Video : Tipsbladet
Superliga

Anførerens dilemma: Europæisk fodbold med FCM eller klubskifte

Erik Sviatchenko vil rigtig gerne spille FC Midtjylland i et nyt europæisk gruppespil, men han ved ikke, om hans ambitioner på egne vegne kommer i vejen.

Til oktober fylder Erik Sviatchenko 29 år. Det er med andre ord ved at være sidste udkald, hvis han skal udleve sin erklærede drøm om at komme til udlandet igen. Men hvad hvis FC Midtjylland ender i et europæisk gruppespil? Kan han så forlade sin hjerteklub?

Det er de overvejelser, som klubbens anfører går med.

Men først skal han og resten af FCM-mandskabet vinde det mesterskab, de ligger så lunt i svinget til.

- Vi har et rigtig fint forspring, men mange point at spille om. Derfor skal man bare blive ved med at spise op, til der ikke er mere mad at spise af. Vi levner ikke, siger Erik Sviatchenko til tipsbladet.dk.

- Vi bliver ved, til det matematisk er sikret. Så når sæsonen er slut, skal vi være mestre. Når man kigger fremad, om det er som mestre eller ej, er Europa det næste, man gerne vil i Midtjylland. Der skal være europæisk gruppespil markant flere gange, end der har været. Vi var der senest i '15, men det er også ved at være nogle år tilbage. Så selvfølgelig skal det være nu.

Både Awer Mabil og Claus Steinlein har de seneste uger talt om, at FC Midtjylland måske nu har holdet til at nå et europæisk gruppespil. Bare siden man mødte Rangers i kvalifikationen i august, er der sket meget, mener de.

Læs også:Steinlein vil ikke sælge: Dette FCM-hold skal spille os i et gruppespil

Det er Sviatchenko enig i.

- Om vi har holdet til det? Det synes jeg, vi har. Når jeg kigger både individuelt og som kollektiv, synes jeg, vi er kommet meget, meget længere, end vi var, da vi spillede de to kampe mod Rangers. Der ville jeg gerne have set det her hold præstere mod det hold. Så tror jeg, vi havde haft et helt anderledes udgangspunkt, siger han.

- Om det er Champions League eller Europa League, det er små ting, der afgør, om man kommer dertil. Men selvfølgelig går man efter det helt store, og det er, som Claus også refererer i sit interview, at høre Champions League-hymnen. Det er få forundt, men at få lov til at gøre det på MCH Arena en dag, det kunne da være helt fantastisk.

Da Erik Sviatchenko vendte hjem til FC Midtjylland efter et par år i Celtic, var det med et erklæret mål om at være med til at løfte holdet. Det vil deltagelse i et nyt gruppespil være det ultimative bevis på, at han er lykkedes med.

- Det er spændende og tiltalende, helt sikkert. Det er også den ambition, jeg havde, da jeg kom tilbage. Det var for at løfte holdet op til et endnu højere niveau, end det var, da jeg forlod det. Det synes jeg, at jeg har været med til, siger han.

- Så er der det med, om ens egne ambitioner i Midtjylland clasher med ens klubambitioner. Lige så meget som jeg gerne vil være en del af det, har jeg også en drøm om at prøve mig af igen på det øverste niveau. Her snakker vi i en god, udenlandsk klub, forhåbentlig top 5-liga. Kunne man få lov til det nu, hvor man er 28-29 år, det vil jeg rigtig gerne gå efter. Men det er ikke altid op til mig selv.

- Jeg synes, jeg gør alt, hvad jeg kan for at være den allerbedste midterforsvarer, der er i Danmark. Det vil jeg gerne være. Men om jeg er her til at spille dem ind i Europa; der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed. Det kan godt være, men det kan også godt være, jeg ikke er.

- Jeg synes også, jeg præsterer bedst, når jeg bare fokuserer på at levere for holdet og være den bedst mulige anfører, jeg kan være for holdet. Så må fremtiden bringe, hvad den gør.

Læs også:FCM-profil vil være mester og i Champions League: Jeg er træt af at rykke ned

Erik Sviatchenko har aldrig lagt skjul på, at han meget gerne vil have endnu en oplevelse i udlandet med, inden han stopper karrieren. Hvis det skal være i en af den slags klubber, han drømmer om, skal det til at være.

Det er det, der er så pokkers vanskeligt ved det dilemma, han kan stå i denne sommer: en stor oplevelse med FC Midtjylland eller realiseringen af en drøm.

- Det er da en svær ting. Helt lavpraktisk er ens alder i forhold til det med udlandet bare en sværere størrelse, når man er 28-29 år - det kan man sagtens, det er slet ikke noget problem - men skulle man være 31-32 år, fordi man har spillet et europæisk gruppespil med Midtjylland, så tror jeg bare, at den drøm er forduftet. Hvorimod skulle man skifte i den her alder, kan man måske være så dygtig og heldig at vende tilbage igen en dag og så stadig have noget at bidrage med, siger Sviatchenko.

- Hvis hoved og ben vil det, kan man godt spille, til man er godt oppe i årene. Senest så vi vores tidligere anfører Jakob Poulsen, som spillede noget af sin allerbedste fodbold, selv om han var 35-36 år gammel. Så det kan snildt lade sig gøre.

- Men jeg er afklaret med at gøre alt, hvad jeg har i min magt, for at være den bedst mulige udgave. Hvis det er at føre Midtjylland til Europa, og jeg så ikke kommer til udlandet, så er det det, skæbnen vil. Skal det være, at der kommer et super tilbud, som Midtjylland og jeg er interesseret i at tage imod, så er det det, som det skal være.

Netop det med et godt bud til FCM er formentlig nødvendigt. Klubben har i hvert fald kontrakt med Erik Sviatchenko i to år endnu.

Læs også:FCM-back: Min og klubbens plan er, at jeg skal videre på et tidspunkt

Læs også:Officielt: FCM sælger ung midtbanemand til finske rekordmestre

Læs også:Optakt: FC Midtjylland - Brøndby IF