december 2018 skrev Alexander Zorniger Superliga-historie, da han som den første træner nogensinde sendte et hold udelukkende bestående af udlændinge på banen i Superligaen.

Antallet af udlændinge i den danske Superliga er steget stødt siden ligaens tilblivelse i 1991, og 2018/2019-sæsonens 195 udlændinge er dermed også rekord. En rekord, der står i slående kontrast til 1992/1993-sæsonen, hvor kun 13 af spillerne i Superligaen ikke kom fra Danmark.

Tilbage i 90'erne var det derfor heller ikke usandsynligt, at klubberne kun havde én enkelt spiller fra udlandet på kontrakt. Polske Grzegorz Więzik var en af de 13 udlændinge og den eneste udlænding i Silkeborg IF's førsteholdstrup fra 1991 til 1993 - og den første udlænding i klubbens historie:

- Hver eneste spiller på holdet og alle omkring det var meget opmærksomme på at byde mig velkommen og hjælpe mig. Alle var gode til at hjælpe mig med at tilpasse mig kulturen og sproget.

- Ud af alle de steder jeg var i Europa, var mentaliteten den bedste i Danmark. Folk var meget rare, og der var den helt rette blanding af seriøsitet og socialt sammenhold. Klubben var godt organiseret, og spillerne trænede seriøst. Også selvom mange af dem havde fritidsjob ved siden af, hvilket jeg var meget overrasket over. På trods af det var de alligevel meget motiverede både at spille seriøst og arbejde ved siden af, og det beundrede jeg meget, fortæller Grzegorz Więzik i dag til tipsbladet.dk.

Sådan en som mig bliver fra tid til anden spurgt om, hvem der er den bedste spiller, som nogensinde har været i Silkeborg. Og der siger jeg altså altid Grzegorz Więzik.

- Morten Bruun om sin tidligere holdkammerat

Særligt sproget var svært at vænne sig til for den polske midtbanespiller, men udfordringen blev aldrig et problem, fortæller han. Både fordi fodbold kan være et sprog i selv, men også fordi at han fik rigeligt med hjælp af sine holdkammerater.

En af dem var Silkeborg-legenden Morten Bruun, som hjalp Grzegorz Więzik ved at oversætte cheftræner Viggo Jensens dessiner til tysk:

- I dag er der jo ikke noget spændende ved, at en udenlandsk spiller skifter til en dansk klub. Men vi syntes da, det var spændende, og vi, der kunne tysk, gik da ind i det på en anden måde. Der er jo ikke noget særligt ved sådan noget længere.

- Hvis der kommer en polak til AGF i morgen, tror jeg ikke, at alle hans holdkammerater ude i AGF går rundt og tænker: "Hold da fast, det var godt nok spændende". Men det tænkte vi. Der var noget eksotisk over det her, og det var også en dramatisk historie med afhopningen og så videre. Det var virkelig et pust ude fra den store verden, fortæller Morten Bruun til tipsbladet.dk.

Afhopperen Więzik: Fra øst til vest og videre til Silkeborg
Grzegorz Więzik nåede at spille to og et halvt år i den danske Superliga. Først to sæsoner i Silkeborg IF, inden at han i sommeren 1993 skiftede til Viborg FF, som han dog forlod til fordel for tysk fodbold et halvt år senere.

Polakken fortæller i dag, at den bedste tid i hans karriere var i Danmark, og at han derfor også fortryder, at han forlod den danske Superliga i sin tid.

Men det var faktisk lidt af et tilfælde, at han overhovedet kom til dansk fodbold.

Jeg tog chancen, flygtede fra hotellet og blev så i Tyskland i tre måneder, inden at den polske regering sendte mig et brev.

Grzegorz Więzik

I slutningen af 80'erne spillede han fast i den polske Ekstraklasa for ŁKS Łódź, men den politiske virkelighed under Sovjetunionen og DDR satte et hårdt præg på økonomien og samfundsmoralen i Polen.

Så da ŁKS Łódź i sommeren 1988 skulle møde FC Kaiserslautern fra Vesttyskland i UEFA InterToto Cup, fik Grzegorz Więzik et tilbud, som han ikke kunne afslå:

- Man skal forstå, at det ikke var en nem tid i Polen dengang. Landet var underlagt et kommunistisk styre og en stærk regering, og det var meget svært at rejse ud, fordi man ikke havde sit eget pas, og derfor skulle spørge regeringen om lov. Det var et meget svært liv.

- Da vi så skulle spille den her kamp, fik vi alle lov til at rejse ud, og det er så efter kampen, at Kaiserslauterns ejer og træner tilbyder mig at blive og spille for dem. Jeg tog chancen, flygtede fra hotellet og blev så i Tyskland i tre måneder, inden at den polske regering sendte mig et brev.

