Video : Tipsbladet
Superliga

Transferdom: Sådan er det gået for SL's 15 dyreste

Giver det egentlig mening for rige klubber at købe dyrt ind i Superligaen? Et tjek af de 15 dyreste spillersalg fra Superligaen tegner et billede af, at spillerne får succes, selvom det ikke nødvendigvis bliver for den udenlandske klub, der betaler kassen for dem i Danmark.

Trods den internationale corona-afmætning har Superligaen haft held med at afsætte profiler til udlandet gennem store spillersalg denne sommer.

Kamaldeen Sulemana, Frank Onyeka og Jesper Lindstrøm er alle blevet solgt for beløb på den flotte side af 50 millioner kroner – førstnævnte kostede endda tre gange så meget og blev ligaens dyreste nogensinde. Og flere stjerner kan forsvinde i sommervinduets sidste måned. Men er det pengene værd at lægge store millionbeløb i Superligaen?

Tipsbladet har set nærmere på de 15 største spillersalg i Superligaens historie for at finde ud af, om det egentlig giver mening for udenlandske klubber at betale både 50, 80 og i nogle tilfælde endda over 100 millioner kroner for Superligaens bedste folk.

Og selvom de dyreste spillere på listen ikke nødvendigvis klarede sig godt i den klub, de skiftede til, har flere af dem siden fået succes eller står til at få det i de kommende sæsoner.

En ting, det også er værd at bide mærke i, er at samtlige af de 15 dyreste spillersalg i Superligaens historie kommer fra fire klubber, der også i dag dominerer spillersalgene fra den danske Superliga.

Det er Brøndby, det forsvarende danske mesterhold, der har solgt Jesper Lindstrøm dyrt til Bundesliga-klubben Eintracht Frankfurt og dermed er tilbage i den tunge transfervægtklasse.

Det er FC København, mastodonten, der har spillet så mange gange i europæisk gruppespil de seneste 15 år.

Det er FC Midtjylland, der har haft held til at sælge både indkøbte og egenudviklede spillere.

Og så er det FC Nordsjælland, klubben der de seneste fire sæsoner har stillet med et af Europas yngste mandskaber.

Hvad kan man udlede af listen?

Ja først og fremmest skal man læse vores liste og gøre op med sig selv, om hitraten ville være ok, hvis man var udenlandsk sportsdirektør og klubejer.

Et stort flertal af spillerne har fået en god karriere i den klub, de skiftede til, eller efter nye transfers videre i systemet, mens enkelte er faldet igennem.

Det skæmmer, at nogle af de allerdyreste har haft det svært, men der er også så mange pletskud imellem, at man i hvert fald ikke kan sige, at man brænder nallerne på at købe dyrt ind i Superligaen.

KLIK HER FOR AT KOMME TIL SIDE 2 OG DE SYV DYRESTE SUPERLIGA-SALG

---

15 CHRISTIAN POULSEN

52 millioner kroner
FC København til Schalke 04
Sommeren 2002

Christian Poulsen indtog i den grad Superligaen tilbage i starten af nullerne, hvor han dominerede på den centrale midtbane, kom på landsholdet og var med til VM 2002 som Superliga-spiller.

Der var rigeligt med interesse for Poulsen, men Schalke var villig til at betale syv millioner euro og fik dermed den danske midtbanespiller.

Poulsen fik en fin karriere i den tyske klub, der på det tidspunkt var en af de mest stabile i Tyskland, og siden i Sevilla som UEFA Cup-vinder og den rolige, stabiliserende faktor på et meget offensivt hold med Dani Alves som wingback.

Dom: Enorm succes. Leverede i den grad for Schalke og efterfølgende i Sevilla såvel som på landsholdet.

14 JESPER LINDSTRØM

52 millioner kroner
Brøndby IF til Eintracht Frankfurt
Sommeren 2021

Hans 2020-efterår var så imponerende, at Superliga-trænerne kårede ham til Efterårets Profil i Tipsbladet. Og det flød da også med flotte mål og assists fra den offensive midtbanespiller, der ellers ikke var på ret manges radar som starter med den fra Lyngby tilbagevendte Rezan Corlu og Anis Ben Slimane i spil til en plads.

