Video : Tipsbladet
Superliga

Assistent tilbage i AGF: Jeg forstår sgu godt, David ikke kiggede min vej

Lars Friis er tilbage i AGF efter to års fravær. David Nielsen sagde ellers dengang, at Friis hang sammen med Glen Riddersholm, og derfor skulle han have en anden assistent. Det forstår Friis dog godt, så der er ingen sure miner nu, hvor han forsøger at færdiggøre det, som han var med til at starte op i sin tid.

AGF havde netop banket FC Helsingør 5-1, da klubledelsen fyrede Glen Riddersholm og ansatte David Nielsen i stedet. Få dage senere forlod også assistenttræner Lars Friis klubben.

I sommer vendte Friis så tilbage efter næsten to år væk fra AGF. Dels fordi han stadig synes, at det er en fed klub, som han var glad for at være i i første omgang; dels fordi der var noget uafsluttet over hans første tid der.

- Folk, der kender mig, ved, at jeg er sindssygt ærekær. Jeg kan være ligeglad med mange ting, ikke men omkring arbejde. Hvis jeg føler, jeg ikke er færdig med noget arbejde, vil jeg selvfølgelig gerne gøre det færdig. Det irriterede mig. Det var næsten den værste følelse, da jeg stoppede i AGF: at ikke være færdig med noget, siger Lars Friis til tipsbladet.dk.

Det var i første omgang kun Glen Riddersholm, der blev fyret, men efter et par dages betænkningstid forlod Friis også klubben.

- Det er meget simpelt. Jeg har den største respekt for det trænerteam, der har været her inden mig. Men Lars Friis har været her sammen med Glen Riddersholm, og Glen er væk, så jeg kommer til at gå en anden vej. Jeg er åbent for alt. Men som udgangspunkt giver det sig selv, at Lars Friis hænger sammen med Glen, og jeg derfor skal ud og finde en ny assistent, sagde David Nielsen dengang og fik så Rubén Sellés som sin højre hånd.

Ifølge Lars Friis kommer ens tid i fodboldens verden til at være kort, hvis man er nærtagende. Så inden han vendte tilbage, var der ikke nogen tråde, der skulle redes ud, selv om han skulle arbejde under træneren, der valgte en anden assistent i sin tid.

Læs også:Lars Friis er tilbage i AGF: Det er fedt at være tilbage

- Jeg ved fra snakke med ”PC” (sportschef Peter Christiansen, red.), at vi måske ikke var færdige med hinanden. Det betød meget, at David også har købt ind på den idé. Jeg har også været i dialog med ham. Hvis han ikke syntes, det var en god idé, kunne det aldrig blive godt, siger Lars Friis.

- Det var helt naturligt, at jeg ikke skulle være en del af det dengang. Jeg kom samtidig med Glen, og det kunne forplumre noget. Jeg kan sgu godt forstå, at man valgte at se en anden vej.

- Så der har ikke været nogen snakke om, at ”jeg mente sgu ikke det, jeg sagde dengang” og sådan noget. Jeg syntes, det var naturligt, at man ikke kiggede min vej.

AGF har på flere måder forandret sig i de knap to år, Lars Friis var væk. Først og fremmest omgivelserne. De midlertidige barakker, der udgjorde møderum, omklædning og træningslokale, har veget pladsen for et nyt klubhus, som spillere og trænere roser ved enhver lejlighed.

Derudover er truppen stærkere, og analyseafdelingen har fået mere power, mener Friis.

Men det er ikke kun klubben, der har udviklet sig. Det har han også. Træneren tilbragte halvandet år i Brentford i tre forskellige roller: individuel udviklingstræner, assistent på førsteholdet og hovedtræner på B-holdet. Det har givet ham gode muligheder for at sammenligne Danmark og England – og for at rykke sig selv.

Læs også:AGF-træner spår stor Bundu-fremtid: Han er ved at forstå, hvad det handler om

- Jeg fik lov til at sætte præg på nogle ting og sætte skub i en retning. Jeg var ansvarlig for en stab på 12 mand på B-holdet; det er ligesom på nogle Superliga-hold. Så det er både det at lede nedad og lede opad. Jeg kan mærke, det har tændt mig en lille smule, siger Lars Friis.

- Det at lede mennesker og få det bedste ud af dem er blevet en større del af det af være fodboldtræner. I mine unge år troede jeg, det kun handlede om fodbold. Jeg troede, det handlede om systemer. ”Hvordan spiller jeg dem, hvis de gør sådan der?” Det er sindssygt vigtigt, men hvis man kun gør det, får man ikke sine spillere med sig.

Lars Friis har i 20 år arbejdet som ungdoms- eller assistenttræner, men han har fået ambitioner om at blive cheftræner en dag. Han understreger dog omhyggeligt, at det ikke skal forstås sådan, at han går efter David Nielsens job, hvis cheftræneren og klubben ikke forlænger den aftale, der udløber til sommer.

- Om det er om to år eller om fem år, ved jeg ikke. Der har også allerede været lidt i dialog med nogle klubber omkring det, før jeg indgik en aftale med AGF. Nu ligger al fokus på det job, jeg har nu, og jeg lærer hver dag fra David og den type træner og det menneske, han er. Jeg kigger på ham hver dag, tager ting med hjem og skriver nogle ting ned, siger Lars Friis.

- Jeg håber på et tidspunkt at stå i spidsen for et hold. Men ikke noget, der skal ske til sommer eller næste sommer. Jeg har lavet en aftale med AGF i to år, og jeg vil rigtig gerne have, at klubben får succes.

Dermed kan Lars Friis endelig føle, at han fik afsluttet det, han startede.

Læs også:AGF henter Lars Friis tilbage til Fredensvang

Læs også:Dansk Brentford-talent: Det har været et helt vildt år

Læs også:Lars Friis nærmer sig afslutningen i Brentford: Håber på nyt job hurtigt