- De fik overbevist mig om, at hvis jeg kom tilbage og underskrev nogle papirer kunne jeg få lov til at flytte permanent, men i lufthavnen ventede de på mig og førte mig til politistationen, fortæller polakken og fortsætter:

- Jeg blev derfor udelukket fra fodbold i et helt år, hvor jeg trænede videre i Łódź, men ikke kunne spille kampe.

- Der skete så det, at det polske system ændrede sig i 1989, og min familie og jeg fik derfor vores egne pas. Vi pakkede vores ting, rejste til Tyskland på et turist-visum, og efter en måneds forhandlinger fik jeg så officielt lov til at skifte til FC Kaiserslautern. Kort efter faldt muren så, fortæller Grzegorz Więzik, der på daværende tidspunkt allerede var gift med sin kone, Bogusia, og få år forinden var blevet far til sit første barn, datteren Magdalena.

Den dengang 26-årige polak nåede dog kun at være én sæson i Kaiserslautern, inden at han efter et kort ophold i franske FC Mulhouse endte under Viggo Jensens ledelse i Silkeborg IF.

Stjernen Więzik: Simpelthen for god til Superligaen
Grzegorz Więzik spillede som nævnt to og en halv sæson i den bedste danske fodboldrække, men det blev alligevel kun til 37 kampe i Superligaen.

De relativt få kampe skyldes især det voldsomme benbrud, som polakken kom ud for i vinterpausen efter sin første halvsæson i Silkeborg, og som også prægede resten af Więziks karriere. Talentet var der nemlig ingen grund til at sætte spørgsmålstegn ved:

- I den første halvsæson i Silkeborg i efteråret 91 - der var han efter danske Superligastandarder... Han var simpelthen for god til Superligaen. Det var han sgu på det tidspunkt.

- Jeg kan bare huske nogle gange til træning, når vi skulle lave sådan nogle indlægsøvelser, hvor vi skiftedes til at løbe ned og slå et indlæg... altså jeg var faktisk helt pinlig berørt over, hvor god han var. Alle hans indlæg lå bare helt, helt fantastisk.

- Han var en helt unik spiller og en spiller på et helt andet niveau. Det kan være, hvis han aldrig var blevet skadet, at det havde vist sig, at han måske ikke var så god alligevel, men det kan fandeme også godt være, at vi var blevet danske mestre en sæson før, hvis han var blevet klar, fortæller Morten Bruun om sin tidligere holdkammerat, som han heller ikke er bange for at give det ultimative prædikat:

- Sådan en som mig bliver fra tid til anden spurgt om, hvem der er den bedste spiller, som nogensinde har været i Silkeborg. Og der siger jeg altså altid Grzegorz Wiezik.

Morten Bruun husker dog også Grzegorz Więzik som en “Balkan-type” med masser af selvtillid og et hidsigt temperament. Det nikker hovedpersonen selv også genkendende til:

- Jeg er en meget stor karakter og personlighed, som fylder meget, og derfor skal der heller ikke herske tvivl om, at jeg i flere tilfælde nok har været svær at spille på hold med.

- Jeg var selvfølgelig også godt klar over, at jeg var en af de bedre spillere i ligaen, og at jeg var en rigtig god spiller – men det er aldrig og har aldrig været noget, som jeg har gået og pralet med og haft behov for at gøre opmærksom på, siger polakken, som afslører, at han kunne være endt i Bundesligaen, hvis ikke det havde været for skadesproblemerne:

- Uden skaderne tror jeg, at jeg kunne have spillet mig på det polske landshold og blevet en af de største profiler i polsk fodbold. Man skal forstå, at det tog lang tid at komme sig over skader dengang.

- I dag er der mange læger og fysioterapeuter, som tager sig af en, så hvis du brækker et ben, kan du være klar på 5-6 måneder. Sådan var det ikke dengang. Der tog det meget længere tid. Min skade i Danmark betød også, at jeg missede et stort skifte til den tyske Bundesliga, og det er jo ikke til at vide, hvad der kunne være sket, hvis det ikke gik i vasken, fortæller Grzegorz Więzik.

Polakken blev nemlig aldrig den samme spiller efter sin skade som før den. Więzik gjorde først comeback for Silkeborg lidt over et år senere i april 1993, inden at han i efteråret spillede 18 Superliga-kampe for Viborg.


Grzegorz Więzik modtog to gange Den Gyldne Bold fra BT, som avisen i 80'erne og 90'erne uddelte til spillere, der på baggrund af en god præstation, et godt mål eller andet kunne gøre sig fortjent til hæderen og en artikel i avisen. Den tidligere Superliga-spiller gemmer stadig på sine to bolde, som han var meget stolt over at modtage. Foto: Privat

Men hvad var han så for en type spiller på banen?

- Han var en klassisk nummer 10. Virkelig, virkelig en klassisk nummer 10. En spiller med afgørende afleveringer og også en spiller, der ikke ligefrem var overdreven hjælpsom i det defensive.