Der var færre scoringer i foråret men stadig mange fødder og berøringer i chanceskabelsen, og tyske Eintracht Frankfurt kunne altså se så megen fidus i den 21-årige U/21-landsholdsspiller, at de hostede op med de syv millioner euro, fodbolddirektør Carsten V. Jensen krævede.

Frankfurt klinger måske ikke af det helt vilde i Danmark, men de seneste sæsoner har klubben bevæget sig langt op i det tyske fodboldhierarki og ligger lige uden for Champions League-pladserne med et budget, der er i samme leje som Bayer Leverkusen, Wolfsburg og Gladbach. Salget er vigtigt for Brøndby, der ikke har fået så mange penge for en spiller, siden Daniel Agger blev solgt til Liverpool for 15 år siden, da det gør det lettere at presse prisen op på de bedste spillere senere på sommeren og i de kommende transfervinduer.

Dom: Det ligner et godt match, men det er naturligvis for tidligt at sige, om det bliver en succes eller ej.

13 FEDERICO SANTANDER

52 millioner kroner
FC København til Bologna
Sommeren 2018

Han tog sin tid om at komme i gang og få scoret på chancerne, men i Champions League og Europa League viste Santander, hvor god og uhåndterlig en angriber, han var i FC Københavns tjeneste.

Santander var og er bygget som en brølstærk Premier League-angriber, og det var et rent mareridt for Superliga-modstanderne og for mange hold i Europa, om end afslutningerne ikke altid sad i skabet. FCK håbede på at sælge Santander endnu dyrere, men drilske skader og passet (Paraguay) gjorde det svært at få ham ind i Premier League og til de helt store klubber, hvilket forklarer, at det endte med midterholdet Bologna i Serie A. Santander lagde fornuftigt ud med otte mål i første Serie A-sæson, men skader har ødelagt meget siden 2019.

Dom: Lige nøjagtig bestået på grund af den gode debutsæson.

12 BUBACARR SANNEH

60 millioner kroner
FC Midtjylland til Anderlecht
Sommeren 2018

FC Midtjylland hentede Sanneh billigt i Horsens i januar 2018, men Bo Henriksens mesterstykke som Horsens-manager var at få en fed videresalgsklausul, der virkelig gav gevinst et halvt år senere. For Sanneh spillede et fornemt forår sammen med Kian Hansen og Erik Sviatchenko og havde en stor andel i FC Midtjyllands mesterskab, og så lykkedes det på fornem vis formand Rasmus Ankersen, ejer Matthew Benham og direktør Claus Steinlein at få presset Anderlecht op på otte millioner euro, 60 millioner kroner, for den stærke hovedstødsspecialist.

Det gik helt skævt i Anderlecht, der var midt i klubbens måske mest tumultariske periode, og Sanneh blev hældt ud på leje til Göztepe, Oostende og i foråret AGF, og han er faktisk stadig Anderlecht-spiller i skrivende stund,selvom han givetvis skal væk før lukningen på transfervinduet.

Dom: Ikke bestået. Slog slet ikke til i kaosklubben Anderlecht.

11 ANDREAS CORNELIUS

65 millioner kroner
FC København til Cardiff
Sommeren 2013

”Jeg kan nærmest ikke tælle, hvor mange gange jeg har set spillere tage de forkerte beslutninger for deres karriere. Jeg ved godt, det er nemt at se nu, men allerede dengang følte jeg, at det ikke var rigtigt for Andreas Cornelius at tage til Cardiff. Det var ikke den rigtige klub, og han havde kun spillet førsteholdsfodbold i en enkelt sæson. Han havde helt klart potentialet til en dag at blive Premier League-spiller, men det var bare for tidligt og slet ikke det rigtige sted at begynde. Og så tager det jo tid at få gang i karrieren igen.”

Sådan sagde Ariël Jacobs til Tipsbladet i juni forud for Belgiens ottendedelsfinale ved EM mod Portugal, hvor den tidligere FCK-træner fortalte om Romelu Lukaku og angriberens gode karrierevalg.

At tage til Cardiff var så sandelig ikke smart, når man spørger den belgiske træner, og det var da også et mareridtsagtigt ophold, hvor ejeren efterfølgende hængte Cornelius ud med navns nævnelse.

