Video : Tipsbladet
Superliga

11. December: FC Midtjylland-ikon er "enhver svigermors drøm"

Bag dagens låge i tipsbladet.dk's julekalender gemmer sig FC Midtjylland og fortællingen om en rigtig klubmand, der ikke er født og opdraget på den jyske hede.

Julen nærmer sig med hastige skridt, og samtidig er et årti ved at gå på hæld.

Det har tipsbladet.dk valgt at markere med et historisk tilbageblik på de seneste 10 år og de klubber, der har været i Superligaen – fortalt med udgangspunkt i en spiller, der har sat et stort aftryk i perioden. Det behøver ikke være den bedste spiller, det største salg eller driblekongen. Det kan også være en spiller, der forandrede historiens gang eller klubbens kultur.

Til at hjælpe har vi allieret os med en person, som har et indgående kendskab til klubben.

11. december byder på et blik på FC Midtjylland i samarbejde med klubbens administrerende direktør Claus Steinlein.

Claus Steinlein har peget på Jakob Poulsen.

Tidligere i år kunne FC Midtjylland fejre sin 20 års fødselsdag som fusionsklub, efter Ikast FS og Herning Fremad slog sig sammen. Klubben har på 20 år vundet mere, end flere Superliga-klubber kan prale af at have vundet over en periode på 100 år, og dermed har Claus Steinlein og resten af ledelsen i FC Midtjylland fået den ønskede succes.

Men en ting er at have en vision, noget andet er at få nogle spillere til at levere, Det har FC Midtjylland lykkedes med, og spørger man Claus Steinlein har klubben over perioden på fire år leveret tre klubikoner, mens den fjerde er på vej.

Frank Kristensen var det første ikon, så fulgte Kristian Bak og Jakob Poulsen, mens Erik Sviatchenko er ved at udvikle sig til klubbens fjerde ikon, mener Claus Steinlein, der har peger på nummer tre, Jakob Poulsen, som en, der har sat et stort aftryk i dette årti.

Læs også:4. December: Det er lige før, man får tårer i øjnene af at snakke om det

- Han har været med til at spille os op på næste niveau, og han har løftet alle de trofæer, vi har vundet. Han har været et omdrejningspunkt som anfører i den sidste periode. Han har spillet stort set alle kampe og ikke haft skader, og han er bleet assistkongen i Superligaen. Det er ham, der har løftet vores dødboldsniveau, som vi også havde som et fokusområde. Han har været en super ambassadør for FC Midtjylland, siger Claus Steinlein om valget af Jakob Poulsen og forklarer:

- Med Jakob er vi gået fra et hold i subtoppen til at være en topklub i Superligaen. Han har været anfører og været med til at definere den måde, vi skulle spille på. Han vil for altid stå i historiebøgerne.

Poulsen, der i august skiftede til australsk fodbold og Melbourne Victory, har spillet i FC Midtjylland ad to omgange. Først hentede klubben ham i AGF i 2010, og han blev hurtigt en profil og skiftede to år senere til Monaco. Igen i 2014 kom han så til Midtjylland, og igen satte han en tyk streg under sine kvaliteter. 

Så at Claus Steinlein peger på en spiller som Jakob Poulsen siger noget om, hvor godt han rent faktisk har leveret. For han bonger ikke ud på alt det, FC Midtjylland gerne vil brande sig som, og som eksempelvis Erik Sviatchenko eller Kristian Bak ville kunne bonge ud på. Jakob Poulsen er ikke udviklet i FC Midtjylland, og han har ikke altid været en del af ulveflokken.

I stedet er han kommet til udefra og har bare taget folkene i regionen med storm.

- Vi føler jo, han er en af vores, men han har ikke spillet ungdomsfodbold her, som de tre andre ikoner har, siger den administrerende direktør.

Jakob Poulsen var med til at vinde klubbens første mesterskab i 2015, og i 2018 kunne han løfte mesterskabspokalen igen. Hans sidste fulde sæson endte med, at han i Parken stod med trofæet som vinder af den danske pokalturnering, så han har løftet alle de tre danske titler, FCM har vundet.

