Generelle

Et iskoldt bad i Udlændingestyrelsen

Det så lyst ud for argentinske Mauricio Ortiz, da han som 17-årig scorede efter to minutter af sin debut for AGF, men nu bliver han efter al sandsynlighed smidt ud af landet den 7. april. Her følger hans historie, der blandt andet involverer Udlændingestyrelsen, finanskrisen, to tidligere danske verdensstjerner og Lyngby Storcenter.

Da Birkerød-spilleren Mauricio Ortiz den 8. marts havde etårsdag med sin kæreste Mehwesh, følte de ikke, at de havde lyst til at fejre begivenheden. Samme dag havde argentinske Ortiz nemlig haft en aftale i Udlændingestyrelsen, hvor han skulle høre nærmere om sit forsatte ophold i Danmark, og der ventede en ubehagelig oplevelse.

"Jeg havde fået et brev fra dem, hvor der stod, vi skulle holde møde med dem, så jeg troede, vi skulle ind og snakke, og de ville spørge til, hvad mine planer i Danmark var. Men sådan var det ikke. Hende, der var derinde, hentede bare min sag uden at sige så meget. Jeg kunne se, at hun var i gang med at stemple noget i mit pas, og jeg krydsede fingre for at, det var noget positivt. Men det var det ikke. Da hun kom tilbage, viste hun mig stemplet, hvor der stod, jeg skulle rejse inden 7. april, og det var ligesom at få et iskoldt bad. Det var nederen. Jeg fik ikke engang mulighed for at vise, at jeg gerne vil tage en uddannelse eller noget. De stemplede bare mit pas, og det var det. Jeg havde det ikke godt. Jeg skulle bare hjem. Det var det eneste, jeg tænkte på," siger Mauricio Ortiz på flydende dansk, da Tipsbladet har sat ham i stævne i Lyngby Storcenter, hvor han arbejder i fastfoodrestauranten A'petit.23-årige Ortiz vidste godt, at der muligvis ventede dårlige nyheder, da han tog til mødet i Udlændingestyrelsen. I efteråret udløb hans halvårige kontrakt med B93, og de havde ikke mulighed for at forlænge aftalen. Derfor spiller Mauricio Ortiz foråret som amatør for Birkerød, og det er ikke nok, hvis han skal have lov at blive i landet. Det kræver en fuldtidskontrakt som fodboldspiller."Jeg vidste godt, at hvis jeg ikke kunne få en fodboldkontrakt, ville der være en risiko for, jeg skulle rejse hjem. Et job som salgsassistent ville ikke være nok til, jeg kunne blive i landet. De har ikke brug for udlændinge, der laver sådan nogle job. Det skal være noget specielt, for eksempel fodboldspiller," siger Mauricio Ortiz, der dog ikke helt forstår myndighedernes fremgangsmåde.I papirerne fra Udlændingestyrelsen står der, at beslutningen allerede blev taget 13. januar, men alligevel fik han lov at rejse ind i Danmark efter juleferie i Argentina i slutningen af måneden, og så gik der yderligere halvanden måned, inden han fik beskeden.

Støtte fra Laudrup

I dag bor Mauricio Ortiz i Ishøj med sin kæreste, og udsigten til at skulle flytte til Argentina huer ham ikke.

"Jeg får ikke penge fra staten. Jeg nasser ikke på staten, jeg passer mig selv. Jeg tror ikke, jeg gør noget forkert, så jeg forstår ikke, hvorfor jeg pludselig skal hjem efter så mange år. Der er andre, der får lov at blive, selv om de får penge af staten og ikke taler dansk. Det har jeg det ikke godt med. Jeg er lidt skuffet. Jeg har været i Danmark næsten seks år, og jeg føler mig hjemme. Jeg taler sproget, jeg har mange venner, og jeg har min kæreste her," siger Mauricio Ortiz, der har fået masser af opbakning til sit ønske om at blive i Danmark.Facebook-gruppen "STØT MAURICIO TIL AT BLIVE I DANMARK" har i skrivende stund 3300 medlemmer, mens produceren DJ Madsen har indspillet en støttesang ved navn "Ude af mine hænder" i samarbejde med en række rappere. Som prikken over i'et har et nationalt fodboldikon meldt sig som fortaler for, at Mauricio får lov til at blive i Danmark."Det virker som om, dem der har afgjort det her, ikke har tænkt det igennem og set ordentlig på sagen. Her er tale om en velintegreret ung mand, der gerne vil yde sit og sørge for sig selv, så man kan kun håbe, at der er nogen, der vågner op og ændrer afgørelsen hurtigt. Det virker jo helt grotesk," udtalte selveste Brian Laudrup 17. marts til sporten.dk. Han har fået kendskab til sagen gennem sin søn Nicolai, der har spillet sammen med Ortiz i Ølstykke, og den store opbakning glæder argentineren."Der er mange, der støtter mig, og det sætter jeg stor pris på. Det er jeg glad for. Det er selvfølgelig min kæreste, der har sat det i gang, og det vil jeg gerne takke hende for. Sangen er fed. De har gjort det godt," siger Mauricio Ortiz.

AGF via Henning Jensen

Mauricio Ortiz kom første gang til Danmark i maj 2003. En agent havde opdaget den unge argentiner, og derfor kom ved hjælp af den tidligere Real Madrid og Borussia Mönchengladbach-spiller Henning Jensens latinamerikanske forbindelser til AGF på et etårigt prøveophold som bare 16-årig sammen med den jævnaldrende Ruben Rivarola.

