Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
Superliga

FCN-boss: Europas akademisystem har mistet sit moralske kompas

Tom Vernon er ikke stor fan af det europæiske akademisystem, fortæller han.

FC Nordsjælland har de seneste mange år udklækket det ene stortalent efter det andet, og spillere som Mathias Jensen, Emre Mor og Marcus Ingvartsen er alle blevet solgt til større udenlandske ligaer i denne periode.

Det ser heller ikke ud til at stoppe foreløbig. I denne sæson har Mikkel Damsgaard og Mohammed Kudus strålet, mens FC Nordsjælland aktuelt er nummer fem i Superligaen med Europas yngste trup.

Læs også:Hårdt ramt af coronakrise: Fordobling af depression hos spillere

Og det skyldes en anderledes akademimodel, mener bestyrelsesformand og ejer Tom Vernon.

- Vi er det yngste hold i Europa, men vi ønsker ikke at være det yngste hold og rykke ned, siger Tom Vernon til Sky Sports og fortsætter:

Læs også:Corona-timeout: Forfatter kravlede op i lystmast for at se Real Madrid

- Vi har været i Europa League-kvalifikationen i de fire år, vi har været her, og vi vil bygge videre på det. Den måde, vi har udviklet spillere på Right to Dream, mener vi, er en globalt relevant model. På mange måder synes vi, at det europæiske akademisystem har mistet sit moralske kompas. Den måde, børnene vælges som meget unge og sparkes ud efter et par år. Investerer vi virkelig i deres uddannelse?

- Vi tror på at gøre det anderledes. Vi fravælger ikke spillere, og vi investerer meget i deres uddannelse og deres karakterudvikling for at skabe mennesker, der er egnede til at gå ud i verden, hvad enten det er på vores førstehold eller ej. Ingen af vores ghanesiske spillere kommer til Europa, før vores danske spillere besøger Afrika, så alle vores danske U14-spillere rejser til Ghana og tilbringer noget tid på akademiet, ligesom Right to Dream-drenge gør. Der er meget viden og læring, der bliver udvekslet.

Gennemsnitsalderen i FC Nordsjællands førsteholdstrup er 22 år og seks måneder, og hele 60 procent er ifølge Sky Sports spillere fra FC Nordsjællands akademi eller Right to Dream-akademiet.  

Læs også:Corona-krise: Glem alt om spillerkøb - presset kan vokse i AaB

Læs også:Corona-timeout: Sundhedsministeren skrev hyldestsang til hjerteklubben

Læs også:Corona-krise: Pengestærk by giver AGF transfermuskler

Læs også:FC Nordsjælland i talent-jagt mod europæiske storklubber: Tænker internationalt

Læs også:Spillerforeningen om Sabbi og Damsgaard: Må forhandle os frem til løsning

Læs også:Billige udlændinge: Stjæler de Superliga-jobbet fra danske talenter?