Pokal-optakt: FC København - Brøndby IF
Generelle

Pokal-optakt: FC København - Brøndby IF

Et udsolgt Telia Parken danner rammen om årets pokalfinale mellem FC København og Brøndby IF. Det bliver en stor fodboldfest Kristi Himmelfartsdag.

Kampfakta:
Kampstart: Torsdag klokken 17.00
Spillested: Telia Parken, København
Turnering: DBU Pokalen
Dommer: Jens Maae
På TV: TV3+
Hashtag: #fckbif #dbupokalen

Holdnyt:

FC København:
Efter en del kampe i træk uden noget på spil for FC København er det igen ramme alvor for Ståle Solbakkens mandskab. De danske mestre og forsvarende pokalvindere skal forsøge at sikre sig The Double med en finalesejr over arvefjenderne fra den københavnske Vestegn.

FC København har været helt suveræne i denne sæson og har været nærmst urørlige på dansk jord, men løverne møder op til finalen med to Superliga-nederlag i bagagen. Det er meget uvant for hovedstadsklubben, der dog formentlig vil angive pokalforberedelse og betydningsløse kampe som en del af forklaringen. 

Ståle Solbakken er hårdt plaget af skader på sit hold, og han kan blive tvunget ud i en alternativ startopstilling til finalen mod Brøndby. Særligt på højre back kniber det. Peter Ankersen og Tom Høgli er skadede, og det skal blive uhyre interessant at se, hvad nordmanden finder på. Tør han give chancen til den bare 17-årige Mads Roerslev? Eller vælger han at omskole et af de mere etablerede navne? Det er afgjort et af optaktens helt store spørgsmål.

Foruden de to nævnte højre backs må FCK også undvære Nicolaj Thomsen og Rasmus Falk. 

FC København har haft en forholdsvis let vej til pokalfinalen. Storklubben har således uden problemer besejret Jammerbugt FC, B. 93, et afbudsramt AGF-mandskab og Vendsyssel FF.

Brøndby IF:
De blå-gule har tabt fire kampe i træk i Superligaen og har ikke scoret i de seneste tre. Og cheftræner Alexander Zorniger har end ikke prøvet at skjule, at det især skyldes det store fokus på pokalfinalen. Tyskeren har da også roteret en del på Brøndby-mandskabet de seneste par uger med det formål at få alle spillere til at stå knivskarpt Kristi Himmelfartsdag.

Selv om Brøndby ikke har mistet noget ved at tabe fire kampe i træk i Superligaen, må der alligevel være grund til en smule bekymring hos Alexander Zorniger. Dels kan han bekymre sig om, hvorvidt hans hold kan have mistet noget af det momentum, de blå-gule har haft hele sæsonen. Dels kan han bekymre sig om nogle af de individuelle præstationer.

Flere etablerede navne har leveret under niveau de seneste par uger. Teemu Pukki er i målkrise, Kamil Wilczek har ikke været så god i foråret, og Zsolt Kalmar mangler at blive spillet ind på holdet. Størst bekymring må han dog have om Gregor Sikosek. Venstre backen, der kom til Brøndby i vinterpausen, har haft det meget svært og blameret sig med nogle håbløse fejl. Alexander Zorniger må uden tvivl overveje, om det er for risikabelt at spille med Sikosek i finalen.

Brøndbys vej til den første pokalfinale i 9 år er gået via BK Frem, Marienlyst, Randers FC og FC Midtjylland.

Brøndby IF må undvære en skadet Jan Kliment og en karantæneramt Lebogang Phiri i finalen.

Karantæner:
FC København: Ingen
Brøndby IF: Lebogang Phiri

Bud på startopstillinger:
FC København (4-4-2): Andersen - Gregus, "Zanka", Johansson, Augustinsson - Verbic, Kvist, Matic, Toutouh - Cornelius, Santander

Brøndby IF (4-1-2-1-2): Rønnow - Larsson, Hermannsson, Röcker, Crone - Austin - Nørgaard, Kalmar - Mukhtar - Wilczek, Pukki

Profilen:
Det ligner, at Stephan Andersen kommer til at stå finalen mod Brøndby IF. Ståle Solbakken har været tro mod sin reservekeeper i pokalturneringen, og i sidste års finale viste nordmanden, at han tør stå ved, at DBU Pokalen er reservemålmandens turnering, da Thomas Kaminski vogtede målet mod AGF. Så det kan meget vel blive Stephan Andersen, der skal forsøge at spolere sin tidligere klubs pokaldrømme. 35-årige Stephan Andersen vogtede også målet, da FCK søndag tabte 1-3 til Lyngby BK.

Vidste du, at..:
Da Brøndby senest var i en pokalfinale, var det i 2008. Dengang besejrede de blå-gule Esbjerg fB med 3-2, og matchvinder var såmænd Marin Retov, der torsdag er med på Brøndby-bænken som assistenttræner. På tribunen sidder Brøndbys sportsdirektør, Troels Bech, og følger slagets gang. Han var cheftræner for modstanderholdet, da Brøndby senest kunne fejre en pokaltriumf. Faktisk har Brøndby IF to gange slået et hold trænet af klubbens nuværende sportsdirektør i en finale i pokalturneringen. I 2003 tabte Troels Bech med FC Midtjylland til Brøndby.

Dom:
Brøndby IF har som bekendt ikke vundet i Parken, siden Ruder Konge var Knægt. Men det knytter sig primært til Superligaen. Spørgsmålet er, om den statistik kan bruges til noget i en pokalfinale, hvor begge hold på papiret spiller på neutral bane og har lige mange fans på lægterne?

Det bliver sjældent den store spillemæssige oplevelse, når FCK og Brøndby tørner sammen, og det bliver det næppe heller Kristi Himmelfartsdag. Til gengæld må det blive intenst som aldrig før, og kulissen vil gøre det til en fantastisk pokalfinale at overvære. 

Umiddelbart tegner det til at blive en tæt affære, og pokalfinalen kommer uden tvivl til at leve sit eget liv. Faktum er bare, at det i langt de fleste tilfælde, og ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, er det bedste hold, der vinder. Og FC København er et bedre hold end Brøndby.

Derfor vinder FC København pokalfinalen 1-0 og scorer hattrick i pokaltitler.