Det er en væsentlig årsag til, at Claus Steinlein peger på Poulsen. En anden er, at han så hurtigt endte med at blive en favorit i truppen i FC Midtjylland og på ledelsesganene. Hans underspillede humor passede godt til det midtjyske temperament.

Læs også:3. december: Rasmus Falk tog til FCK og satte fynske hjerter i brand

- Han er en sjov type, der altid er klar med en spydig kommentar på den fede måde. Hvis jeg forhandlede med Dal Hende, og han vidste, at Dal Hende var en smule sur på mig, kunne han godt finde på at sige, "skal I have en boksekamp?", når han kom og sagde godmorgen. Og så kunne hverken Dal Hende eller jeg lade være med at grine lidt.

- Han er god til at tage toppen af diskussionerne med sin ironi, men han også er god til at se tingene både fra spillerens og klubbens side. Det er alt fra bonusser til situationer i spillertruppen. Og han var god til at komme op og være klubbens forlængede arm og sige, "nu skal I være opmærksomme på det og det, og jeg synes, vi har brug for det der på holdet". Han har altid været super loyal over for klubben og spillertruppen. Han er en god ambassadør og en god dreng, lyder det fra Steinlein.

Men hvor sjov Jakob Poulsen end er, har Steinlein ikke mange sjove historier at fortælle om den tidligere landsholdsspiller. Og det er der måske en god forklaring på. For måske har Jakob Poulsen været så vellidt, at der ikke er nogen, der har været villige til at sige noget om, hvad han har lavet af ballade i årene i FC Midtjylland.

- Det er der, hvor det kniber. Jeg har spurgt alle i spillertruppen, alle i trænerstaben, og det lader til, at han bare er enhver svigermors drøm. Der er ikke noget at hive frem - han har bare altid været en god dreng.

- Men jeg vil da sige, at spillertruppen savner, at han kommer tilbage og giver kage, nu han er blevet solgt til Australien. Han har altid holdt på, at de, der blev solgt til udlandet, skulle komme med et eller andet. Så vi glæder os til, at han kommer tilbage og giver kage, siger Claus Steinlein, som efterfølgende kommer i tanke om, at nogle af de unge spillere måske er fint tilfredse med, at den rutinerede anfører er væk:

- Han har altid vundet i kortspil, faktisk. Han er korthajen. Han har taget de unge med under vingerne, og så lærer de at spille kort. Det har vidst nok kostet lidt lærepenge. Han er super intelligent og en strateg.

Jakob Poulsens tid i FC Midtjylland fik en ende denne sommer, hvor han ikke var blandt trænerteamets foretrukne spillere, og så endte det i stedet med en ærgerlig periode for Poulsen, hvor han måtte sidde og glo på bænken. Perioden denne sommer, indrømmer Claus Steinlein, skulle klubben have håndteret anderledes. Den var ikke ikonet Poulsen værdig.

- Forløbet de sidste fem - seks uger ville jeg gerne, at vi havde gjort bedre som klub. Men heldigvis fik vi taget en god afsked med ham, og han blev hyldet både før, under og efter kampen. Både af tilskuere, sponsorerer, fans og spillertruppen. Så han fik en god afsked til sidst. Og vi har også tilbudt ham et job efterfølgende (efter karrieren, red.), for han passer perfekt til dem måde, vi vil være en familieklub på.

Så døren er altid åben i det midtjyske for Jakob Poulsen, der startede sin professionelle karriere i Esbjerg og også var et par år i udlandet hos Heerenveen, inden han kom til AGF i 2008. Poulsen, der var med ved VM i 2010 og EM i 2012, står noteret for 35 danske landskampe - den sidste fik han i oktober 2015 mod Frankrig. 

Læs også:2. december: Randers-boss gemte Ove Christensens hund på toilettet

Læs også:1. december: Gæt 10 danske Superliga-profiler fra årtiet