- Men der er det også bare, jeg siger, at man som fodboldspiller skal være klog nok til at kunne se, om det giver mening at løbe et par ekstra meter. Jeg løb mange meter for Grzegorz, men det gjorde jeg gerne, fordi jeg vidste godt, at han vil kunne lave nogle ting med bolden, som ingen af os andre kunne.

- Altså jeg gider ikke at løbe en masse meter for nogen, der er dårligere end mig selv. Men for nogen, der er dygtigere end mig selv, vil jeg løbe til verdens ende, fortæller Morten Bruun.

Patienten Więzik: En rørende donation fra et land mod nord
Minderne, om hvor god en spiller Grzegorz Więzik var, kan også være med til at forklare, hvorfor Silkeborg IF og Viborg FF handlede, som de gjorde, godt 10 år efter Więziks farvel til dansk fodbold.

Jeg spillede i rigtig mange klubber i både Tyskland, Frankrig, Danmark og Polen i min karriere, men Viborg og Silkeborg var faktisk de eneste, der gjorde det her for mig.

Grzegorz Więzik

Den polske midtbanespiller elskede og elsker stadig den dag i dag spillet med den runde bold og de to 11-mandsmål, og det var også en af grundene til, at han først afsluttede karrieren som 41-årig i 2003 efter flere sæsoner i polsk fodbold.

Grzegorz Więzik måtte dog også sige stop, fordi han blev ramt af en alvorlig og livstruende nyresygdom, der krævede en transplantation i 2004:

- Det var en meget svær tid for mig. En virkelig svær og hård tid – også for min familie. Jeg elsker fodbold og har spillet med en bold hele mit liv, så det var utrolig svært at gå fra at spille stort set hele tiden til pludselig at ligge i en seng 24 timer i døgnet, fortæller Grzegorz Więzik, som derfor også blev rørt, da han modtog en uventet nyhed fra Danmark.

Silkeborg IF og Viborg FF blev nemlig enige om at sende én krone pr. tilskuer fra klubbernes kommende kampe mod henholdsvis FC Nordjylland og Herfølge som økonomisk hjælp til deres tidligere Superliga-profil, mens Morten Bruun Fonden også sendte 4.000 kroner af sted til Polen.

Også sponsorer, fanklubber og samarbejdsklubber endte med at spæde til, hvilket betød, at man i alt endte med at give Grzegorz Więzik en økonomisk hjælp på cirka 25.000 kroner.

Og det vil han aldrig nogensinde glemme:

- Behandlinger koster rigtig mange penge i Polen, så det var meget stort og rørende for mig at få hjælp fra nogle klubber, som man spillede i for et årti siden. Jeg spillede i rigtig mange klubber i både Tyskland, Frankrig, Danmark og Polen i min karriere, men Viborg og Silkeborg var faktisk de eneste, der gjorde det her for mig.

- Penge gør altid en forskel, så det betød også rigtig meget rent praktisk. Det siger en hel del om min helt specielle tid der, og jeg var meget rørt over, at jeg efter så mange år ikke var blevet glemt. Det var meget stort for mig, fortæller Grzegorz Więzik.

I dag går det bedre med Więzik, som dog stadig lider af sine nyreproblemer og derfor også skal tilses mindst én gang om måneden. Han fortæller selv, at han tager det én dag ad gangen, og at hans stærke temperament og mentalitet også kommer ham til gode i kampen mod sygdommen.

Fodbolden nægter han til gengæld at slippe. Więzik er i dag cheftræner for GLKS Wilkowice fra den femtebedste række, mens han også agerer scout for TS Podbeskidzie fra den næstbedste række:

- Sygdommen har ikke sluppet mig, men jeg kan ikke stoppe med fodbolden. Det kan jeg simpelthen ikke. Jeg elsker virkelig den her sport og kan ikke forestille mig et liv uden fodbold, siger Grzegorz Więzik, hvis søn Jakub Więzik, der blev født i Danmark, spiller i den bedste række i Slovakiet.

Grzegorz Więzik fortæller desuden, at han desværre ikke har talt med Silkeborg og Viborg FF i mange år, men at han meget gerne vil genoprette kontakten og besøge både klubberne og Danmark; Et af de bedste lande, han nogensinde har været i.

Grzegorz Więzik taler stadig kun engelsk i et meget begrænset omfang, og hans datter Magdalena Więzik har derfor ageret tolk i interviewet med tipsbladet.dk.

Nedenfor kan du bladre igennem Grzegorz Więziks personlige samling af avisudklip fra sin tid i dansk fodbold. 

Fotos: Privat

Dette er den 21. låge i Tipsbladet.dk's julekalender i december. Læs med i morgen, hvor vi åbner låge nummer 22. Du kan klikke her og se alle de tidligere fortællinger fra årets julekalender.