Dansker trænes af Sven-Göran Eriksson: Man tænker
Foto: Jan Christensen/Getty Images
Generelle

Dansker trænes af Sven-Göran Eriksson: Man tænker "Er det så vildt?"

Starten med trænerlegenden Sven-Göran Eriksson var kaotisk, men Michael Falkesgaard kan godt mærke, at hans landstræner er et stort navn. Nogle gange bliver han nærmest overrasket over det.

Nogle gange er den bedste måde at måle en persons omdømme at spørge hans ligemænd. Så da Michael Falkesgaards klubtræner fandt ud af, at den dansk-filippinske målmand skulle trænes af Sven-Göran Eriksson på landsholdet, sagde hans reaktion en hel del om den svenske trænerlegende.

- Der har været mange, der har spurgt ind til det. Selv min klubtræner, lige så snart det blev offentliggjort, skrev han til mig. Når jeg kom hjem til Bangkok, skulle vi have en kaffe sammen, fordi han skulle høre, hvordan "Svennis" var. Det er sådan nogle ting, hvor man tænker: "Okay, er det så vildt?"

Falkesgaard spiller måske for det 114. bedste landshold i verden, men Filippinernes landstræner er et større navn end alle sine spillere. Eriksson er måske endda den største skandinaviske træner i historien. Vi nævner i flæng (men holder os til højdepunkterne, for listen af meritter er lang):

UEFA Cup-vinder med IFK Göteborg, tre mesterskaber og to europæiske finaler med Benfica, italiensk pokalvinder med både Roma og Sampdoria, mester, pokalvinder og vinder af Pokalvindernes Turnering med Lazio. Landstræner for Mexico, Elfenbenskysten og ikke mindst England.

Så ja, det er så vildt, som Michael Falkesgaard oplever, men selv de største kan komme skævt fra land. Som da Eriksson blev ansat som landstræner kort før de sydøstasiatiske mesterskaber.

- Det var først fra tre dage inden turneringen, at han blev officielt landstræner. Lige fra da af begyndte vi at vænne os til hans formation. Vi havde lige haft en anden træner i Scott Cooper, som prøvede at implementere en helt anden formation og spillestil. Det havde vi så brugt to træningslejre på at gøre, og så kom "Svennis" lige pludselig ind to-tre dage før turneringsstart, fortæller Falkesgaard.

- Så skulle vi begynde at spille en mere klassisk 4-4-2, og spillerne skulle spille på andre pladser, end de har trænet på de sidste to træningslejre. Det var sådan nogle ting, der gjorde, at det var meget kaotisk, da han kom til. Inden sådan en stor turnering var det ikke helt optimalt, hvis jeg skal være ærlig, og det var dårlig planlægning af ledelsen.

På den anden side skal man som filippinsk fodboldleder også have is i maven, hvis man skal bede Sven-Göran Eriksson om lige at vente en måned.

- Det er jo svært at lade sådan et tilbud gå forbi, når de kan få ham. Så handler det måske bare om at slå til, siger Michael Falkesgaard.

Svenskere har ikke råd
Fodboldkulturen er ifølge den tidligere Brøndby-, OB- og FC Midtjylland-målmand ikke særlig veludviklet i Filippinerne, så når en mand som Eriksson tager landets største trænerjob, bliver der lyttet.

Men på træningsbanen er der den samme sunde skepsis over for nye trænere, som så mange andre trænere bliver mødt af.

- De skal også bevise sig som alle andre, så det er ikke, fordi man hare sluger alt råt, bare fordi han siger noget. Man vil gerne have, der er en mening bag ordene også, siger Falkesgaard.

Lige så stort et navn, Sven-Göran Eriksson har, lige så almindelig er han at have som træner. Han er nede på jorden, roser sine spillere og deres kollektive potentiale, og han mestrer den drengerøvshumor, som fodboldverdenen er fuld af.

- Han nævnte på et tidspunkt, at der var en klub fra Sverige, der var interesseret i mig, og som havde sagt det direkte til ham. Så spurgte jeg bare: "Hvad havde du at sige til det?" Så sagde Svennis til mig: "Jamen, jeg sagde til dem, at de ikke havde råd." Jeg svarede, at det var godt svaret, og så gik jeg.

Michael Falkesgaard griner af episoden, da han genfortæller den. Der er da også en del af glæde sig over i øjeblikket, for Filippinerne skal til januar deltage i de asiatiske mesterskaber. Det er første gang, holdet er med til kontinentets store slutrunde.