Cornelius kom tilbage til FC København i sommeren 2014, og her fik han genopbygget fodboldkarrieren og er i dag dansk landsholdsspiller med en lettere uafklaret klubfremtid hos nedrykkede Parma.

Dom: Ikke bestået. Det gik rent galt hos Premier League-oprykkeren Cardiff.

10 MOHAMMED KUDUS

67 millioner kroner
FC Nordsjælland til Ajax
Sommeren 2020

Mohammed Kudus var et kraftværk i Superligaen, der i slutningen af sin tid i FC Nordsjælland også begyndte at gøre det godt mod de store klubber, efter han længe havde været dominerende mod de mindre hold, der ikke kunne matche hverken ham eller FCN's evne til at sætte den yderst talentfulde ghaneser i scene.

Der var endog rigtig mange klubber, der kunne se meningen i at købe Mohammed Kudus, men FC Nordsjælland og Ajax har gennem et stykke tid haft et godt øje til hinanden, et forhold der blev cementeret med Kudus-handlen, der kan betale FCN yderligere millioner i de kommende år.

Der var en flot handel for FC Nordsjælland, der var med til at befæste klubbens position som udvikler af særdeles dygtige og lovende offensivspillere, og Kudus kan sagtens ende som profil i en af Europas store ligaer, hvis han får sit gennembrud i Ajax i denne sæson, efter det meste af det første år blev ødelagt af en skade.

Dom: Bestået. En skade ødelagde det meste af sæsonen, men Kudus nåede på kort tid at overbevise klub og holdkammerater om sine store evner.

9 ROBIN OLSEN

67 millioner kroner
FC København til AS Roma
Sommeren 2018

Olsen stod så flot for FC København i Europa, og det var mange penge værd for FC København. Robin Olsen blev solgt til AS Roma, og selvom opholdet der ikke var videre succesrigt, er den dansk-svenske målmand stadig førstevalg for Sverige og har spillet de to seneste sæsoner hos Cagliari og Everton i de bedste rækker i Italien og England.

Robin Olsen er i dag fortsat Roma-spiller men ligner ikke en mand, der skal have chancen under José Mourinho med dennes tætte forbindelser til superagenten Jorge Mendes og dennes meget brede udvalg af kontakter og spillere. Forbindelser, der efter EM fik Portugals førstemålmand Ruí Patrício til fra Wolverhampton.

Robin Olsen er 31 år og har den kendte svenske agent Hasan Cetinkaya som repræsentant, hvilket mere end antyder, at der kommer en ny klub på plads i løbet af den kommende måned.

Dom: Bestået. Prisen er ikke specielt høj for Roma, og Olsen stod fast det meste af sæsonen i Roma, herunder i Champions League-gruppespillet. Men det er ikke med pil opad, for han var ikke i nærheden af Alissons niveau, som var den keeper, han afløste.

8 STANISLAV LOBOTKA

67 millioner kroner
FC Nordsjælland til Celta Vigo
Sommeren 2017

Var den slovakiske midtbanespiller virkelig så god? Svaret er kort og godt: Ja!

FC Nordsjælland fandt Lobotka i AS Trencin, efter Ajax havde set ham an og ikke vurderet, at han var deres tid og penge værd. Lobotka etablerede sig hurtigt som en af de allerbedste centrale midtbanespillere i Superligaen, og selvom Celta Vigo lød som en stor mundfuld i danske ører, fortsatte slovakken ufortrødent med store præstationer for klubben i det nordøstlige Spanien.

Selveste Paris Saint-Germain var interesseret efter de flotte præstationer i La Liga, men det blev i stedet Serie A-storklubben Napoli, der hyrede Lobotka. Her spiller han i dag, han var med til EM, og den tidligere FC Nordsjælland-spiller er faktisk en af dem fra Danmarks bedste række, der har fået den flotteste udlandskarriere efter tiden her i landet.

Dom: Enorm succes. Sikke en klassespiller, FCN havde, og Lobotka siden har været i Spanien og Italien.

KLIK HER FOR AT KOMME TIL SIDE 2 OG DE SYV DYRESTE SUPERLIGA-SALG