Video : Tipsbladet
Superliga

Rettighedsforkæmper advarer Superliga-spillere: Lad være med at have sex i Dubai

FC København, FC Midtjylland og Brøndby IF må gerne tage til Dubai på træningslejr, men de bør sørge for at tale de svages sag, siger Human Rights Watch. Organisationens nyeste rapport viser i dag, at krænkelser stadig finder sted i stort omfang i landet.

Man ved, man er moralsk udfordret, hvis selv FIFA har et stærkere etisk kompas.

Men i De Forenede Arabiske Emirater er der stadig omfattende problemer med slavelignende arbejde, homoseksuelles rettigheder og anklager om krigsforbrydelser. Det viser en ny rapport, der udkommer i dag.

Human Rights Watch står bag rapporten, og Minky Worden, der fører tilsyn med organisationens globale arbejde med sport og menneskerettigheder, har et budskab til de fodboldklubber, der rejser til eksempelvis Dubai: Hvis I tager af sted, så sig noget. Giv den stemme til dem, der ingen har selv.

Det er faktisk let nok, mener hun. Det eneste, holdene skal gøre, er at citere de regler, som fodboldens øverste myndighed, FIFA, har vedtaget. I forbundets vedtægter står der sort på hvidt, at det er forpligtet til at respektere alle internationalt anerkendte menneskerettigheder.

- De skal bare sige, hvad der står i FIFA's regler. Det er et meget enkelt budskab at sende: FIFA har den her regel, vi er enige med FIFA's regel, hvad har I tænkt jer at gøre ved det?

I dag udkommer Human Rights Watch’ årlige rapport om brud på menneskerettigheder, og Worden kan konstatere, at det for De Forenede Arabiske Emirater, som Dubai er en del af, ikke ser synderligt bedre ud end for et år siden: Kritikere dømmes fortsat i unfair retssager, fattige migrantarbejdere udnyttes stadig og holdes i det, hun kalder moderne slaveri, homoseksualitet er fortsat ulovligt og kan koste fængsel, og landets militær medvirker stadig til drab på civile i Yemen.

Netop derfor er det så vigtigt, at fodboldklubber bruger deres position i samfundet og mediebilledet til at tage stilling, mener Minky Worden.

- For det første skal holdene vide, hvordan forholdene for menneskerettigheder er. De skal vide, at der er love, der kriminaliserer homoseksualitet. De skal vide besked om kafala-systemet, som er moderne slaveri, indleder hun.

-  For det andet: Hvis man skal spille på et stadion, som er bygget på slaveriarbejde, skal man sige noget til det. Hvis man er bevidst om, at der er love, der straffer forhold mellem folk af samme køn, skal man sige noget til det. Årsagen til, at man kan sige noget, er, at FIFA gør det. Har holdene tænkt sig at gøre mindre, end FIFA's regler siger?

"Lad være med at have sex i Dubai"
Human Rights Watch-chefen regner ikke med, at danske klubber og deres spillere har lyst til at spille på stadioner, som folk er døde for at bygge. Men hun mener heller ikke, at man kan undslippe et ansvar for at tage afstand fra landets styre, hvis man rejser derned.

For migrantarbejdere udgør 90 procent af arbejdsstyrken i De Forenede Arabiske Emirater, så uanset hvor FC København, FC Midtjylland og Brøndby IF bor og spiller, kan de ikke undgå at stifte bekendtskab med ansatte eller bygninger, der bærer præg af landets undertrykkende politik.

- Når man besøger sådan et land, er man nødt til at se på hele systemet og konstatere: Alt, hvad jeg har berøring med, er forbundet til krænkelser af menneskerettigheder. Det betyder, at man er nødt til at stille sig frem og sige noget, siger Minky Worden.

- De her lande forsøger at bruge deres værtskaber til at opbygge deres egen magt, så holdene har en forpligtelse til ikke at lade sig udnytte. Det vigtigste er at sige noget. Med mindre man gør det, kan lande som De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien blive ved med at drage fordel af sport, og så er det omkostningsfrit at undertrykke.

Det skal helst gøres før, under og efter turen, mener Worden. Hun har desuden et godt råd til spillerne på de danske hold, der i denne og næste uge rejser til Dubai.

Ifølge den lokale straffelov koster alle former for seksuel omgang uden for heteroseksuelt ægteskab minimum et års i fængsel. Det rammer ikke nødvendigvis kun homoseksuelle, men også tilrejsende fodboldspillere, der finder en træningslejrflirt.

- Det gælder selvfølgelig alle relationer mellem folk af samme køn og, som jeg læser det, kan det være hvad som helst uden for ægteskab. Jeg går ud fra, at det omfatter alle seksualakter, så lad være med at have sex i Dubai, siger hun med et grin.

Brøndby IF rejser til Dubai på lørdag, FC København den 23. januar og FC Midtjylland den 25.

Læs alle artikler i tipsbladet.dk’s tema om Dubai her.