Video : Tipsbladet
Superliga

FC Midtjylland-profil: Jeg vil snakke med ledelsen om Dubai-tur

Tim Sparv støtter på ingen måde regimerne i Dubai og Qatar, men han står ved sit valg om at tage dertil på træningslejre. Her forklarer han sine overvejelser - og fortæller, at han vil vende destinationen med FC Midtjyllands ledelse.

Denne vinter kommer Tim Sparv på besøg i to af Mellemøstens rædselsregimer: Først var han i Qatar med det finske landshold, og snart tager han med FC Midtjylland til Dubai i De Forenede Arabiske Emirater. Det gør han, selv om de to lande fører politik, som ligger så langt fra hans værdier, som det kan komme.

Hans landsholdskammerat Riku Riski valgte ellers at blive væk fra Finlands træningstur til Qatar, og Sparv forstår på sin vis godt sin landsmand, men han mener også, at man må finde et mellemleje mellem boykot og ingenting.

Men det er ikke kun op til spillerne at handle.

- Jeg synes, at ansvaret mest ligger hos de mennesker, som har taget beslutningen. Men jeg synes heller ikke, at vi spillere skal gemme os bag dem. Den diskussion, som nu har været, gør, at vi bliver nødt til at stille spørgsmål ved os selv, både klubber og spillere: Er det okay, at vi gør, som vi gør?

- Jeg synes helt klart, at det er godt, at Riku Riskis beslutning fik så stor opmærksomhed i internationale medier. Det var en måde, man kan gøre det på, men specielt på landsholdsniveau skal man finde en middelvej. Det er naivt at tro, at alle lige pludselig helt skal boykotte Qatar og De Forenede Arabiske Emirater. Nu taler jeg ikke kun om fodboldverdenen, for det handler jo om hele sportsverdenen og forretningsverdenen, for det er større end kun fodbold, FC Midtjylland og Finland, siger Tim Sparv til tipsbladet.dk.

Ronaldos ord har mere kraft
Den middelvej skal ifølge Sparv omfatte at lægge pres på de pågældende regimer, som man kan læse mere om her. Det pres kan spillerne også være med til at lægge.

- Det kan jo være at tage en rolle i debatten. Nogle gange synes jeg, det er mærkeligt, at de rigtig store stjerner - dem, som virkelig har en stemme, og som folk lytter til - ikke tager mere stilling til simple ting, som ville gøre en stor forskel. Det kan være alt fra skolemobning til alt muligt andet. At man ikke tager en større rolle i den slags samfundsdebatter og gør noget andet end kun at interessere sig for sit arbejde, siger Sparv.

- Jeg kan forsøge at debattere og udtale mig, men hvis nogle som Cristiano Ronaldo sagde noget, ville det jo få en helt andet opmærksomhed i medierne. Der er lidt mere kraft, hvis Cristiano Ronaldo siger nogle ting, end hvis Tim Sparv siger noget.

Kan du forstå, hvis folk synes, det er mærkeligt, at du efterlyser handling fra de store stjerner, men ikke selv vil følge Riskis boykot?

- De fleste forstår, at det ikke er så sort/hvidt, som man nogle gange ser på sociale medier. Men der er også folk, som synes, jeg er fej. At jeg siger én ting, men der er ingen handling bag det, ligesom Riku Riski gør. Selvfølgelig forstår jeg deres synspunkt, men jeg forsøger bare at nuancere debatten lidt. Jeg synes ikke, det er så nemt i den position, som vi befinder os i, for den er ikke så sjov, siger Tim Sparv.

På den ene side, forklarer han, er der hans værdier og idealer, på den anden hensynet til karrieren, drømmene om succes med landsholdet og forpligtelserne til sin arbejdsgiver, FC Midtjylland.

Derfor er spillernes situation ikke så ligetil, som nogle gør det til, mener Sparv.

- Jeg er med på, at Qatar gør en masse dårlige ting lige nu, men den beslutning, vi skal træffe, er ikke så simpel, som folk tror. Det er måske min hovedpointe, og det var det, vi talte meget om på holdet, siger han.

-  Vi havde for eksempel syv-otte spillere, som aldrig havde været med A-landsholdet tidligere. Skal man forvente sig, at de siger nej til deres første indkaldelse til landsholdet og muligheden for at få debut? Det, synes jeg, er forkert. Det bliver nødt til at komme højere oppe fra og sørge for, at man ikke sætter sine spillere i sådan en sensitiv og svær position.

Besøg hos migrantarbejdere
Af samme årsag har Tim Sparv tænkt sig at tage en snak med sportschef Svend Graversen og administrerende direktør Claus Steinlein i FC Midtjylland.

- Jeg har netop haft den dialog med landsholdet, og jeg er sikker på, at de kommer til at analysere og evaluere træningslejren inden næste januar. Jeg kommer helt sikkert til at tage en snak med Claus og Svend og høre, hvordan de tænker. Så må vi se, hvad der findes af alternativer, for det er jeg sikker på, der findes nogel af.

- Også selv om faciliteterne i både Dubai og Qatar har været bedre end dem, vi kender i Spanien og Portugal. Men det skal ikke betyde, at vi ikke kan finde noget i et land, som ikke forbryder sig mod menneskerettighederne, siger Tim Sparv.

Finnen ville gerne have haft mulighed for at se nærmere på selvsamme brud på menneskerettighederne. En delegation af nordiske fodboldforbund var i begyndelsen af januar på rundtur i Qatar for at besigtige de forhold, som landets fattige migrantarbejdere bliver budt, men Sparv fik ikke lov til at se med.

- Jeg sagde også til landsholdet, at jeg gerne ville med og se det med egne øjne. For jeg tror også, at det kan give et bedre grundlag at udtale sig i medierne på. Men det fik jeg ikke mulighed for den her gang, siger han.

Tim Sparv har i dag første rigtige træningsdag i FC Midtjylland i det nye år. Sidste uge tilbragte han på langfart med det finske landshold, mens mandag og tirsdag i denne gik med teambuilding-tur.