Video : Tipsbladet
La Liga

La Liga-boss vil genstarte om en måned: Henviser til dansk undersøgelse

Javier Tebas, præsident for La Liga, vil have spansk fodbold til at vende tilbage den 12. juni, blandt andet efter at have set på dansk undersøgelse. Der er dog fem coronasmittede spillere i de to bedste rækker.

Går det, som præsidenten for La Liga, Javier Tebas, håber, vender de to bedste spanske rækker tilbage om en måned: Han satser på genstart den 12. juni, siger han i et interview med spansk tv.

I går kom det frem, at fem spillere er smittet med coronavirus i den bedste og næstbedste række i Spanien. Det anser Tebas dog som et overraskende lavt tal, og derfor er han optimistisk, hvad angår genstart af professionel fodbold.

Optimismen kommer også fra blandt andet en dansk undersøgelse. Den bruger Tebas til at konkludere, at når spillerne er på banen, er der stort set ingen smittefare.

Læs også:Forskere: Minimal risiko for coronasmitte i fodboldkamp

- Risikoen under kampe er nul eller praktisk talt nul, fordi spillerne bliver testet 24 timer før. Der er en undersøgelse fra de danske og tyske sundhedsministerier, som har beregnet, hvor lang tid en spiller er under en meter fra en anden under en kamp, siger Tebas i programmet El Partidazo.

- Det højeste, en spiller vil tilbringe inden for en meter af en anden, er 67 sekunder og ikke ansigt til ansigt. For at virussen bliver overført, skal de stå med den afstand i mere end 15 minutter, og det sker ikke.

Læs også:Forsker bag fodboldstudie: Smitterisikoen er større, end vi beregner

Det er uklart, præcis hvilken dansk undersøgelse Tebas henviser til. Resultaterne, han refererer, ligner dem, som forskere fra Aarhus Universitet præsenterede for et par uger siden. Her konkluderede de, at en fodboldspiller vil i gennemsnit tilbringe halvandet minut på fodboldbanen inden for halvanden meter af en anden spiller, der er smittet med coronavirus.

En af forskerne gik dog senere ud og nuancerede resultaterne:

- Vi har kun set på, om de står tæt på hinanden, men ikke om de rører ved hinanden. Smitterisikoen vil derfor være større end den, vi beregner, sagde Thomas Bull Andersen til Adresseavisen.

Læs også:Smittefaren er størst på midtbanen - mindst i defensiven

Læs også:Dansk europamester ramt af corona: Mistede både lugte- og smagssansen

Læs også:Medie: Atlético-profil har coronavirus