Optakt: Juventus vs. Real Madrid - styrker og svagheder
Superliga

Optakt: Juventus vs. Real Madrid - styrker og svagheder

Der er dømt vaskeægte, europæisk klassiker, når Juventus i aften tager imod sidste års Champions League-vindere Real Madrid. Det er også to hold plaget af skader. Og det er to hold med nogle af verdens dygtigste taktikere i trænersædet. Tipsbladet.dk er med hele vejen. Husk at tjekke live-bloggen i aften lige før kampstart 20.45.

Både Juve og Real Madrid kommer med friske sejre i bagagen og en god portion selvtillid. Bianconeri – de hvid- og sort-stribede – vandt på udebane i weekenden over UC Sampdoria 0-1 og besejlede dermed endnu en førsteplads i Serie A. Real Madrid spillede en rigtig herredyst mod Sevilla FC, ligeledes på udebane, med resultatet 2-3. Dermed puster kongeklubben Barcelona i nakken, og det ser ud til, at La Liga kan blive afgjort på allersidste spilledag.
 
Begge mandskaber er ramt af skader. Juve må undvære midtbanekreatøren Paul Pogba. Roberto Pereyra træder ind på hans plads. Real er til gengæld svækket både på midt og top, idet kroatiske Luca Modric og franske Karim Benzema er henvist til at følge løjerne i Torino fra tilskuerpladserne.
 
”I kampe som dem her bliver du nødt til at lave fantastiske ting i forsvar og angreb. Jeg tror ikke på et 0-0-resultat over to opgør, så vi bliver nødt til at være specielt skarpe i angrebet”, udtalte Massimiliano Allegri til UEFA i går. 
 
Reals træner, landsmanden Carlo Ancelotti, er klar over både skadesomfang og det dyk, hans hold havde i starten af 2015. Men forventningerne er høje:
 
”Ja, vi har haft problemer. Men spillerne har selvtillid. Vi har haft nogle skader, men vi har vist, at vi er i stand til at klare dem på en god måde. Vi er sikre på, at vi kan nå til endnu en finale”, sagde Ancelotti.
 
 
For og imod
Det er to boldbesiddende mandskaber, som tørner sammen i aften. Men både Juve og Real Madrid kan også spille på kontraen. Og begge hold har flere taktiske formationer i rygsækken.
 
Styrkerne
De kan blive gamle i italiensk fodbold. Bare kig på Gianluigo Buffon. 37 år og stadig en af klodens bedste målmænd. Et forbillede for Iker Casillas, som i øvrigt har stået en række glimrende kampe på det seneste. Buffon er en styrke på et Juve-mandskab, som altid har brystet sig af et fermt miks af rutine og ung sult. Og så må vi ikke glemme Andrea Pirlo, måske den mest elegante midtbanespiller nogensinde. Pirlo er også en erfaren herre, og i takt med alderen har han trukket mere og mere tilbage i banen. Men fra sin dybe midtbaneposition er han med til at diktere Juves opspil, og med en Carlos Tévez i front, som har scoret mange kasser i årets løb, er Juve godt dækket ind på den kreative front.
 
Madrid har i de seneste afgørende kampe eksperimenteret med en ny konstellation, hvor Raphael Varane er makker til Pepe i det centrale forsvar, mens Sergio Ramos er trukket op på den centrale midtbane på linje med Toni Kroos. Systemet er ikke fejlfrit, men det har givet Real substans i defensiven. I front er James Rodriquez inde i en god stime – afgørende mål og formidable pasninger. Gareth Bale har noget at bevise, men spillede en flot kamp som indrykker i Sevilla-kampen i weekenden.
 
Svaghederne
I aften stiller Allegri sandsynligvis med et firmandforsvar, men sådan har det ikke altid været. Juve er kendt for den argentinsk inspirerede 3-5-2 (som vi kender fra Napoli), og har også flirtet med en 4-4-2 med Alvaro Morata (eller Fernando Llorente) og Tévez på toppen. I nogle af 3-5-2-opgørerne har Juve ikke desto mindre set lidt svag ud. Det hele afhænger af wingbackerne: Formår de at løbe frem og tilbage? Risikerer midtbanen at blive en overbefolket, statisk affære?
 
Det kan ikke bortforklares: Real Madrid er ikke det samme hold i Luka Modrics fravær. Midtbanen kan til tider se kløvet og udynamisk ud: Kroos og Ramos med muskler, James og Isco med alle idéerne. Det betyder også, at de kreative kræfter på Ancelottis mandskab ofte søger langt ned i banen for at hente bolden. Det skal de undgå for meget i aften. Bale og CR7 skal have bolden med god plads til målet, retvendt og med speed i fødderne.
 
Systemerne
Som sagt har Juve indtil nu vekslet mellem 3-5-2 og 4-4-2. Aftenens formation bliver dog nok en 4-3-1-2, som kuriøst nok er en slags variant af Ancelottis berømte juletræ (4-3-2-1) eller for den sags skyld José Mourinhos forkætrede 4-2-1-3 (dengang Özil spillede i smørhullet lige bag Reals fronttrio for nogle sæsoner siden).
 
Det er Pereyra, der træder ind på Pogbas plads på spidsen af midtbanediamanten. Morata kommer til at ligge lige bag Tévez, men begge vil også søge mod fløjen, når Pereyra og Vidal kommer med frem midtover.
 
Real Madrid vælger sandsynligvis en 4-4-2 med Bale og CR7 på toppen. Det betyder, at Chicharito må se til fra bænken. Til gengæld er både James og Isco med fra start. Med Kroos og Ramos i det centrale maskinrum er systemet rettelig en 4-2-2-2.