Video : Tipsbladet
Champions League

DBU-boss afviser at flytte CL-finalen: Minister må selv træde i karakter

Italiens sportsminister har bedt UEFA om at genoverveje at lade Istanbul afholde Champions League-finalen, efter Tyrkiet har invaderet Nordsyrien, og landsholdet hyldede soldaterne på banen. DBU-formand mener dog, det er for nemt af ministeren at bede sporten håndtere den slags uden selv at træde i karakter.

Skal Tyrkiet have frataget Champions League-finalen til maj, fordi landets militær har invaderet det nordlige Syrien, og flere spillere på landsholdet fejrede scoringer med militærsalut? Ja, mener Italiens sportsminister. Nej, siger DBU-formand Jesper Møller. I hvert fald ikke så længe det internationale samfund ikke har sanktioneret Tyrkiet.

Den italienske minister, Vincenzo Spadafora, opfordrede ellers i sidste uge UEFA til at genoverveje placeringen af finalen Istanbul, men det er for nemt at skubbe ansvaret videre, mener Jesper Møller.

Hvis Spadafora vil have forandring, kan han og hans regering jo gå forrest.

- Hvad gør den italienske regering? Er han (Spadafora, red.) trådt i karakter? Har den italienske regering og parlamentet i Italien har besluttet sig for en boykot af Tyrkiet og Istanbul? Så er det da også flot at bede sportsorganisationerne om at løse problemer. Der står vi ikke i Danmark. Der er det politikerne, der træder i karakter, siger Møller til tipsbladet.dk.

Han kommer som formand for DBU ikke til at tale for at fratage Tyrkiet værtsrollen, med mindre danske politikere beslutter sig for at sanktionere tyrkerne som følge af krigen i Syrien.

- Hvis ikke regeringen i Danmark eller Folketinget siger, at det danske samfund boykotter, så gør vi heller ikke. Hverken DIF eller DBU. For vi fører ikke udenrigspolitik. Det gør regeringen og Folketinget, siger han.

Læs også:Efter militærsalut: UEFA overvejer at flytte Champions League-finalen

Møller er medlem af UEFA's magtfulde eksekutivkomité, som hvert år beslutter, hvor Champions League-finalen skal afholdes. Det er således også komitéen, der har placeret finalen i 2020 i Istanbul, omend det var, før Møller blev valgt ind tidligere på året.

Hidtil er komitéen ikke blevet taget med på råd, hvad angår flytning af finalen.

- Det er ikke noget, vi sidder med i UEFA's eksekutivkomité, for det er på det strategiske niveau. Men hvis man skal fratage et land et eller andet arrangement, forudsætter det som regel en sanktion eller en sikkerhedsmæssig udfordring, siger Jesper Møller.

- Jeg er ikke bekendt med, at der er nogen aktuelle overvejelser om det, men det ligger i det her Emergency Panel, som træffer afgørelser af den her karakter, blandt andet af sikkerhedsmæssig art.

UEFA's Emergency Panel udgøres af fem medlemmer af eksekutivkomitéen, som udpeges fra sag til sag. Vicepræsident Michele Uva sagde dog ifølge nyhedsbureauet Associated Press i sidste uge, at eksekutivkomitéen ville diskutere situationen på sit næste møde den 4. december.

For tre uger siden bakkede Møller og DBU op om UEFA's opfordring til, at alle klub- og landshold afholdt sig fra at spille kampe i Iran. Årsagen var, at kvinder ikke har lige adgang til fodboldstadioner i landet. Så hvorfor opfordrede de dengang til boykot, men ikke når det gælder Tyrkiet eller Qatars VM?

Læs også:DBU bakker op om UEFA: Klub- og landshold bør boykotte Iran

- Der, hvor vi kan gøre noget, venskabskampe eller samarbejde i øvrigt, har vi et valg. Men når det gælder kampe, som vi er forpligtede til at spille, for eksempel i Qatar, hvor det er en VM-slutrunde, eller det kan være en kvalifikationsturnering, der skal vi stille op.

- UEFA har ikke sagt, at de lande, der har trukket Iran i en eller anden kvalifikationsturnering, ikke skal stille op. Der, hvor vi har et valg ved venskabskampe og så videre, der kan vi til gengæld sige, at det vil vi ikke have noget med at gøre, siger Møller.

Han peger på, at det er imod FIFA's regler at diskriminere på baggrund af køn, seksualitet, etnicitet og religion. Det ville UEFA og DBU ikke acceptere, at Iran gjorde. Men hvad angår Tyrkiet og Qatar:

- Der er ikke tale om nogen overtrædelse af nogen regel. Det er forskellen, siger DBU-formanden.

Champions League-finalen spilles 30. maj på Atatürk Stadion i Istanbul, som den tyrkiske stat ejer, og hvor det lokale landshold spiller sine hjemmekampe.

Læs også:Tyrkiet fejrede mål med militærsalut: Uefa garanterer undersøgelse

Læs også:DBU-boss efter nye Qatar-afsløringer: Det bekymrer mig

Læs også:DBU sætter jagten på ny direktør i gang: Behov for person der kan samle