Video : Tipsbladet
Europa League

Optakt: FC København - Celtic FC

FC København skal på en vanskelig opgave i 1/16-finalen i Europa League, hvor den skotske storklub Celtic FC venter. Det første opgør spilles torsdag i Telia Parken.

Kampfakta:
Kampstart: Torsdag klokken 18.55 
Spillested: Telia Parken, København 
Dommer: Sergei Karasev, Rusland
På TV: 6'eren
Hashtag: #fckcfc #eldk

Holdnyt:
FC København:
Når man har næstflest point efter seks spillerunder, fortjener man at gå videre fra gruppespillet, men FC København kan ikke løbe fra, at de var meget heldige med avancementet i Europa League. Nederlaget til Malmö FF på hjemmebane i sidste runde burde have kostet pladsen i 1/16-finalen, men Dynamo Kiev måtte helt sensationelt nøjes med uafgjort hjemme mod FC Lugano, og det reddede Ståle Solbakken og co.

FC København scorede blot fem mål i gruppespillet, og dermed er løverne det hold i knockout-fasen, der har scoret færrest mål, hvis man ser på de mandskaber, der har spillet Europa League. Club Brugge scorede kun fire mål i Champions League-gruppespillet, men de var også oppe imod Real Madrid og Paris Saint-Germain. 

De danske mestre fik en rædselsfuld optakt til braget mod Celtic FC, da det blev til et nederlag mod Esbjerg fB i Superliga-premieren fredag aften. 

FC København har ingen i karantæne mod Celtic FC, men til gengæld er Robert Mudrazija, Jonas Wind, Nicolai Boilesen og Viktor Fischer på skadeslisten. I forhold til Esbjerg-kampen er Victor Nelsson med igen efter karantæne, mens Andreas Bjelland ikke spiller.

Ståle Solbakken må desuden se bort fra Pieros Sotiriou mod Celtic og i al fremtiden. Angriberen er blevet solgt til FC Astana med øjeblikkelig virkning. 

Celtic FC:
Den skotske storklub vandt Gruppe E foran CFR Cluj, Lazio og Rennes, og det blev kun til et enkelt nederlag undervejs - i den betydningsløse udekamp mod Cluj i sidste spillerunde. I den hjemlige liga ser Celtic ud til at have lagt afgørende afstand til rivalerne fra Rangers FC, og det trækker op til klubbens mesterskab nummer 51 i historien.

Det er med andre ord et meget sejrsvant mandskab, FC København skal op imod, og det er ikke mindst også et scoringsvant hold. I 27 ligakampe har Celtic scoret 79 mål - med til historien hører naturligvis, at kvaliteten svinger meget i den skotske liga. 

Odsonne Edouard er den suveræne topscorer i Skotland, men han har ikke for alvor fået gang i målscoringen i Europa League. Her er det blot blevet til en enkelt scoring mod 20 i ligaen. Ryan Christie er topscorer i Europa League med tre mål.

Celtic har sparet midtstopperen Jozo Simunovic op til FCK-kampen, så han kan være helt klar torsdag aften. Der er til gengæld tvivl om forsvarskollegaen Greg Taylor, og så er angriber Leigh Griffiths blevet skadet i den afsluttende træning forud for afrejsen til København, ligesom Hatem Elhamed ikke er med i Danmark.

Celtic varmede op til torsdagens Europa League-brag med en 2-1-sejr ude over Aberdeen, der er det tredjebedste hold i Skotland. 

Karantæner:
FC København: Ingen
Celtic FC: Ingen

Bud på startopstillinger:
FC København (4-4-2): Johnsson - Varela, Nelsson, Sigurdsson, Bengtsson - Stage, Falk, Zeca, Daramy - Santos, N'Doye

Celtic FC (4-2-3-1): Forster - Bauer, Simunovic, Jullien, Taylor - Brown, McGregor - Forrest, Christie, Elyounoussi - Edouard

Profilen:
Torsdag aften kan den polske angriber Patryk Klimala være med i truppen for Celtic, og han fik en del opmærksomhed i både Danmark og Skotland i januars transfervindue. Klimala udtalte efter sit skifte til Celtic, at han også havde et bud fra FC København på hånden, men at han afviste det, da den skotske storklub kom på banen. Den udlægning var FCK så uenig i, at klubben gik på det sociale medie Twitter og skød historien ned - noget, man bestemt ikke oplever særlig ofte. Patryk Klimala har ikke spillet meget, siden han skrev under med Celtic, men han kan blive en joker i torsdagens kamp.

Vidste du, at..:
Celtic FC er under ledelse af Neil Lennon, der tidligere har været cheftræner i Hibernian. Her blev han i 2016 ekspederet ud af Europa League-kvalifikationen af Brøndby IF, der vandt en samlet sejr efter straffesparkskonkurrence på Brøndby Stadion. Dengang markerede Lennon sig med nogle knap så pæne kommentarer om Brøndby. Neil Lennon udtalte blandt andet følgende:

- De (Brøndby, red.) er ikke Barcelona, og Pukki er ikke nogen Henrik Larsson. Prøv at hør her, han bliver ikke til Superman, bare fordi han er skiftet til Brøndby. Han har de samme færdigheder – gode fødder, okay med ryggen til målet og i dybdeløb.

Da Brøndby havde slået Hibernian ud og skulle møde Hertha Berlin i næste runde, udtalte Neil Lennon:

- De har ikke en chance. De er ganske enkelt ikke gode nok til at slå Hertha Berlin. De var meget heldige med at gå videre, og Hertha Berlin er et rigtig godt hold. De er på alle måder bedre end Brøndby.

Brøndby endte med at slå Hertha Berlin ud - blandt andet takket være et hattrick af Teemu Pukki.

Dom:
FC København skal finde helt andre takter frem end mod Esbjerg fB, hvis de skal have en chance. Telia Parken er udsolgt, og det tæller klart til løvernes fordel, men omvendt er det kun få måneder siden, at Malmö FF viste, hvordan man vinder i en fyldt dansk nationalarena. 

Man kan med andre ord godt være lidt bekymret på FC Københavns vegne, men samtidig er det meget sjældent, at Ståle Solbakkens mandskab virkelig dummer sig i europæisk sammenhæng. Celtic FC er ikke bedre end, at FC København nok skal være i live inden returkampen i Skotland, og buddet herfra er en deler i porten. 1-1.

Tidligere indbyrdes kampe:

Læs også:Overblik: Sådan ser slutspillet i Superligaen ud

Læs også:Medie: Tidligere FCK-profil stopper karrieren - afløses af dansker

Læs også:Det lærte vi af Superligaen: Krummer i Brøndbys talenter

Læs også:Torsdag kommer VAR til Danmark: Sådan bliver det i Parken

Læs også:SIF-træner om målløs angriber: Kan sagtens se, hvad vi skal bruge ham til