Video : Tipsbladet
Superliga

AaB-kollaps: Jamen, hvorfor troede I dog på ham?

AaB er ude af Superligaen, og Tipsbladets kommentator Stig Tøfting føler med nordjyderne, der dog på mange måder ligger, som de selv har redt.

For præcis et år siden tabte AaB til Viborg FF efter straffesparkskonkurrence og missede dermed en plads i Europa. Det gjorde nas i Nordjylland, men det er naturligvis vand sammenlignet med den smerte, der strømmer igennem de bolsjestribede hjerter her på tærsklen til sommerferien. 

Lørdag rykkede AaB sensationelt ud af Superligaen, og dermed endte sæsonen som en rendyrket sportslig katastrofe for traditionsklubben, der er blevet dansk mester fire gange. 

- Jeg er ærgerlig over det på AaB's vegne. Det er et hold, som har været i Superligaen siden 1986, så det er en bét for dem, men sådan er fodbold, lyder det fra Tipsbladets kommentator Stig Tøfting.

Man siger, at sejre har mange fædre, mens nedture er forældreløse, men nogen skal række en arm i vejret og tage ansvaret i AaB, og mange blikke er rettet mod ledelsesgangen. Det er Stig Tøftings øjnene dog ikke entydigt.

- Jeg har hørt en masse kloge hoveder stå og tale om, hvor dårlig ledelse klubben har haft de seneste mange år, men de havde fire kampe til sidst, hvor de bare skulle bruge et point. At det ikke lykkedes, kan man ikke skyde ledelsen i skoene, siger Tøfting og fortsætter:

- Jeg troede på AaB i nedrykningskampen, og det gjorde jeg på baggrund af, at det så fornuftigt ud i pokalsemifinalerne mod Silkeborg, men over en bred kam på grund af det transfervindue, klubben havde i januar, hvor jeg virkelig mener, at de forstærkede sig markant med dygtige spillere som Nicklas Helenius, Kasper Jørgensen, Rasmus Thelander og Nico Mantl. De forstærkede sig på lige præcis de positioner, hvor de manglede noget kvalitet.

- Skal jeg gribe fat i en enkelt ting, havde jeg nok ikke fyret Lars Friis. Det er altid nemt at være bagklog, og jeg kan jo ikke vide, hvad der er foregået internt, men jeg synes, det var en meget tidlig fyring. Erik Hamrén viste sig at være et fejlcast som afløser, men i det mindste prøvede AaB-ledelsen at gøre noget for at ændre tingene. 

Til gengæld begik AaB ifølge Tipsbladets kommentator en kæmpe brøler i foråret 2020 - her ansatte nordjyderne Inge André Olsen som sportschef.

- Det var helt sort, hvad han hentede til AaB, kan vi se i dag. Der var for mange spillere uden kvalitet og værdi, og det er noget af det, AaB også lider under nu, fastslår "Tøffe".

Skynd jer tilbage i fart
I lørdagens skæbnekamp mod Silkeborg IF var der mange, der tabte kæben, da de to holds startopstillinger blev offentliggjort. Hos AaB glimrede sidste sæsons Superliga-topscorer Nicklas Helenius ved sit fravær - Oscar Hiljemark satsede i stedet på kæmpen Anosike Ementa.

En nærmest uforståelig beslutning, mener Stig Tøfting.

- Jeg ved ikke, hvorfor Helenius startede ude, men han bidrog dog ikke med noget, da han kom ind. Men hvorfor tror man lige pludselig på Ementa, der har scoret nul mål? Det har jeg meget svært ved at forstå. Helenius har trods alt vist mange gange tidligere, at han har en målnæse, og at han kan gøre en forskel, siger han.

Nu står den på fodbold i den næstbedste række, og AaB vil naturligvis være storfavoritter til at rykke op. Det vil også være Stig Tøftings klare anbefaling.

- Hvis AaB vil køre videre med et Superliga-setup, har de gode muligheder for at komme tilbage i første hug. Men man skal ikke undervurdere NordicBet Ligaen, så jeg vil anbefale AaB at gøre alt for at komme op med det samme. Det er ingen fordel i at spille 1. division i flere år. Det bliver det ikke nemmere af, lyder det fra Tøfting.

Rundens top:
AGF, for pokker! Hvor ville jeg gerne have været i Århus i går. Det er jo en fantastisk fortælling, som jeg SÅ gerne ville have oplevet på stadion. Bagud 0-3 og med en mand i undertal, og så formår de alligevel at komme tilbage og få 3-3. Det er jo derfor, vi elsker fodbold.

Rundens flop:
Det er selvfølgelig AaB og AC Horsens, der nu må vinke farvel til Superligaen. Jeg kommer ikke til at savne AC Horsens. I så vigtig en kamp som mod Lyngby, og hvor billetterne tilmed var sat ned til halv pris, kunne de ikke fylde stadion. Jamen, så får de jo aldrig udsolgt til en kamp. Det er simpelthen for tyndt.