Video : Tipsbladet
Superliga

Stort "PC"-interview: AGF skal kunne tiltrække U21-landsholdsspillere

Truppen skal være yngre, AGF skal tjene flere penge på transfers, og klubben skal af med sit image som et sted med uro. Sportschef Peter "PC" Christiansen fortæller i dette interview om sine planer for fremtiden, og hvorfor netop sommeren 2019 "sataneme er spændende."

Peter Christiansen lægger sin telefon, sin kaffekop og nøglebundt på bordet mellem os. Han skal bruge et par rekvisitter til at forklare, hvilke muligheder det kommende halve år byder på for ham og AGF.

Telefonen repræsenterer transferbeløb, koppen sign on-bonusser, og nøglerne løn til en given spiller. Når han samler dem sammen i en bunke, fornemmer man, at det er dyrt. Men til sommer bliver AGF fri for en række af de bunker, for ni spillere har kontraktudløb, og flere af dem kom til klubben for transfersummer eller bonusser for at skrive under, hvilket den stadig skriver af på.

Til sommer kan ”PC” fjerne sin telefon og sin kop, for så skal AGF ikke længere afskrive transferbeløbene og sign on-bonusserne. Det giver en noget mindre bunke - og dermed større luft i budgettet.

- Jeg føler lidt, at de kommende vinduer er et skillepunkt, hvad angår den økonomi, der er til rådighed, og den retning og strømlinethed, jeg kan lave på det sportslige, fordi mange af de tidligere ting og investeringer så til en vis grad er afviklet. Samtidig med at vi så genererer transferindtægter, som vi gjorde i sommer, og som vi måske kommer til at gøre igen til januar og måske til sommer, så er der bare nogle muligheder, der vil åbne sig for AGF, som vi skal forvalte rigtigt og bedst muligt, siger Peter Christiansen.

I næste uge har sportschefen har siddet på sin post i to år, og han mærker stadig efterveerne af de spillerne, der blev hentet til klubben før det. Der er flere af dem, der var dyre at hente, og som ikke har været med til at løfte det kollektive niveau tilstrækkeligt, mener han.

- Når man kigger på de salg, vi lavede i sommer, er det en fin start efter en periode, hvor AGF har brugt mange penge. Min forgænger brugte jo pænt mange penge både på at hente spillere og de ting, der ligger omkring på selve pakken til spilleren.

Det er den pakke, han illustrerede med sin telefon, kaffekop og nøglebundtet.

- Jeg synes faktisk, det var en ret stor satsning, AGF gjorde der, og som vi måske ikke har fået helt payoff på. Det kan jeg godt ærgre mig over, hvor jeg sidder nu. Man vil altid gerne have transferkroner, og det er heller ikke, fordi vi ikke har det, men der blev faktisk lavet en pænt stor satsning, hvis man kigger et par år tilbage i AGF, og det synes jeg ikke, vi har fået nok ud af, siger ”PC” og tager en tår af den kop, der nu er ude af metaforen som sign on-bonus.

Det er derfor, den sommer, der venter om et halvt års tid, er så vigtig for Peter Christiansen og co.

- Der kommer til at åbne sig nogle muligheder i forhold til det, jeg gerne vil, og det, David (Nielsen, red.) gerne vil. Hver eneste transfervindue er vigtigt, men jeg føler, der er nogle ting, vi kan præge mere, end vi har kunnet hidtil i forhold at lave den trup og det setup, vi ser for os.

De unge drenge på det dybe vand
De spillere, hvis kontrakter udløber til sommer, er Pierre Kanstrup, Jesper Juelsgård, Dino Mikanovic, Niklas Backman, Martin Spelmann, Björn Daniel Sverrisson, Ryan Mmaee og talenterne Benjamin Hvidt og Alexander Ammitzbøl.

Det er ikke dem alle, der kommer til at forlade klubben, men nogle af dem gør. For Peter Christiansen og resten af ledelsen har nogle planer for, hvordan truppen skal se ud, og her indgår de ikke alle.

Den skal eksempelvis gerne have et tydeligere lokalt præg, og så skal den være yngre. Det behøver ikke være FC Nordsjælland-ungt; det kan godt være en 25-årig i stedet for en 32-årig, for dem kan man blandt andet få flere penge for.

- Hvis man kigger på markedet og de trends, der er lige nu, så er det yngre og yngre spillere, man sælger. Hvis vi skal udvikle ordentlige på butikken, bliver spillersalg også en del af det. Det er nødvendigt for os, hvis vi skal tage de skridt, vi gerne vil tage, at der også bliver genereret penge på den front, siger Christiansen, der ikke vil sætte tal på en gennemsnitsalder.

Man kan til gengæld godt sætte tal på den nuværende gennemsnitsalder. De spillere, AGF har benyttet i denne sæson, har været 26,42 år i gennemsnit. Det placerer holdet på en niendeplads over de yngste i Superligaen.

Alderen skal blandt andet nedbringes ved at anvende klubbens egne talenter mere end i dag. I denne sæson har spillere, der var tre år i klubben i alderen 15 til 21, kun spillet 0,6 procent af alle tilgængelige minutter. Det skygger ganske vist for, at Jens Stage kom delvist gennem AGF-systemet, men det skygger ikke for den centrale pointe: Spillere af egen avl spiller sjældent.

