Video : Tipsbladet
Skandinavien

Strandet i Danmark: Stressende og frustrerende

Dansk midtbanespiller er fanget i Danmark og har i tre måneder ikke kunnet rejse op til sin nye norske klub. Det er frustrerende, fortæller han.

“Vi ønsker Mathias Nygaard velkommen!”

Det skrev den norske klub Raufoss på sin hjemmeside, da klubben den 3. februar kunne annoncere, at man hentede Mathias Nygaard på en toårig aftale. Indtil nu har nordmændene dog ikke kunnet byde den danske midtbanespiller helt velkommen.

På grund af Norges indrejseforbud som følge af coronavirussen har Mathias Nygaard været strandet i Danmark i snart tre måneder. Han har slet ikke besøgt byen eller klubben, og han kan selvsagt heller ikke være med i klubbens forberedelser til den sæsonstarten i maj.

- Det er meget specielt. Det er ret stressende og meget frustrerende. Det er nok de ord, jeg vil putte på det, fortæller Mathias Nygaard til tipsbladet.dk og uddyber:
 
- Når man kommer til en ny klub, er der en masse ting, som man skal have på plads for at kunne præstere. Der er en masse nye holdkammerater. Der er en masse nye mennesker og trænere omkring, som jeg skal lære at kende, og de skal lære mig at kende. Det er ting, som spiller ind på, at man kan præstere, når man kommer, og det tager jo tid. Når man ikke har nogen tidshorisont på, hvor lang tid der går, før man kan komme ind, er det stressende, fordi sæsonstarten nærmer sig dag for dag.

I stedet træner den 26-årige midtbanespiller med sine tidligere holdkammerater i Aarhus Fremad, hvor han selv spillede fra 2014 til 2019. Samtidig holdes kontakten med Raufoss ved lige via Facebook og opkald.

- Jeg er med i Facebook-gruppen, vi har omkring holdet i Raufoss, og der bliver lagt videoer og dokumentation op om, hvordan vi vil gøre tingene. Jeg snakker med trænerne og holdlederne et par gange om ugen for at give en status. De vil gerne høre, hvordan det går med mig herhjemme med træningen og sådan noget, og jeg er jo interesseret i, hvordan tingene står til deroppe i forhold til, om der er nye tiltag og så videre, siger Nygaard og tilføjer:

- Der har været en rigtig fin dialog, og jeg synes, at klubben har været gode til at forstå det menneskelige aspekt for mig for mig i, at jeg ikke kan komme ind. Det handler ikke kun om, at jeg skal op og leve op til min kontrakt, men at jeg også skal have det godt. Det har de været gode til at håndtere, selvom det er en speciel situation.

Dansk kammerat hjælper
Mathias Nygaard spillede i sidste sæson hos færøske HB Torshavn, og efter en sæson med otte mål og ti oplæg blev han endda nomineret til årets spiller i den færøske liga.

I den færøske klub spillede han også med en anden dansker på midtbanen, nemlig den tidligere Vendsyssel-spiller Mikkel Frankoch. Og få dage inden Mathias Nygaard blev præsenteret i Raufoss, blev Frankoch også præsenteret i klubben.

- Der var ingen aftale om, at vi skulle skifte sammen. Vi er begge to ambitiøse i vores karriereplaner og drømte begge om Sverige eller Norge, som det jo så endte med. Men nej, der var ingen plan, om at det skulle være samme sted. Det var bare heldige omstændigheder, der gjorde, at Raufoss manglede to midtbanespillere, og så havde vi præsteret, som vi gjorde i sidste sæson, så det gik op i en højere enhed, siger Mathias Nygaard.

Mikkel Frankochs skifte til Raufoss har været lidt mere succesfuldt, end Mathias Nygaards har været hidtil. Han kom allerede til Norge i januar, hvor han blot skulle syv dage i karantæne, men nu hjælper Frankoch også sin strandede landsmand.

- Ja, vi er i kontakt. Det har gjort det hele en lille smule nemmere. Han har kunnet berette, hvordan og hvorledes tingene er deroppe. Så når jeg ikke har kunnet kommet derop og se byen og menneskene og mærke det, har han været rigtig dygtig til at give mig et nogenlunde billede af, hvordan han opfatter det hele. Vi kommer rigtig godt ud af det med hinanden, så det er også en ting, jeg ser frem til, siger Nygaard.

Et lille håb
Lige nu er det uvist, hvornår Mathias Nygaard endelig kan slutte sig til sin nye norske klub, og om det overhovedet bliver inden sæsonstarten den 15. maj.

Der er dog et lille håb om, at det kan blive senere i denne uge eller i næste uge.

I sidste uge ændrede de norske myndigheder nemlig reglerne om, hvilke erhverv der må søge dispensation for indrejseforbuddet, så professionelle idrætsudøvere også kan søge om tilladelse til at komme ind i landet. Det har Raufoss søgt om, så nu venter de på svar.

- Det har klubben forsøgt, og så går der nok en god uges tid, hvis ikke 14 dage, før man får svar. Hvis vi får bevilling, har jeg 14 dage til at komme ind i Norge. Der er en mulighed, men vi står ikke med hænderne over hovedet og jubler, før vi har en afgørelse

Så du er klar til at gribe tasken og hoppe på det første fly?

-  Det kan du tro. Jeg har været klar, lige siden vi lavede en aftale 1. februar. Jeg er mere end 100 procent klar, slutter Mathias Nygaard.

Flere andre fodboldspillere har også problemer med at komme til deres nye klubber i Norge. Læs mere om det her.