Blog: Monaco lever igen
Foto: Polfoto/Martin Meissner
Generelle

Blog: Monaco lever igen

En jerndefensiv har pustet nyt liv i den russiske rigmand Dimitry Rybolovlevs ambitiøse Monaco-projekt.

En jerndefensiv har pustet nyt liv i den russiske rigmand Dimitry Rybolovlevs ambitiøse Monaco-projekt. 

OPRINDELIGT BRAGT PÅ DETSMUKKESPIL.DK

FØLG DET SMUKKE SPIL PÅ FACEBOOK OG TWITTER

Ikke siden 29. november 2014 har Monaco lukket et mål ind i ordinær spilletid i den bedste franske række Ligue 1 eller de to franske pokalturneringer. Siden et 2-0-nederlag til Stade Rennais har monegaskerne spillet tolv kampe med tolv clean sheets og elleve sejre til følge. I weekenden slog de hjemmestærke Lille med 1-0 på Stade Pierre-Mauroy, og i ly af Lyon, Marseille og Paris Saint Germains kamp om mesterskabstitlen, har Leonardo Jardims udvalgte sneget sig op på femtepladsen. Bemærkelsesværdigt med tanke på Monacos rædsomme start på sæsonen. I de første ni kampe fik de kun skrabet elleve point sammen.

To tredjedele af Monacos aktier blev i 2011 opkøbt af russiske Dimitry Rybolovlev, der har skabt størstedelen af sin formue som aktiemajoritetsholder hos gødningsgiganten

Uralkali

. Dengang lå klubben i Frankrigs næstbedste række Ligue 2, men alligevel var ambitionerne klare og store: oprykning, mesterskab og Champions League.

Den garvede italiener Claudio Ranieri rykkede Monaco op i Frankrigs fineste fodboldselskab uden problemer i sommeren 2013. Efter oprykningen fulgte gevaldige oprustninger. James Rodríguez og João Moutinho blev købt i Porto, Geoffrey Kondogbia i Sevilla og Radamel Falcao i Atlético Madrid for et samlet beløb på €150 millioner.

Første sæson i den bedste række gik egentlig efter planen. Ranieri hentede 80 point – nok til at vinde mesterskabet de fleste sæsoner. Desværre for Rybolovlev endte Paris Saint Germain med hele 89 point, hvilket var det højeste pointantal siden den franske række blev udvidet til tyve hold 2002/2003-sæsonen. Den russiske rigmand svingede øksen trods den flotte sæson. Ranieri blev byttet ud med portugisiske Leonardo Jardim. Én af flere udskiftninger i løbet af sommeren.

James Rodríguez blev solgt til Real Madrid for €80 millioner efter et suverænt Verdensmesterskab og Radamel Falcao lod man gå til Manchester United på en et-årig lejeaftale, hvori englænderne har sikret sig en købsoption. Monaco havde næppe solgt sine to største profiler, hvis de havde haft økonomien til at afslå. Trods Rybololevs gødningsmillioner var klubben i sommer tvunget på økonomisk slankekur.

Det europæiske fodboldforbund Uefa har allerede straffet klubber som Manchester City og Paris Saint Germain for overtrædelse af Financial Fair Play-reglerne. Monaco har længe ligget på vippen. Desuden måtte Monaco betale næsten 400 millioner kroner til den franske ligaforening efter en strid om skattebetaling. Slutteligt genererede købene af Rodríguez og Falcao ikke nye fans, som ellers var forventet. I sidste sæson besøgte i gennemsnit blot lidt over 8.000 tilskuere Stade Louis II i fyrstedømmet. Næstlavest i hele rækken. I seneste hjemmekamp mod Nantes så 5692 folk til, da Monaco vandt 1-0.

Monaco befinder sig i lidt af en identitetskrise i øjeblikket. Rybolovlev ønsker stadig, at hans mandskab skal kæmpe med om mesterskabet, men sandheden er, at den aktuelle trup ikke bugner af topkvalitet. Klubbens svære sæson har altså været ganske logisk på mange måder. Pilen peger imidlertid op. Monegaskerne har trukket mange negative overskrifter siden i sommer, men pludselig er der kun fem point op til Paris Saint Germain på den Champions League-givende tredjeplads.

Netop Champions League har været sæsonens helt store lyspunkt i sæsonen. I en gruppe med Zenit Skt. Petersborg, Leverkusen og Benfica endte Monaco som vindere med den besynderlige målscorer 4-1, og kan nu se frem til at møde Arsenal i ottendedelsfinalen. Kun på udebane i Lissabon indkasserede franskmændene. Og den imponerende defensiv er en stor del af fortællingen om Monacos vej tilbage efter den dårlige sæsonstart.

I Ligue 1-premieren mod Lorient i august havde Monaco 66% boldbesiddelse. Offensive Layvin Kurzawa og Nabil Dirar tog sig af backerne, og efterlod stopperne Aymen Abdennour og Ricardo Carvalho samt ankermanden Tiemoue Bakayoko som de eneste for alvor defensivt indstillede spillere på banen.

Siden har Jardim gjort sig nogle taktiske indrømmelser, og øjensynligt strammet defensiven. Portugiserens tidligere klubber har ellers altid scoret masser af mål. I Sporting blev det til 77 mål i 37 kampe. I Olympiakos 47 mål i 22 kampe. Og i Braga 84 mål i 46 kampe. Under hans ledelse har

Les Rouges et Blancs

blot scoret 25 gange i 22 ligakampe. Under Ranieri blaffrede modstanderens net 63 gange i 38 Ligue 1-kampe. Til gengæld er defensiven kun blevet passeret 18 gange. Kun Lyon på førstepladsen og Saint-Étienne på fjerdepladsen kan slå det tal.

Jardims Monaco vinder ingen skønhedspriser i år, men problemerne i fyrstedømmet er måske ikke så store som de så ud til at være i sommer.