Generelle

De lærde strides om Møllers mål-rekord

Hvad er det egentlig for en rekord, Peter Møller har slået med sine to mål mod FC Midtjylland i søndags? Tjah, bum, bum. Og hvor mange mål er det i grunden, han har scoret? Tjoh, tænke, tænke. Peter Møller blev efter sine to mål i søndags kåret som alletiders danske målkonge med et total-tal på 144 mål i den bedste danske række gennem karrieren. Det var dermed ét mål mere end Søren Frederiksen, der står noteret for 143 mål. Men sagen er, at der ikke findes nogen officiel liste over målscorere gennem tiderne siden en landsdækkende fodboldturnering og kåring af en Danmarksmester blev introduceret i 1913. Det kan dog slås fast, at Peter Møller ikke er alletiders mest scorende. Henning Enoksen, der i en 10-årig periode fra 1957 til '67 spillede for AGF og Vejle, scorede 154 mål i den bedste række. 71 for Vejle og 83 for AGF. Det fremgår af Palle "Banks" Jørgensens store landsholds-værk, "Landsholdet, 681 profiler."

Frem'eren Pauli Jørgensen er noteret for 297 kampe og 288 mål for Valby-klubben, som han spillede for i perioden 1924-42. Han er optaget på IFFHS' (en organisation af internationale fodboldstatistikere) internationale rangliste over de flittigst scorende i landenes bedste række med 245 mål. Det giver ham en international placering som nummer 96, fremgår det af "Banks" bog.

En anden kandidat til alletiders mest scorende angriber er KBs Poul "Tist" Nielsen, der i 38 landskampe fra 1910 til 1925 scorede 52 mål. Han blev dansk mester med KB seks gange, 1913, 1914, 1917, 1918, 1922 og 1925, og en indikation af hans scorings-rate giver Palle "Banks" i sit landsholdsværk med oplysningen om, at "Tisten" stod for 47 af de 63 mål, KB scorede da de i 1911 - før det landsdækkende DMs tid - vandt KBUs mesterskab. Der findes dog ingen officiel statistik, så man ved rent faktisk ikke, hvor mange mål Poul "Tist" scorede i den bedste række.

Man kan på den baggrund højest tale om, at Peter Møller nu er den mest scorende fodboldspillere i tiden med betalt fodbold (siden 1978). Men om det også er 144 mål, der er det rigtige tal, strides de lærde om.

Således har DBUs officielle statistikere, Søren Elbech og Jimmie Thomsen, gjort sig til talsmænd for, at det rigtige tal egentlig burde være 149 mål.

Baggrunden er, at Peter Møller i en kvalifikationskamp for AaB i 1990 mod B 1909 scorede fem mål. 1. division skulle aflives og Superligaen introduceres. Nummer 11, 12, 13 og 14 røg ud, mens nummer ni og 10 spillede kvalifikationskampe mod de to bedst placerede fra den næstbedste række.

Her mødtes AaB og B 1909 i to kampe, en hjemme og en ude. Nordjyderne vandt 4-0 i Aalborg og 6-5 i Odense, og i kampen med de usædvanlige cifre scorede Peter Møller fem mål.

Elbech og Thomsen mener, at de fem Møller-mål skal tælles med i det samlede regnskab, men spørgsmålet er naturligvis, om en kvalifikationskamp om adgang til Superligaen skal regnes med som "en kamp i den bedste række." Elbech og Thomsen står ret alene med deres synspunkt, og i den "officielle" statistik for mål scoret i tiden med betalt fodbold er de fem mål ikke talt med.

I statistikken for flest scorede mål i Superligaens historie fører Søren Frederiksen stadig over Peter Møller. Frederiksen har scoret 139 gange, mens Peter Møller lige nu er noteret for 135 mål.