Generelle

Landsretsdom får ingen konsekvenser

Den tidligere fodboldspiller Søren Andersen fik i sidste uge Vestre Landsrets ord for, at han skal betale skat af de 3,3 millioner kroner, han fik for at skifte fra den engelske klub Bristol City til OB i august 1999.

Søren Andersen mente, at han boede i England, da den såkaldte sign on-fee faldt, men retten mente, at Søren Andersen fik pengene udbetalt, mens han var begyndt et ophold i Danmark af mindst seks måneders varighed, og så skal skattefar have sin andel, hvilket ifølge Ekstra Bladet løber op i 2,5 mio. kroner.

Dommen er blevet udlagt som om, at den kan få betydning for alle professionelle fodboldspillere, men det er nu ikke tilfældet.

»Hvis der er noget, der skal danne præcedens, så er det, at det er vigtigt at spillerne får den korrekte rådgivning. Miseren er, at der er lavet en megafejl. Som jeg ser det, er der ganske klare regler for skattepligt i Danmark, så den her dom ændrer ikke noget," siger Spillerforeningens direktør, Mads Øland, om Søren Andersen-sagen, som han betegner som ulykkelig.

I en pressemeddelelse torsdag præciserede Spillerforeningen, at sign on-fee altid har været skattepligtigt i Danmark, og at spørgsmålet kun er, hvilket land der har beskatningsretten.Det er ganske almindeligt, at danske fodboldspillere benytter sig af en særlig dansk-engelsk skatteaftale, når de skifter klub fra England til Danmark. Spilleren får hovedparten af sin løn i kontraktperioden i den nye klub udbetalt ved kontraktunderskrivelsen. Men spilleren skal sørge for, at kontrakten er underskrevet, før han begynder at arbejde og bo i Danmark. Og det mente retten ikke havde været tilfældet for den tidligere AGF- og AaB-spiller.

»At dommen får konsekvenser er at slå det hårdt op. Men man skal være opmærksom på, hvor man underskriver kontrakten henne,« siger Søren Andersens advokat, Christian Falk Hansen, partner i Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.Søren Andersen rejste til Danmark og underskrev kontrakten med OB 12. august 1999. OB betalte Søren Andersen de 3,3 mio. kroner dagen efter, og 16. august fløj han til England for at ordne flytningen og vendte igen tilbage til Danmark 18. august. Mellem 12. og 16. august nåede Søren Andersen både at træne og spille kamp for OB.

Skattemyndighederne mener, at hans ophold i Danmark begyndte den dag, han trådte ud af flyet den 12. august. Søren Andersen, at han først har haft sammenhængende ophold i Danmark fra den 18. august. Om Søren Andersen, der nu beskæftiger sig som landmåler, anker sagen til Højesteret, ved Christian Falk Hansen ikke, da han endnu ikke har mødtes med ham.

»Umiddelbart mener jeg, Søren har ret. Der findes heller ikke andre domme på området. Så af den grund ville det også være interessant at gå til Højesteret,« siger Christian Falk Hansen.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Søren Andersen.

Altid et element

Det er ikke ualmindeligt, at der udbetales sign on-fee, når danske spillere vender hjem til SAS Ligaen fra England.

»Vi har i Danmark en højere personbeskatning end i England. En sign on-fee er derfor attraktivt for spillerne, så selvfølgelig er det altid et element, der indgår i diskussionen omkring en kontrakt,« siger Mads Øland, som imidlertid påpeger, at klubberne ikke altid er begejstrede for konstruktionen.

»Den danske klub skal jo for det første have nogle penge at betale med, og det er heller ikke alle klubber, der er så interesserede i det her. For de udbetaler jo en stor del af spillerens løn allerede inden han er begyndt, og det er jo ikke så smart, hvis spilleren senere bliver utilfreds med at være i klubben,« siger Mads Øland.

I Søren Andersens tilfælde skulle han af OB have 4,5 mio. kroner over fire år, men de 3,3 mio. kroner blev altså udbetalt allerede fra dag 1.

Mads Øland mener ikke, at der er noget umoralsk i at spillerne kan undgå beskatning via den dansk-engelske aftale.

»Jeg synes, at man skal bruge de regler, der er vedtaget af politikerne. Det er selvfølgelig et lidt specielt element med den her skatteaftale, men det er vores opgave at hjælpe spillerne med at bruge de regler, der er. De her regler er jo for alle mennesker, der flytter fra England til Danmark,« fastslår Mads Øland. +