Video : Tipsbladet
Champions League

De syv største skandaler i Champions League-historien

Tvivlsomme dommerkendelser, matchfixing-sager og manglende fairplay. Det har ikke været småt med skandaler i Champions League-turneringens 26-årige levetid. Vi tager her et nærmere kig på syv af de mest kontroversielle sager.

Champions League er heldigvis mest kendt for fodbold af højeste karat, men Europas fineste klubturnering kan heller ikke sige sig fri fra en række skandaler i årenes løb. I denne artikel tager vi et nærmere på syv af de mest kontroversielle hændelser i turneringen, der i er gang med sæson nummer 26.

Herunder kan du se listen over de syv største skandaler i Champions Leagues historie:

7. Celtics anden chance
Legia Warszawa dummede sig på spektakulær vis i kvalifikationen til Champions League i sæsonen 2014/15. Det polske hold bankede Celtic med sammenlagt 6-1 i tredje kvalifikationsrunde, men skiftede til slut i andet opgør Bartosz Bereszynski ind. Spilleren havde dog fået et rødt kort sæsonen forinden, og var ikke spilleberettiget til Celtic-kampen.

Det opdagede skotterne, og klubben klagede derfor til UEFA, som gav Celtic medhold. Efter at have tabt 4-1 i den første kamp, blev Celtic nu tildelt en 3-0-sejr i den anden kamp, hvilket betød, at den samlede stilling var 4-4, og at Celtic gik videre på reglen om udebanemål. 

Celtic udnyttede dog ikke chancen, idet skotterne i næste runde røg ud til slovenske Maribor, hvilket fik Legia Warszawa til at håne Celtic på Twitter.

6. Robin van Persies udvisning på Nou Camp
Efter en 2-1-sejr over Barcelona på Emirates Stadium i første opgør af ottendedelsfinalen i 2010/11-sæsonen lå Arsenal lunt i svinget til at spille sig i kvartfinalen, da englænderne blev ramt af en meget kontroversiel dommerkendelse. 

Efter Sergio Busquets' selvmål var Arsenal foran med sammenlagt 3-2 på Nou Camp i starten af anden halvleg, da Robin van Persie modtog en aflevering, og sparkede bolden i kassen. Linjevogteren vinkede dog for offside, og dommeren valgte at præsentere Robin van Persie for hollænderens andet gule kort i kampen. 

Arsenal-angriberen protesterede kraftigt over det røde kort og pegede på sine ører for at indikere over for dommeren, at han på grund af tilskuernes larm ikke havde hørt fløjten. Efter kampen viste den langsomme gengivelse, at Robin van Persies afslutning faldt blot ét sekund efter, at dommeren fløjtede for offside.

Med en mand i overtal scorede Barcelona to gange og vandt dermed kampen med 3-1.

5. Luiz Adrianos mangel på fair play
Shakhtar Donetsks brasilianske angriber er ikke en populær mand i Farum og omegn, efter at han i 2012 valgte at spurte efter en bold, som holdkammeraten Willian ellers havde sparket op imod FC Nordsjælland-forsvaret efter et dommerkast.

Luiz Adriano sparkede bolden i nettet, mens de undrende FC Nordsjælland-spillere stod og kiggede undrende på ham. Brasilianeren blev hurtigt omringet af vrede FC Nordsjælland-spillere, og da danskerne gav bolden op, var forventningen, at ukrainerne ville lade hjemmeholdet løbe ned og score. 

Det fik FC Nordsjælland dog ikke lov til, og danskerne tabte efterfølgende opgøret med 5-2. UEFA tildelte efter kampen Luiz Adriano én spilledags karantæne for usportslig optræden.

4. Luis Garcias spøgelsesmål
Liverpool spillede sig i 2004/05-sæsonen i Champions League-finalen efter en sejr på sammenlagt 1-0 over Chelsea i semifinalerne. Det ene mål, der gjorde forskellen, blev scoret af Luis Garcia efter blot fire minutter af returopgøret på Anfield Road.

Luis Garcias scoring var dog ekstremt kontroversiel, fordi det var tvivlsomt, om bolden overhovedet havde krydset stregen. Målet fik dog lov til at stå, og Liverpool kunne efterfølgende løfte trofæet efter finalesejren over Milan i Istanbul.

Chelsea-træner José Mourinho kaldte efterfølgende Luis Garcias scoring for et "spøgelsesmål", der var "kommet fra Månen".

3. Øvrebøs afvisning af Chelseas straffesparks-appeller
Norske Tom Henning Øvrebø skal næppe vise sig i området omkring Stamford Bridge de næste mange år. Efter Champions League-semifinalen mod Barcelona i 2008/09-sæsonen findes der næppe en dommer, som er mere hadet blandt Chelsea-fans. 

Efter en nulløsning på Nou Camp havde Michael Essien bragt Chelsea på 1-0 på Stamford Bridge. Undervejs i kampen opstod der hele fire situationer, hvor Chelsea-spillerne appellerede voldsomt for straffespark, men nordmanden vinkede afværgende hver gang. I det tredje minuts overtid scorede Andrés Iniesta så målet, der istedet sendte spanierne i finalen, hvor de slog Manchester United.

Efter slutfløjtet måtte flere holdkammerater holde Chelseas Didier Drogba tilbage, mens ivorianeren forsøgte at tage et par alvorsord med Øvrebø. "It's a fucking disgrace" råbte Drogba ind i et tv-kamera, og efterfølgende måtte angriberen sidde ude med karantæne i fire kampe som følge af udbruddet.

2. Mønten, der ramte Anders Frisk i hovedet
Den svenske dommer, Anders Frisk, blev i september 2004 ramt af en mønt, da han var på vej ud af banen i pausen af kampen mellem Roma og Dynamo Kiev.

Dommeren tog sig til hovedet og satte sig ned på knæ, mens blodet strømmede ned over hans pande. Kampen blev derefter afbrudt, og Dynamo Kiev blev tildelt en 3-0-sejr, mens Roma fik lov til at spille sine næste to hjemmekampe uden tilskuere.

Anders Frisk havde i det hele taget en kontroversiel 2004/05-sæson. Efter at svenskeren havde vist Didier Drogba ud i Chelseas ottendedelsfinale mod Barcelona, anklagede Chelsea-træner José Mourinho Barcelonas Frank Rijkaard for at have talt med Anders Frisk i dommerens omklædningsrum i pausen. Frisk modtog herefter dødstrusler fra engelske fans, og indstillede kort efter dommerkarrieren.

1. Udelukkelsen af de forsvarende vindere
Marseille vandt i 1992/93-sæsonen den første udgave af Champions League, men franskmændene fik ikke mulighed for at forsvare titlen, da klubben blev udelukket fra turneringen i 1993/94-sæsonen. Marseille blev derudover tvangsnedrykket. 

Marseille havde slået Milan med 1-0 i finalen, men blev efterfølgende anklaget for et forsøg på matchfixing i en ligakamp mod Valenciennes, som blev spillet få dage før Champions League-finalen. Klubpræsident Bernard Tapie havde angiveligt fået sine spillere til at forsøge at overtale Valenciennes-spillerne til at tage den med ro, således at Marseille ville være klar til finalen.