Opholdet blev en succes for Ortiz, der lavede masser af mål i ynglingeligaen og på reserveholdet, og derfor fik han, et år og to dage efter sin ankomst, debut på SAS Liga-holdet i en kamp mod Esbjerg. Her kronede han et års succes i Århus med at lave kampens sidste mål og sikre sit mandskab en sejr på 4-1, da han to minutter inde i debuten afsluttede et angreb, som han selv havde sat i gang. "Jeg fik lov til at komme med i truppen, efter jeg havde scoret mange mål for andetholdet. Så fik jeg debut i de sidste fem minutter, og jeg koncentrerede mig kun om at spille fodbold. Jeg kan huske, at assistenttræneren sagde, jeg bare skulle gå ind og gøre det, jeg var god til. Jeg fik mulighed for at sparke bolden ind i kassen, og det gjorde jeg," siger Mauricio Ortiz.En uge senere spillede han en halv time i et nederlag mod FC Midtjylland, og det lignede starten på en stor karriere i Århus for den 17-årige offensivspiller, men sådan skulle det ikke gå. Forhandlingerne, der kørte sideløbende med den argentinske succes på de århusianske fodboldbaner, om en forlængelse af aftalen brød sammen, fordi AGF ikke ville betale, hvad Ortiz' agenter krævede. "Fodboldagenter i Sydamerika tænker kun på penge, og dengang kunne jeg ikke engang tale engelsk eller dansk. Så det var dem, der styrede mig, og sørgede for forhandlingerne, og det gik ikke så godt. Det var et kæmpe beløb, vi snakkede, og det ville AGF ikke betale for så ung en dreng.""Jeg startede rimeligt godt, og så gik det ned ad bakke. Hvis jeg havde mulighed for at blive i AGF, så tror jeg ikke, jeg var i den her situation nu," siger Mauricio Ortiz, der efter nogle måneder i hjemlandet i forskellige klubber fik muligheden for at komme til Ølstykke - denne gang for et noget mindre beløb - og Ortiz slog til. Han blev fem år i Ølstykke, indtil klubbens konkurs sidste sommer, og i dag er han som nævnt i Birkerød i Danmarksserien."Vi træner tre gange om ugen og spiller træningskampe om lørdagen, og det er gået godt. I sidste uge var jeg ikke til træning på grund af alt, hvad der er sket. Jeg skulle nå nogle ting og ringe frem og tilbage, men i denne uge var jeg til træning igen. Jeg var lidt nede i starten, hvor folk spurgte, hvordan det stod til og sådan noget, men efter jeg kom ind på banen, tænkte jeg ikke så meget på det. Det var faktisk rart at spille lidt fodbold igen," siger Mauricio Ortiz.

Ventetiden er lang.

I øjeblikket går Ortiz og venter. I samarbejde med retshjælpen har han sendt en klage til Udlændingestyrelsen, der måske kan give ham et par ekstra måneder i landet, mens sagen bliver behandlet endnu engang. Svaret på, om klagen bliver taget op, har han i skrivende stund ikke fået, og det er hårdt."Det er irriterende. Jeg kan ikke koncentrere mig om andet, end hvad der skal ske. Det er ikke så godt. Det vigtigste for mig er at få det svar fra ministeriet og finde ud af, om jeg skal rejse den 7. Nu da datoen nærmer sig, bliver jeg mere og nervøs," siger Ortiz.Bliver klagen taget op, så han får nogle ekstra måneder i Danmark, bliver Birkerøds forårssæson i Danmarksserien pludselig meget vigtig. Birkerød ligger nummer fem, tre point fra oprykning til 2. division. Hvis klubben rykker op, kan de blive godkendt som kontraktklub, og det ville give Ortiz en ny mulighed for at få den vigtige fodboldkontrakt."Der er en mulighed for kontrakt i Birkerød, men det kræver, jeg får lov at blive efter den 7. april," siger Ortiz, der også har snakket med Birkerøds storsponsor Forenede Service om at få en uddannelse hos dem. Hvis Ortiz' klage bliver afvist, venter en uvis fremtid i Argentina, som han de seneste mange år kun har besøgt i forbindelse med jul og nytår."Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg skal starte et helt nyt liv igen. Jeg nåede ikke at blive færdig med min uddannelse i Argentina, fordi jeg skulle til Danmark og spille fodbold, så det ser lidt skidt ud, hvis jeg skal hjem. I Argentina har jeg kun min familie. Mine venner mistede jeg allerede dengang," siger Ortiz, hvis far er taxachauffør og mor er hjemmegående. Han ved ikke, hvilken fremtid, der venter i på den anden side af Atlanterhavet."Der er ikke så mange muligheder. Min familie har ikke råd til at betale for studier, og man får ikke så høj løn. Den er helt gal derhjemme. Sådan er det i hele Sydamerika," siger Ortiz.Han har endnu ikke diskuteret med kæresten Mehwesh, hvad de skal gøre, hvis han ikke får lov at blive i Danmark."Det har vi faktisk ikke. Vi tror og håber, det lykkes. Vi har opbakning fra mange mennesker, blandt andet Brian Laudrup, så vi håber," siger Ortiz, der heller ikke ved, hvordan det rent praktisk skal forløbe, hvis han skal forlade landet om mindre end to uger."Så langt er jeg ikke nået. Jeg bliver bare ked af at tænke på det, og det gider jeg ikke."