Klubbens talent- og succesfulde U19- og U17-årgange skal til eksamen i de kommende år for at bevise deres værd, men AGF skal også selv vise, at klubben kan gøre det, dens ledere siger.

- Vi arbejder sindssygt hårdt på at finde den rigtige vej og rejse, som de unge skal igennem for også at få spilletid. Jeg ved ikke, hvor mange små interne seminarer og møder, vi har haft for at sikre en bedre transition fra ungdomsspiller til senior i AGF, siger Peter Christiansen og advarer mod at kaste de unge ud på dybt vand i de perioder, hvor holdet måske ikke kan redde dem, når de træder vande.

- En stabil platform er lettere at komme ind og levere på end en kaosfyldt platform. Det er meget afgørende, synes jeg, når man snakker talentudvikling. Timingen i, hvornår man bringer en spiller, er ikke uvæsentlig. I det øjeblik, vi føler, det er rigtigt, kommer de også til at spille.


Det er cheftræner David Nielsen, der i stidste ende har ansvaret for, at de unge AGF'ere også får spilletid. Foto: Lars Rønbøg, Getty Images

David Nielsens bronzevindende Lyngby-hold var det sjetteældste i Superligaens historie, og nu er hans AGF-mandskab altså nummer ni over de yngste i ligaen. Har ”PC” og hans overordnede tillid til, at cheftræneren også er den rette til at forløse det potentiale, som han selv fremhæver flere gange?

- Selvfølgelig har vi det. Vi kan jo ikke have den her strategi, hvis træneren ikke er indforstået med, at over tid skal AGF være et yngre hold og have den potens, jeg snakker om her, siger han.

- Når vi ser på, hvad der er gået ud de seneste vinder: Alexander Juel, ”Staff”, ”Duncan”, Pusic gik ud. Det er alle sammen spillerne i 30'erne. Der er Youssef Toutouh 25, Casper Højer er 24, Oscar Whalley er 23, Ryan Mmaee er 20. Så jeg synes jo faktisk, at det i sig selv viser, at det, vi siger, er det, vi gør. Vi prøver at gøre holdet yngre.

Men det er jo også voksne spillere. Der er forskel på at være 23 og så 18-19.

- Lige nu har vi otte-ni ud af 25 i førsteholdstruppen, som er egen avl. Det er det tal, vi gerne vil ligge på. Det synes vi, vores talentmasse berettiger til – og måske endda over tid flere. Men det, der virkelig betyder noget, at spilleminutterne. Det tror jeg først, vi får set effekten af om et eller to år, fordi de er så unge, som de er.

Den tunge dame
Så er vi tilbage ved det, Peter Christiansen kan gøre på transfermarkedet, når han ikke har sin telefon, kaffekop og nøglebundt til at tynge sig længere. For han vil gerne skabe en situation, hvor en dansk U21-landsholdsspiller eller ung udlænding kan se sig selv i AGF, spille et par gode sæsoner og så blive skudt af sted til en stor karriere og dejlige transferpenge til klubben.

Omgivelserne er ved at være på plads med at nyt træningsanlæg og, håber han, et nyt stadion inden for et par år. Staben omkring holdet er der, ungdomsafdelingen har succes. De fleste parametre er egentlig i orden, men særlig på ét er AGF bagud i en kamp for at tiltrække de spillere, som alle andre også gerne vil have.

- Imagedelen kæmper vi da med. Klubben har jo ikke bevist det i meget lang tid. Hvis vi forestiller os, vi sad om et bord, og så sad der en dansk U21-landsholdsspiller dernede, siger han og peger på bordenden.

- Så kan det godt være, nogle af de andre sportschefer har en bedre sag, når de skal fremlægge deres plan for den spiller, men det vil vi gerne lave om på.

Mærker I det, når I prøver at tiltrække spillere?

- Langt hen ad vejen har vi muligheden for at tiltrække rigtig mange spillere, men jeg tror, at måden, der er blevet set på AGF udefra hos det segment af spillere, vi taler om her, er: "Så kan vi lige så godt blive der, hvor vi er. Så kan vi lige så godt gøre noget andet." Samtidig har nogle af de historier og den snak, der går rundt omkring AGF, ikke været fantastisk tidligere.

Peter Christiansen mener stadig, at han og resten af AGF arbejder med at stabilisere klubben og fuldende det fundament, som fremtiden skal bygges på. Vi er egentlig ved at runde interviewet af, da samtalen vender tilbage til sommeren 2019 og de muligheder, ”PC” får til den tid.

For AGF er en tung dame at danse med, mener han, og hun er svær at manøvrere rundt i de trin, som sportschefen gerne vil have hende til at gøre. Men når kontrakterne begynder at løbe ud, og han ikke længere skal tage højde for store store agenthonorarer og transferbeløb, har hun smidt et par kilo og bliver lettere at føre?

- Lige præcis. Det er sateme en spændende tid, siger han.