Video : Tipsbladet
Superliga

Sana har sat personlig rekord: Hvordan skal man være afgørende fra bænken?

Aldrig før i sin seniorkarriere har Tobias Sana scoret og lagt op til så mange mål som i denne. Forklaringen er tillid fra cheftræneren og målrettet træning med assistenten.

Først drejede han rundt om sig selv og drejede bolden op i hjørnet. Så trak og omsatte han et straffespark. Og til sidst fuldbyrdede Tobias Sana sit hattrick mod Hobro IK med en følt inderside.

Hvis man var i tvivl om, hvem AGF's offensive drivkraft er, stod det lysende klart i den forgangne Superliga-runde. Sana scorede sit ligamål nummer fire, fem og seks i denne sæson, og dermed udbyggede han det, der allerede var en personlige rekord. Aldrig før i sin seniorkarriere har han scoret og assisteret (fire) så mange mål i én sæson.

Sana har ellers tidligere optrådt for tophold som IFK Göteborg, Ajax og Malmö FF, så hvad er forklaringen på, at han på et midter-/bundhold som AGF pludselig er afgørende som aldrig før? 

- Spilletid, siger han kort og godt.

- Jeg ved, jeg kan lave mål og assists. Hvis folk kommer og ser træningen, kan de se det. Men det handler om at komme i situationerne. Hvis man sidder på bænken, hvordan skal man så komme i de situationer? Det er det, det handler om. Jeg har ikke spillet meget (i karrieren, red.). Så enkelt er det.

Tobias Sana har spillet 2099 minutter i Superligaen i denne sæson, selv om turneringen stadig mangler omkring ti kampe, alt afhængig af hvordan det går AGF. Det er det højeste antal i hele hans seniorkarriere og overgår de 1644 minutter, han fik for IFK Göteborg i 2011-sæsonen.

En del af æren skal også tilfalde AGF's trænerstab, mener Sana. Cheftræner David Nielsen og assistent Rubén Sellés har vist ham tillid, og alle vokser med tillid fra trænerne, ræsonnerer han.

Især sidstnævnte har også hjulpet Sana med at målrette sin træning. For selvtræning er ikke noget nyt, men det er måden, han træner på nu.

- I Malmö trænede jeg altid afslutninger. Kom jeg i de situationer, vidste jeg, hvad jeg skulle gøre. Jeg har aldrig været stresset over afslutningsøjeblikket. Det handler bare om, at jeg også kommer i de situationer. Jeg er ikke bange for at brænde. Når jeg kommer fri, ved jeg, hvad jeg skal gøre, siger han.

- Jeg træner ofte ekstra, men med ham (Sellés, red.) er det blevet mere struktureret. At han siger: "Skal vi træne på det og det her?" 

Hvor Tobias Sana tidligere bare trænede afslutninger, træner han og Sellés nu, hvordan han kommer frem til afslutningerne. Det har gjort forskellen.

- Det er tilpasset til kampe, og hvordan vi skal spille. Førhen har jeg fået bolden, taget et touch ind i banen, skudt. Men med ham er det måske mere "Sådan skal du spille". 

- Det er vældig godt. Det er derfor, han er træner. For han kan se det bedre end mig. Han sætter mig i nogle situationer, så når jeg kommer i dem i kampe, så kender jeg det. Så bliver det også lettere at lave mål i kampene, for jeg har stået i de situationer mange, mange gange. Det gør han utrolig godt, synes jeg. Han er meget grundig med de små detaljer. Han er en rigtig god træner, siger Sana om spanieren Sellés.

Søndag får Tobias Sana mulighed for at udbygge sin personlige rekordsæson, når AGF får besøg af Silkeborg IF.


Sponsoreret:
Drømmer du om en tur ud i Europa for at opleve den fede fodboldstemning på et af de helt store stadions?

Skal det være hos FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Bayern München eller noget endnu bedre?

Få tre hurtige tilbud på den perfekte fodboldtur for dig og vennerne, for far og søn eller for hele familien.

Det er nemt, hurtigt og enkelt, og der er svar fra rejsearrangørerne inden for 24 timer – find dit rejsetilbud her.