DK i Europa: Kridt støvlerne og scor på chancerne
Illustration
Generelle

DK i Europa: Kridt støvlerne og scor på chancerne

Der venter svære opgaver for de danske hold i Europa.

Der er meget at glæde sig over i dansk klubfodbold.

AaB spiller en omgang modig fodbold, der forhåbentlig kan give en seværdig kamp mod Dinamo Zagreb onsdag.

FC København har på papiret handlet nogle dygtige, ærgerrige spillere ind, der kan blive til et rigtig stærkt hold om 6-12-18 måneder, og FC Midtjylland har fået en engelsk milliardær som ejer, der har aflyst ophørsudsalget og i stedet varsler et par forstærkninger senest 1. september.

I Brøndby IF handles der også ind efter sidste sæsons blanding af pletskud og forbiere på markedet, og i Esbjerg bliver det spændende at se, om klubben har handlet rigtigt ind i forsøget på at erstatte Peter Ankersen og Kian Hansen.

Esbjergs returkamp mod Kairat Almaty blev spillet efter, at dette blad gik i trykken, men det lignede en kamp mod polske Ruch Chorzow i næste uge efter 1-1 i Kasakhstan for otte dage siden.

Det er lækkert for Superligaen, at AaB kan hente Nicklas Helenius, Thomas Enevoldsen og Rasmus Jönsson til i samme åndedrag som det forventede salg af Kasper Kusk.

Men for Superligaens skyld håber jeg, at ugens europæiske kampe byder på et par overraskelser, for det er da kun en eventuel Esbjerg-kamp mod Ruch Chorzow, at vi kan tale om en nogenlunde jævnbyrdig kamp.

AaB’s modstander Dinamo Zagreb kommer med en særdeles stærk trup, der sagtens tåler sammenligning med den rigere FCK-modstander Dnipros. UEFA besluttede heldigvis at flytte FC Københavns kamp mod Dnipro til Kiev, en helt rimelig beslutning med decideret krigsførelse 200 km fra Dnipros hjemmebane og en ustabil situation i landet, der har gjort enhver snak om pibede københavnere lidt latterlig i nærværende chefredaktørs ører for ikke at sige lettere respektløs overfor de ukrainere, der lever, slås og dør i en farlig konflikt med globale overtoner. Om UEFA har forsøgt at tækkes nogle ukrainske fodboldpolitikere ved jeg ikke, og at det skulle tage så længe at give de ukrainske klubhold og deres modstandere klarhed er en klar fejl.

Det er bekymrende for Brøndby IF, at holdet tydeligvis mangler fart og modstandskraft på midtbanen mod fysisk stærke hold, og vi kan ikke forvente, at det belgiske tophold Club Brugge er mere høfligt, end FC Midtjyllands vilde unge var sidste weekend, hvor de løb Brøndby over ende og udstillede snakken om Brøndby som guld-favorit.

Det er barskt for Dnipro at spille mange hundrede km hjemmefra i Kiev, men Dnipro er et sammenspillet hold med fem ukrainske landsholdsspillere og flere mand i periferien af et landshold, der i november var meget tæt på at komme til VM i stedet for Frankrig.

Hvis ellers Dnipro finder benene væk fra vante omgivelser, er holdet favorit til at gå videre, og det samme gælder Club Brugge mod Brøndby IF og AaB’s møde med de seneste ni sæsoners kroatiske mestre Dinamo Zagreb.

De danske klubhold kan godt lide europæiske kampe, og med god grund, for det giver både nogle store kampe på dansk grund, perfekt matchning af spillerne og penge i kassen fra tv, entre og yderligere europæiske kampe i de kommende sæsoner.

I det lys håber jeg på Superligaens vegne, at mindst et af de tre hold fra toppen af rækken leverer en overraskelse, mens Esbjerg forhåbentlig også kommer i spil mod en jævnbyrdig, polsk modstander. 

FC København vil sandsynligvis få en opgave inden for mulighedens grænser i den sidste runde af Europa League-kvalifikationen, hvis Dnipro er for stor en mundfuld, men FC Midtjylland vil være useedet i samme runde, og hvis Superligaen skal have nok europæiske point til at stoppe de seneste par sæsoners blødning på den europæiske rangliste, skal FC København nok have dansk assistance i gruppespillene.

Så hermed en opfordring til Brøndby, FC København og AaB. Kridt støvlerne, spis jeres havregryn og scor på de få chancer, I skaber i næste uge, hvis I vil slippe for at gøre Malmø FF, Strømsgodset og de andre skandinaviske hold selskab mod alle mulige og umulige småhold i de tidligste k