Newcastle-dansker skal spille kæmpe derby: Kan blive den bedste dag i mit liv
Foto: Newcastle United
Premier League

Newcastle-dansker skal spille kæmpe derby: Kan blive den bedste dag i mit liv

Selv om Newcastle er i Premier League, og ærkerivalerne Sunderland er i tredjebedste række, skal de mødes i januar. Og det bliver med danske Elias Fritjof Sørensen i en nøglerolle.

Det er et af Englands største og mest intensive lokalopgør, når Newcastle United og Sunderland mødes. De to byer ligger med få kilometers afstand i det nordøstlige England, og når der spilles Tyne-Wear-derby, er det ofte hektisk, dramatisk og til tider også brutalt.

Men de to mandskaber har ikke mødt hinanden siden foråret 2016, fordi Newcastle rykkede ud af Premier League i sommeren 2016, siden Sunderland i den efterfølgende sæson, hvor Newcastle samtidig rykkede op fra the Championship. Og Sunderland er så rykket yderligere en række ned til League One, så der er to rækker mellem de to mandskaber.

Med andre ord var der langt til et nyt Tyne-Wear-derby, men lodtrækningsheld betyder nu, at der i starten af januar venter et derby mellem de to klubber - omend lidt anderledes end tidligere. I dette derby kommer den danske angriber Elias Fritjof Sørensen med al sandsynlighed til at få en nøglerolle.

I sidste uge blev der trukket lod til den mindre engelske pokalturnering Checkatrade Trophy, og Sunderland fra League One trak altså Newcastle United i kvartfinalen i et opgør, der skal spilles den 8. januar. Der er bare lige det, at det ikke er Newcastles førstehold, Sunderland møder hjemme på Stadium of Light - det er Newcastles U21-hold - reserveholdet - hvor 19-årige Elias Fritjof Sørensen i denne sæson har hakket den ene kasse efter den anden i mål.

Danskeren kan altså se frem til at betræde plænen hos ærkerivalerne, der har flere tidligere Premier League-spillere i truppen. Foran mange tusinde mennesker - måske mere end 30.000 tilskuere - kan danskeren måske blive matchvinder. Ham, de vil tale om i Newcastle i mange år frem. For sådan er det med derby-kampe i det nordøstlige England: Det er her, helte og skurke fødes. 

En sejr vil af samme årsag betyde alt for danskeren.

- Det kan blive den bedste dag i mit liv. Vores fans vil gøre grin med deres fans resten af livet, så det vil være kæmpe stort at vinde kampen, siger det danske stjerneskud til tipsbladet.dk og forklarer, at der allerede nu er meget buzz omkring kampen:

- Det bliver vores største kamp i hele sæsonen. Det er ærkerivalerne, og det er med al sandsynlighed det eneste derby, vi får i denne sæson.

Elias Fritjof Sørensen har scoret 18 gange for Newcastles reservehold i denne sæson, efter han i sommer permanent rykkede op fra U18-holdet. Han har med andre slået til som målscorer, og tidligere i sæsonen kom han også på måltavlen, da han sammen med Newcastle-holdet mødte Sunderlands reserver. Newcastle vandt 5-0.

- Twitter gik jo amok, da vi trak dem. Alle fans er helt vilde med, at der kommer et derby. Det kan man godt mærke. Vores træner siger dog, at vi skal spille kampen, ikke alt det uden om.

- Men det bliver en kæmpe oplevelse, og jeg forventer, at der kommer mange fans. Vi skal spille på et stort stadion foran mange tilskuere. 20.000, måske 25.000.

Måske endda der kommer flere.

Det er ren og skær gætteri, men derby-kampe mellem de to mandskaber sælger altid mange billetter, og man må næsten forvente, at der kommer mange fans, når det er Newcastle, der gæster "The Black Cats".

Mens Newcastles U21-hold af gode grunde er unge, uprøvede spillere, der kæmper for at slå til på højeste niveau, har Sunderlands førstehold tidligere FCK'er Bryan Oviedo i truppen, den hårde hund Lee Cattermole og den tidligere irske landsholdsspiller Aiden McGeady.

- Der kommer helt sikkert nogle hårde tacklinger, men det handler om at spille kampen som enhver anden. For mig bliver det en god test for i forhold til at spille mod gode spillere, siger Elias Fritjof Sørensen, der selv forventes at blive udlejet en gang i januar - dog håber han selv på, at det bliver efter opgøret mod rivalerne.

De to mandskaber har mødt hinanden 156 gange i historien - 53 gange har Newcastle vundet, og 53 gange har Sunderland vundet, men Sunderland har overhånden i moderne tid, for det er blevet til ni kampe uden nederlag mod ærkerivalerne, hvor seks af de seneste syv er blevet vundet.