Video : Tipsbladet
Premier League

"Zanka" blev hyldet for flot bedrift: Det er stort i England

At spille samtlige minutter af en sæson i Premier League er ikke hverdagskost, men det er, hvad både Mathias "Zanka" Jørgensen og Jonas Lössl gjorde. Førstnævnte er selvsagt stolt.

Danskerne Mathias "Zanka" Jørgensen og Jonas Lössl havde en stor andel i Huddersfields successæson, hvor klubben på næstsidste spilledag i Premier League sikrede sig en ny sæson i Englands bedste række med uafgjort ude mod Chelsea.

Begge har spillet samtlige minutter i denne sæsons Premier League, ret unikt faktisk.

Jonas Lössl er en af fem Premier League-keepere, der har formået det, mens Mathias Jørgensen er en af fem markspillere, der står noteret for samtlige minutter.

Tipsbladet.dk talte med "Zanka" i marts, hvor han var på vej mod bedriften. Dengang var der naturligt nok et par forbehold i forhold til det hele. Dels vidste han ikke, om han ville ende med at spille fuld til i sæsonen, dels vidste han ikke, om Huddersfield ville redde sig. Begge dele lykkedes dog, så hvordan forholder han sig til rekorden nu?

-  Det var jo det, jeg håbede på. Der var mange muligheder for at have en succesfuld sæson, og et af kriterierne var at spille så meget som muligt, og det kan jeg ikke være utilfreds med at have gjort. Man får ikke lov til at spille alle minutter, hvis man ikke spiller godt. Et andet kriterie var at blive oppe. Så det har været en super positiv oplevelse. Man kan selvfølgelig aldrig 100 procent regne med, at det går, som man håber, siger Mathias "Zanka" Jørgensen om sæsonen.

Du må også være stolt af, at du en dag kan se tilbage på sådan en rekord?

- Ja, det tror jeg. Det er en ting, der bliver gået meget op i ovre i England. Det her med at være ever present. Det smitter også af på mig, at jeg kan mærke, at klubben mener, det er en stor ting. Det er måske ikke noget, man har så meget fokus på i Danmark, men herovre, i det, der må betegnes som en af verdens hårdeste ligaer, er det da helt bestemt noget, der er stort.

Det er lidt en målmandsaward normalt - altså noget, det er oftest keeperne, der er ever present.

- Ja. Det er noget, både Jonas(Lössl) og jeg kan være stolte af. Det betyder meget at gøre det med en af sine venner og holdkammerater, en dansk holdkammerat. Jo, det er stort.

Hvordan er sæsonen ellers gået for dig?

- Jeg synes, at jeg i de første otte kampe lige skulle vænne mig til det nye system. En ny spillestil, nye normer.

Hvad tænker du på her?

- David Wagners system er meget anderledes end Ståle Solbakkens, og der er situationer, hvor man skal være meget tilpas med lige pludseligt at presse på modstanderens banehalvdel eller bryde kæden fuldstændigt, før bolden er spillet, for at lukke en modspiller ned. Det tog tid at vænne mig til, og derfor kom jeg også i nogle situationer, hvor jeg ikke så helt perfekt ud i de første otte - 10 kampe.

- Men da det kom under huden, og jeg fik styr på det rent socialt og menneskeligt - med hus, bil og hvor man handler ind - så slappede hjernen også stille og roligt af, og efter kamp 10 er det vel bare gået én vej.

- For mig har det sværeste været at vænne mig til at spille mod hold uden for top seks. Holdene i top seks minder om at spille i Champions League, hvor der er et hold, der er dominerende, og et andet, der prøver at neutralisere. Kampe mod hold uden for top seks er meget åbne og fritgående, og det har jeg ikke prøvet i fodbold før, så det var jeg også nødt til at vænne mig til. Det er gået bedre og bedre.

VM står for døren nu - hvad tænker du om det, der venter?

- Det er ikke noget, jeg har prøvet før. Jeg tror, vi kommer til at føle et eller andet pres, for vi vil alle gerne gøre det godt. Vi ved, hvor vild en VM-feber, der kommer i Danmark, og vi kæmper for hele landet. På det punkt bliver det noget helt unikt for mange af os. Der er nogle af drengene, der har prøvet det før, og de oplevelser skal vi trække på, og så vi skal ud og vise, at vi er en ny gruppe, og at vi er os selv. Der synes jeg faktisk, at vi har været i gang med en transformation, og at vi har et helt andet udtryk, end vi havde i starten, og det skal nok komme os til gode - den ærgærrighed og professionalisme.

Mathias "Zanka" Jørgensen står noteret for 12 danske landskampe - den seneste var mod Panama, hvor han spillede alle 90 minutter.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.